Bakteriell vaginose


1. Navn på sykdommen
Bakteriell vaginose (BV) eller skjedekatarr, tidligere kalt gardnerella vaginitt.

2. Kort beskrivelse av sykdommen
Bakteriell vaginose er en svært vanlig tilstand og den hyppigste årsaken til unormal utflod hos kvinner.

3. Hva skjer i kroppen?
Tilstanden skyldes at de normale melkesyrebakteriene har minsket sterkt i antall og er erstattet av økt mengde andre bakterier. En av de vanligste av disse heter Gardnerella vaginalis, men det finnes også mange andre forskjellige bakterietyper.

Disse bakteriene gir ingen betennelse i skjeden, men kan føre til ubehagelig utflod.

4. Hvilke symptomer har sykdommen?
Mange kan ha BV uten plager. De som får plager kan oppleve økt utflod‐, litt irritasjon og/eller kløe, men hovedsakelig en ubehagelig lukt. Lukten beskrives ofte som en fiskelignende lukt og kan bli verre under eller etter samleie.

5. Hva forårsaker sykdommen?
Akkurat hvorfor BV oppstår er uvisst. Miljøet i skjeden er vanligvis surt, med pH under 4,5. Dette holdes ved like med melkesyreproduksjon fra melkesyreproduserende bakterier som normalt finnes i skjeden. BV bakterier trives ved pH over 4,5, altså mindre surt miljø.

BV er mer vanlig etter menstruasjon og samleie. Dette fordi blod og sæd har høy pH verdi og kan medføre oppvekst av BV bakterier. Mange kvinner opplever at de får BV i forbindelse med oralsex og samleie med ny partner. Årsaken til dette er usikker, men skyldes nok eksponering for nye bakterier. BV finnes for øvrig oftere hos kvinner som har sex med kvinner.

6. Hvordan stilles diagnosen?
Mange kvinner som har hatt BV tidligere kan gjenkjenne plagene, men en legeundersøkelse er nødvendig for å bekrefte diagnosen. Legen kan stille diagnosen etter en gynekologisk undersøkelse, og det er ikke nødvendig å sende prøver til laboratoriet.

7. Hvordan behandles sykdommen?
BV kan gå over av seg selv, men har tendens å blusse opp igjen. Tilstanden behandles vanligvis med antibiotika, enten som tabletter, vagitorier (stikkpiller i skjeden) eller skjedekrem. Behandlingen fører til at de unormale bakteriene dør, slik at de normale melkesyrebakteriene kan komme tilbake. Nesten alle blir bra straks etter behandlingen, men mange opplever tilbakefall. Lege bør kontaktes om plagene ikke forsvinner.

Det foregår forskning på bruk av reseptfrie midler for behandling av BV. Surgjørende midler som Laktalgel og probiotika som Vivag® og Ecovag® kan være nyttige for å motvirke tilbakefall etter behandling, men har ingen dokumentert effekt.

Ecovag® inneholder melkesyrebakterier som er dyrket fram fra skjede hos kvinner, mens Vivag® inneholder andre typer melkesyrebakterier og synes å være mindre effektivt.

Det frarådes bruk av sterke såper eller dusjkrem for intimvask og det er viktig og ikke skylle i skjeden (douching). Mannlige partnere trenger ikke behandling vanligvis, men i lesbiske forhold skal begge behandles. Tilstanden anses ikke som en seksuelt overførbar infeksjon, men testing av seksuelt overførbare infeksjoner som klamydia er viktig om BV har oppstått etter partnerskifte.

8. Hvordan er forløpet?
De fleste blir friske med behandlingen, men tilbakefall sees hos ca. 30 %. Det er i studier vist at kvinner som bruker spiral som prevensjon har høyere risiko for BV.

Ved hyppige tilbakefall av BV etter behandling, kan man vurdere å skifte prevensjonsmiddel. Studier har også vist at konsekvent bruk av kondom minsker risikoen for tilbakefall.

Per i dag finnes det ingen data på at behandling av faste seksuelle partnere minsker risikoen for tilbakefall.

9. Å leve med sykdommen
Hos de fleste kvinner er tilstanden bare plagsom, men ikke farlig. I noen tilfeller er det imidlertid viktig å få den behandlet. Dette gjelder bl.a. ved abortinngrep eller annen underlivsoperasjon, fordi BV kan øke risiko for infeksjon etter operasjon og hos noen gravide.

Smitterisiko for andre kjønnssykdommer kan være noe økt om man har BV.

10. Kilder

https://www.iusti.org/regions/europe/euroguidelines.htm

http://ehandbok.ous-hf.no/folder/218

Dokument- og fagansvarlig:
Åse Haugstvedt, overlege, Nasjonalkompetansetjeneste for seksuelt overførbare infeksjoner og Olafiaklinikken.
Karianne Nodenes, overlege, Olafiaklinikken 

Fant du det du lette etter?