HELSENORGE

Vi har mye å bidra med

Se hvilke ressurser mennesker med personlighetsforstyrrelser har, er oppfordringen fra Maren til behandlere og klinikere.

KUNSTNERSJEL: Maren har hatt diagnosen personlighetsforstyrrelse siden 2014. Hun bruker sine erfaringer når hun lager musikk, film og malerier. Foto: Maren 

 

Arbeid er tema for Personlighetskonferansen 2020, som går av stabelen i Oslo 10. – 11. desember. Maren er medlem av NAPPs Ekspertråd. I dette intervjuet deler hun sine erfaringer og tanker om hva arbeid kan være og bety for mennesker med personlighetsforstyrrelser. 

For Maren var 20-årene ingen lett tid. I begynnelsen så alt greit ut: Hun hadde samboer som hun fikk en nydelig datter med. Hun hadde fast jobb på et meieri. Og hun fullførte høyskoleutdannelse som veteropat (homøopat for dyr). Da hun var ferdig utdannet, åpnet hun sin egen dyreklinikk i hjembyen Hamar.

Men det var tegn på at noe ikke stemte. Hun var utmattet og ble sykemeldt i flere perioder. Samboerforholdet røk. Dyreklinikken gikk ikke rundt. Innad var det tiltagende kaos.

− Jeg hadde lagt lokk på alle følelser i mange år. Jeg var avstengt. Men til slutt boblet det over, og jeg fungerte ikke lenger, forteller Maren.

Hun ble diagnostisert med personlighetsforstyrrelse i 2014. Da var hun 29 år gammel. Noen måneder tidligere, ble hun sykemeldt for siste gang. Siden 2013 har hun ikke hatt en «vanlig» jobb.

Har mange ressurser

I dag er Maren 90 prosent ufør. Men at hun er ufør betyr ikke at hun mangler arbeidsevne, understreker hun.

− Mennesker med personlighetsforstyrrelse har mye å bidra med! fastslår Maren.

Hun håper flere husker at arbeid kan ta mange former. Det er ikke alle mennesker som kan jobbe åtte til fire hver dag, men de kan ha mange ressurser likevel.

− De aller, aller fleste ønsker å bidra og være til nytte. Mennesker med personlighetsforstyrrelser har unike erfaringer og mye å gi, sier hun.  

Hun vet godt at mange mennesker med personlighetsforstyrrelser sliter med skole og arbeid. Og selv om man har fullført utdanning, kan interessene og engasjementet ligge et helt annet sted. Det er Maren et godt eksempel på. 

− Det var noen som mente at jeg burde studere noe slik at jeg kunne jobbe med dyr, for jeg har alltid vært dyreglad. Men noe av problemet mitt har vært at jeg ikke har vært bevisst på hva jeg selv vil og hva som er mine ønsker. Så nå har jeg en utdanning som ikke nødvendigvis var riktig for meg, forteller hun.

STILSIKKERT: Det er ingen tvil om at her bor et menneske med en særegen stil og sans for farger og interiør. Foto: Maren  

Kreativt virke

Ingen som kommer innenfor døren hjemme hos Maren vil være i et øyeblikks tvil om at her bor en kunstnersjel. Hjemmet hennes er noe helt for seg selv: Vegger og tak er malt mørkebrune, vinduene har tykke velurgardiner og møblene er en salig, vakker blanding av bruktfunn. Det er store, grønne planter og lamper i alle fasonger. Flere internasjonale interiørmagasiner har fått øynene opp for hennes unike stilsans via bloggen hennes Villabetula.no.

Hennes kreativitet er ikke begrenset til interiør. Hun har utgitt plater. Hun fotograferer. Hun har laget flere kortfilmer. Nå har hun ansvar for manus og regi på to filmprosjekter som er støttet av Østnorsk filmsenter, med Trollfilm og Fabelaktiv som produsenter. På veggene i leiligheten henger noen av maleriene hennes. Andre malerier har hun solgt. 

− Jeg forsøker å bruke stemmen min og dele mine erfaringer gjennom film, musikk og malerier. Jeg tror jeg har noe å fortelle, noe andre kan lære av eller finne håp i. Ja, jeg har en diagnose. Men jeg er mye mer enn det, sier hun. 

Maren er på flyttefot. Hun har kjøpt et nytt, større hus, med eget atelier. Håpet er å få mer tid og plass til å male. Drømmen er å kunne delvis livnære seg som kunstner.

− Tanken på å måtte gå på jobb hver morgen kunne ta nattesøvnen fra meg. Men nå vet jeg at jeg kan arbeide og bidra selv om jeg ikke har fast jobb på dagtid. Jeg håper andre mennesker med personlighetsforstyrrelser også finner et arbeid og arbeidsform som passer dem.


Personlighetskonferansen 2020


 

Arbeid er tema for årets konferanse, som arrangeres i Oslo 10.-11. desember.

Konferansen går digitalt og er godkjent som etterutdanning av Legeforeningen og Psykologforeningen.

Mer informasjon og påmelding.


 

Mer fra NAPP