Helsenorge

Lichen sclerosus


1. Navn på sykdommen
Lichen sclerosus (LS).

2. Kort beskrivelse av sykdommen
Lichen sclerosus (LS) er en kronisk hudsykdom som kan gi plager særlig i underlivet hos både kvinner og menn. Sykdommen er vanligere hos kvinner enn hos menn. 0,1‐0,3 % av befolkningen kan ha LS. Barn kan også få sykdommen.

3. Hva skjer i kroppen?
Sykdommen anses som en autoimmun tilstand (kronisk betennelsestilstand).

4. Hvilke symptomer har sykdommen?
Kvinner har ofte sterk kløe på kjønnslepper, på klitoris eller området rundt endetarmen. Huden kan bli hvitlig farget og kan etter hvert bli tynn, stiv og sigarettpapiraktig. Det kan ses små hudblødninger. Noen får små rifter. Ubehandlet kan man få arrdannelse og sammenvoksinger av huden i kjønnsdelene. Smerter ved samleie kan bli et problem både på grunn av hudens tilstand og sammenvoksingene. LS påvirker ikke slimhinnene i skjeden eller livmoren, og har ingen effekt på evt. graviditet.

Hos menn ses forandringer på glans og forhuden. Huden kan også her bli hvitlig farget og noen får små hudblødninger. LS ses oftere hos menn som ikke er omskåret. Forhuden kan bli trang og noen kan få problemer med å dra forhuden tilbake. Ereksjon kan være smertefullt.

Både menn og kvinner kan ha tilsvarende hudforandringer andre steder på kroppen.

5. Hva forårsaker sykdommen?
Årsaken er ukjent. Arvelige faktorer kan være medvirkende. LS er ingen seksuelt overførbar sykdom og er ikke smittsom.

6. Hvordan stilles diagnosen?
Det er viktig at den som er plaget selv spør legen om å bli undersøkt. Vanligvis stilles diagnosen ved at en allmennlege, hudlege eller gynekolog undersøker huden. Ved usikkerhet tas en liten vevsprøve (biopsi) som sendes inn til undersøkelse hos en patolog. Undersøkelsen skjer i lokalbedøvelse.

7. Hvordan behandles sykdommen?
Målet med behandlingen er å lindre plager, stoppe forverring og forhindre arrdannelse. Den mest effektive behandlingen er sterke kortisonkremer brukt i et bestemt regime over lang tid. Det er vanlig med vedlikeholdsbehandling (påføring 1 til 2 ganger ukentlig) for å forhindre tilbakefall. Hos kvinner med sammenvoksinger i skjedeåpningen (vulva) som hindrer naturlige funksjoner som vanlig samleie og vannlating, kan normalisering oppnås ved ulike små, kirurgiske inngrep, f. eks laserplastikk eller lignende. Hos menn kan omskjæring være nødvendig.

8. Hvordan er forløpet?
Da LS anses som en kronisk hudsykdom, vil livslang kortisonbehandling, ofte med tillegg av egenmassasje av området med olje, kunne være nødvendig.

9. Å leve med sykdommen
Undersøkelser har vist at risikoen for hudkreft er litt økt (ca. 5 %) i områder med lichen sclerosus. Det er derfor anbefalt å gå til kontroll minst en gang i året.

Man bør også kontakte lege om det utvikles sår som ikke gror.

10. Kilder for informasjon

https://ehandboken.ous-hf.no/folder/218

Helsebiblioteket.no: 

Up to Date

BMJ Best Practice

Norsk Gynekologisk Forening: veileder i gynekologi

Dokument- og fagansvarlig:
Åse Haugstvedt, overlege, Nasjonalkompetansetjeneste for seksuelt overførbare infeksjoner og Olafiaklinikken.
Karianne Nodenes, overlege, Olafiaklinikken 

Fant du det du lette etter?