Helsenorge

Lymfogranuloma venereum


1. Navn på infeksjonen
Lymfogranuloma venereum (LGV) eller Venerisk lymfogranulom.

2. Kort beskrivelse av infeksjonen
LGV er en seksuelt overførbar infeksjon. Den forårsakes av bakterien Chlamydia trachomatis type L1‐L3, som er en annen type enn den som gir vanlig klamydia underlivsinfeksjon.

3. Hva skjer i kroppen?
Bakterien trives på slimhinner i kjønnsorgan og endetarm og kan føre til betennelse i disse organene.

4. Hvilke symptomer har infeksjonen?
Inkubasjonstiden varierer, men er vanligvis 3-30 dager.

LGV infeksjon kan forløpe med og uten plager.

De vanligste symptomene er smerter i anus, blodtilblandet utflod fra anus, forstoppelse og en følelse av å ikke bli tømt for avføring. Det kan observeres utflod/væske fra penis eller anus. Det kan oppstå en liten smertefri kviseliknende hevelse analt eller i genitalområdet, som kan utvikle seg til et sår. Dette såret vil normalt sett forsvinne av seg selv, men kan etter noen uker etterfølges av at en eller flere av lymfeknutene i lysken utvikler seg til byller, eventuelt med puss. Hovne lymfeknuter i magen kan føre til smerter i nedre del av magen eller smerter i korsryggen. Man kan også oppleve feber, frysninger, utilpasshet, muskel‐ og leddsmerter.

5. Hvordan smitter infeksjonen?
LGV smittes ved direkte kontaktsmitte ved sex med noen som har infeksjonen, enten ved analsex, fisting, deling av sexleketøy eller en sjelden gang ved oral sex. Nesten all LGV i Europa blir påvist hos menn som har sex med menn (MSM), spesielt hos hiv positive. Menn som har flere partnere og har risikosex (f.eks. på sauna) har størst risiko for å få infeksjonen. Man kan smittes av LGV selv om en har hatt det tidligere.

6. Hvordan stilles diagnosen?
Det vanligste er å ta en pinneprøve fra endetarm eller fra et sår for å påvise klamydiabakterien og dernest serovar L1-L3. Ved tegn til byll i lyske tas det prøve derfra.

7. Hvordan behandles infeksjonen?
LGV behandles vanligvis med antibiotika i 3 uker. Det er viktig at behandlingen startes raskt for å unngå komplikasjoner og helseproblemer.

8. Hvordan er forløpet?
Det er ikke vanlig at LGV fører til permanente problemer ved tidlig behandling.

9. Å leve med infeksjonen
Ubehandlet kan infeksjonen føre til betennelse i endetarm og genitalområdet med alvorlig hevelse og sår. Dette kan gi smerter og tarmproblematikk over lengre tid. Infeksjonen kan over tid spres til andre deler av kroppen og føre til alvorlige problemer som blant annet leddplager, hjerte‐ og leverproblemer. I sjeldne tilfeller kan den gi betennelse i hjerte eller hjerne.

10. Smitteoppsporing
Smitteoppsporing er lovpålagt gjennom smittevernlovens paragraf 3-6.

Du plikter å oppsøke lege ved mistanke om infeksjon, ta imot smittevernveiledning og bidra til å samarbeide om smitteoppsporing, slik at kontakter og smittekilder blir undersøkt og behandlet.

Alle tilfeller av LGV skal meldes til Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

Ved en genital klamydiainfeksjon skal alle sexpartnere siste 6 måneder identifiseres, eventuelt frem til 14 dager før siste negative test. Fast partner bør behandles uansett resultat av laboratorietest.

11. Ofte stilte spørsmål
Behøver jeg å teste meg?

Dersom du har hatt ubeskyttet sex bør du oppsøke lege for å ta en sjekk for seksuelt overførbare infeksjoner (soi). Om du i tillegg er en mann som har hatt analsex med andre menn og har symptomer som kan tyde på LGV eller tror du har vært i kontakt med noen som har LGV eller annen soi, bør du oppsøke lege raskt, gjerne en klinikk som er spesialisert innen soi.

Dersom du har LGV bør du også ta tester for andre soi som HIV, syfilis og gonoré. Dette fordi man kan ha flere infeksjoner samtidig.

Kan jeg ha sex når jeg har LGV?

Du bør ikke ha sex, verken med eller uten kondom inntil både du og partner er ferdigbehandlet og plagene er borte. Det samme gjelder for oralsex.

Er det nødvendig å fortelle partner om LGV?

Dersom du har LGV er det nødvendig at de partnere du har hatt sex med blir testet og behandlet. Dette er for at du ikke skal bli smittet igjen og for å forhindre at du og dine partnere utvikler komplikasjoner.

11. Kilder for informasjon

https://www.iusti.org/regions/europe/pdf/2014/LGV_leaflet.pdf

https://www.bashhguidelines.org/media/1033/lgv_pil_digital_2_2015.pdf

https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/venerisk-lymfogranulom-lgv---veiled/

https://oslo-universitetssykehus.no/behandlinger/venerisk-lymfogranulom-lgv

https://ehandboken.ous-hf.no/folder/218

Dokument- og fagansvarlig:
Åse Haugstvedt, overlege, Nasjonalkompetansetjeneste for seksuelt overførbare infeksjoner og Olafiaklinikken.


Karianne Nodenes, overlege, Olafiaklinikken 

Fant du det du lette etter?