Se nye nettsider på fhi.no om amming og morsmelk
Bakterier som er resistente mot antibiotika er en stor utfordring. Globalt antar man at over 200.000 spedbarnsdødsfall årlig skyldes infeksjoner forårsaket av antibiotikaresistente bakterier. En studie fra Universitetet i Helsinki undersøkte mengde av antibiotikaresistente bakterier i morsmelk og tarm hos 16 mor – barn par.
Forskerne fant at:
- Barn som ble ammet seks måneder eller mer, hadde færre antibiotikaresistente bakterier i tarmen enn barn som ble ammet kortere eller ikke i det hele tatt.
- Morsmelk inneholder antibiotikaresistente bakterier og disse blir trolig overført til barnet under amming. Likevel reduserte amming antall antibiotikaresistente bakterier i barnets tarm. Trolig er det sukkerarter i morsmelk som bidrar til vekst av gunstige bakterier, som f.eks Bifidobakterier, slik at disse vokser frem på bekostning av de antibiotikaresistente bakteriene. Også hos barn som ble delvis ammet i minst 6 måneder observerte man færre antibiotiakaresistente bakterier.
Ref:
Pärnänen K 2018; Nature Communications