Helsenorge

Smerter i brystene

Smerter i brystene under og/eller mellom amming kan ha mange årsaker. Ofte er et ukorrekt sugetak hos barnet hovedgrunn til smerter. Dersom kvinnen ikke mottar faglig god veiledning og får rettet opp i dette, vil det kunne føre til skader, traumer og sår på brystknoppen. Sår på brystknopp er inngangsport for bakterier og følge av det vil kunne være bakteriell mastitt og abcess. Andre følger kan blant annet være sopp, Raynaud's fenomen og melkeblemme. Informasjonen er fra 1. januar 2022 ivaretatt på fhi.no

Se nye nettsider på fhi.no om amming og morsmelk

 

 

Sprekker og sår på brystknoppene

Et korrekt sugetak og en god ammestilling skal normalt ikke medføre smerter, sårhet/sår eller sprekkdannelse. Se informasjonsvideo om korrekt sugetak/ammestilling. Sugetak og ammestilling må korrigeres etter ammeobservasjon av ammeveileder/helsesøster/jordmor. 
Dersom kvinnen får store smerter pga sår når barnet suger, kan det være behov for avlastning i form av håndmelking eller pumping.

NKA har i samarbeid med hudavdelingen, OUS, oppdatert informasjon om klinisk vurdering og håndtering av sår i forbindelse med amming: 


 

Bakteriell infeksjon/kolonisering (uten klinisk manifest mastitt).

Smerter i brystet som kan likne på smertene ved soppinfeksjon og som også opptrer etter og mellom ammingene, skyldes i en del tilfeller kolonisering med bakterier. Det er derfor viktig å ta dyrkningsprøve fra brystknoppen og melken for å klarlegge årsaken.

Behandling
Ved påvist oppvekst av bakterier (oftest gule stafylokokker) vil en som ved en klinisk bakteriell mastitt behandle med antibiotika etter resistensmønster. Det kan vurderes å forsøke behandling med probiotika først og forskrive antibiotika hvis ikke effekt av probiotika. Se for øvrig behandling av bakteriell mastitt.

Referanser
Witt AM1, Burgess K, Hawn TR, Zyzanski S. Role of oral antibiotics in treatment of breastfeeding women with chronic breast pain who fail conservative therapy. Breastfeed Med. 2014 Mar; 9(2):63-72. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24387034

Maldonado-Lobon JA, Diaz-Lopez MA, Carputo R, et al. Lactobacillus fermentum CECT 5716 Reduces Staphylococcus Load in the Breastmilk of Lactating Mothers Suffering Breast Pain: A Randomized Controlled Trial. Breastfeed Med 2015; 10: 425-32.


 

Soppinfeksjon

Nasjonal kompetansetjeneste for amming har i desember 2020 oppdatert skrivet om candida/soppinfeksjon. 

Diagnostikk og behandling av sopp på/i brystet

Eksem

Kvinner med atopisk eksem kan få eksem også på brystknopp og areola under ammeperioden, gjerne som en reaksjon på bruk av en bestemt såpe eller krem. Unngå bruk av såpe og vask brystene kun med vann. Det kan også være reaksjon på bruk av brystpumpe eller skjold. 

Behandling

Det er viktig å behandle eksem på brystet med riktig antiinflammatorisk
behandling, som anbefalt av lege. Eksem på brystknopp/areola kan behandles som eksem ellers på kroppen, med kortisonkrem. Det er viktig å smøre kortisonkremen
på brystet umiddelbart etter amming. Dersom kvinnen tidligere har hatt god effekt av sterkere kortisonpreparater, kan slike fortsatt brukes i f.eks. tre kvelder, etterfulgt av mildere preparater. Dersom man er redd for at det kan være krem igjen på brystet før neste amming, kan man vaske kremen bort med bomull og olje etter 20–30 minutter. Karbad med allergivennlig badeolje vil også kunne bidra til raskere tilheling. 

Slutt med alle andre kremer/salver. Bruk nøytralt tøyvaskemiddel, skyll godt. 


 

Propper/tilstopninger på brystknopp

Melkefett/melkerester som setter seg fast ytterst i en utførselsgang på brystknoppen. Kan forårsake store smerter lokalt selv om den knapt er synlig, som en liten, gulhvit prikk.

Konservativ behandling
Forsøk forsiktig å klemme ut og vask bort med ren kompress med lunkent vann. Dersom dette ikke hjelper kan man stikke med en grønn/blå kanyle og forsøke å vippe den ut.
Medikamentell behandling
Ved vedvarende plager og konservativ behandling ikke hjelper er det beskrevet at påsmøring av steroidsalve gruppe 3 (for eksempel Betnovat eller Elocon) under okklusjon med skumbandasje kan redusere inflammasjonen omkring dette «fremmedlegemet» og løse problemet. Skumbandasje kan brukes til å okkludere for bedre effekt av steroidkremen men det kan by på praktiske problemer å få den til å sitte(11). Får man ikke bandasjen til å sitte bør salven smøres på hyppig. Salven tørkes bort, gjerne med olje, før amming. Behandlingen kan forsøkes noen dager. Dette utgjør ingen risiko for barnet.

