Medikamenter

Manglende kunnskap blant helsepersonell kan føre til at ammende mødre som behandles med legemidler, får beskjed om å avvenne barnet eller å gi morsmelkerstatning, selv når de bruker medikamenter som ikke vil påvirke barnet. Også mødrene selv frykter ofte at legemidler overført via melken kan skade barnet. Fordi morsmelk ikke bare er ernæring, men også helsefremmende for barn og mor, bør det foreligge en god faglig grunn til å fraråde amming ved bruk av legemidler.

​Relevante oppslagsverk

RELIS

RELIS er et nasjonalt nettverk av legemiddelinformasjonssentre. RELIS sørger for produsentuavhengig legemiddelinformasjon
for helsepersonell.

Trygg Mammamedisin

Trygg Mammamedisin er en offentlig tjeneste som tilbyr individuelle råd om medisiner til gravide og ammende. Mødre kan selv ringe eller sende inn spørsmål via nettsiden. Tjenesten er gratis. RELIS er ansvarlig for tjenesten.

Norsk legemiddelhåndbok

Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell er en terapiorientert, produsent- og myndighetsnøytral oppslagsbok om legemidler som behandlingsalternativ.

Medications & Mothers' Milk

Finnes både som bok og som nettside
Hale & Rowe. Springer Publishing 2019
Medications & Mothers' Milk (nettside)


Vitenskapelige publikasjoner

Lenke til artikkel "Legemiddelbruk ved amming"

Lenke til artikkel "Må keisersnittpasienter velge mellom smertestillende og amming" (nettside)


Gravide i legemiddelassistert rehabilitering

Nasjonal retningslinje for gravide og ammende i legemiddelassistert rehabilitering (LAR) og oppfølging av familiene frem til barnet når skolealder


Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.