Referanser
O’Hara M-A. Bleb histology reveals inflammatory infiltrate that regresses with topical steroids; a case series [platform abstract]. Breastfeed Med 2012;7(Suppl 1):S-2. 

Raynaud´s fenomen på brystknopp 

Beskrivelse
Raynaud's fenomen beskriver en tilstand med vasospasme (karkonstriksjon) i arteriolene (de minste type arterier) på brystknoppen, som forårsaker periodevis og smertefull iskemi.

Hos enkelte kvinner er Raynaud's fenomen en primærtilstand som kan opptre uten ammeproblemer forøvrig. Hos andre kvinner er dette en tilstand som kan være forårsaket av langvarig smerteproblematikk, ofte på grunn av ikke optimalt sugetak, sårhet og infeksjon på brystknoppen.

Andre mulige årsaker til karkonstriksjon kan være nikotin, koffein, kulde og enkelte medikamenter.

Symptomer/diagnose
Ved Raynaud's fenomen kan man se et klassisk fargeskifte av brystknoppene fra hvite til blå og senere evt. røde når blodet vender tilbake til det iskemiske området. Dette ledsages av sterke smerter.

Differensialdiagnose
Man må alltid utelukke dårlig sugetak som årsak til smerter og fargeforandringer på brystknoppen. (se video: Hvordan får barnet godt sugetak?) Noen ganger skyldes dårlig sugetak og smerter stramt tungebånd.

Behandling

Konservativ behandling
Unngå mulig utløsende faktorer, som dårlig sugetak, kulde, nikotin, koffein og evt. karkonstringerende medikamenter. Hold bryst og brystknopper varme. Brystknoppene berøres minst mulig (kun barnets munn).

Medikamentell behandling
I alvorlige tilfeller og hvis overnevnte råd ikke gir bedring kan Nifedipine forsøkes (depot tbl. Nifenova® 30 mg x 1). Man trenger ikke vente med amming etter inntak av tbl.

Referanser
Thomas W. Hale: Hale's Medications and Mothers' milk, 2019
Wambach & Riordan: Breastfeeding and human lactation 2016
Lawrence & Lawrence: Breastfeeding A guide for the medical profession 2016

Stramt tungebånd (ankyloglossia)

Veileder i diagnostikk og behandling av stramt tungebånd hos spedbarn (2021), Utarbeidet av en nasjonal, tverrfaglig arbeidsgruppe i samarbeid med Nasjonal kompetansetjeneste for amming.

Norsk barnelegeforening. Pediatriveiledere: Stramt tungebånd hos nyfødte 2018 (nettside)

Diagnostisering
Er barnets tungebånd kort og stramt, vil tungen bli holdt nede i munnen og barnet klarer ikke å fatte godt rundt brystknoppen/areola. Det kan være en sammenheng mellom stramt tungebånd og ammeproblemer med dårlig sugeteknikk og smerter i brystknoppene. Ved kort tungebånd kan det ofte sees en hjerteformet tunge, men tungen kan også se tykk eller bredbaset ut. På grunn av det stramme tungebåndet kan ikke tungespissen trekkes forbi gommen. Dette vil medføre at tungen blir stående i en stram bue og raspe på undersiden av brystknoppen, noe som kan gi sterke smerter i brystknoppene under amming og forårsake sårhet og sprekker. Fordi sugetaket ikke blir optimalt kan dette på sikt føre til en redusert melkeproduksjon, da barnet ikke får tømt brystet godt. Barnet vil ofte ikke ha normal vektoppgang og vekst. Noen barn med kort tungebånd kan også ha problemer med å suge fra flaske og endel får også vansker med å spise ved introduksjon av fast føde. Kort tungebånd som ikke korrigeres kan gi barnet problemer med å ivareta god munnhygiene og med talen.

Behandling
Hvis tungebåndet er så stramt at det gir ammeproblemer, anbefales det at en lege klipper det (frenulotomi). Man ser ofte umiddelbart godt resultat etter klipping både mht smertene i brystknoppene, overførselen av melk fra mor til barn og barnets vekst og trivsel. For andre kan det ta litt lengre tid fordi barnet da har vent seg til en sugeteknikk som ikke er optimal (13,14). Klipping av tungebånd er en enkel og vanligvis komplikasjonsfri prosedyre, som kan foretas på barselavdeling, hos allmennlege, ØNH lege og barnelege. Det kreves ikke generell anestesi hos spedbarn, noen benytter lokalanestesi hos litt eldre spedbarn.

Referanser

Buryk M, et al. Efficacy of neonatal release of ankyloglossia: A randomized trial. Pediatrics. 2011;128:280.

Isaacson GC. UpToDate. Ankyloglossia (tongue-tie) in infants and children.


 

Fant du det du lette etter?