Pasientinformasjon Mollusker

1. Navn på sykdommen

Mollusker eller Molluscum contagiosum.

2. Kort beskrivelse av sykdommen

Mollusker er en smittsom, men ufarlig hudinfeksjon, hvor 2‐5 millimeter store utvekster vokser fram i hudens ytterste lag (hornlaget). Infeksjonen skyldes Molluscum contagiosum virus (MCV) som er i Poxvirus‐familien.

3. Hva skjer i kroppen?

Det tar vanligvis to til åtte uker fra man blir smittet til molluskene dukker opp.

4. Hvilke symptomer har sykdommen?

Molluskene er små, rosa til hudfargede, glatte, kuleformede forandringer med en liten sentral nedsenking («navle»). Ofte inneholder de en osteaktig masse.

Tilstanden finnes særlig hos barn, og forandringene sitter typisk på overkroppen og armenes innside. Hos voksne, hvor tilstanden kan smitte ved seksuell kontakt, finner man molluskene oftest på kjønnsorganet, på lårene eller på nedre del av magen.

Molluskene kan klø, og eksem kan oppstå rundt molluskene som resultat av kløe. Kloring kan medføre at det oppstår bakterieinfeksjon i huden.

5. Hva forårsaker sykdommen?

Viruset smitter gjennom hudkontakt, men smittefaren er relativt liten ved vanlig samvær. Viruset kan også overføres via håndklær og klær. Voksne kan smittes ved kroppskontakt seksuelt, så spørsmålet om mollusker er en seksuelt overførbar infeksjon blir et definisjonsspørsmål. Utslettet kan spres lokalt på kroppen via kloring og barbering.

6. Hvordan stilles diagnosen?

Forandringene har et karakteristisk utseende og diagnosen er derfor nesten alltid enkel å stille. Typisk undersøkes huden i godt lys. Molluskene er ofte lett gjenkjennelige, men kan forveksles med kjønnsvorter (kondylomer) når de oppstår på og rundt kjønnsorganet.

7. Hvordan behandles sykdommen?

Da molluskene oftest forsvinner av seg selv er behandling vanligvis unødvendig. Dersom molluskene oppleves plagsomme eller om en ønsker behandling grunnet smittefare finnes forskjellige alternativer. Mollusker kan fjernes kirurgisk ved at de skrapes bort med en skarp skje eller ved at en pirker ut innholdet med en sprøytespiss, men dette kan gi en viss fare for arrdannelse. Frysebehandling med flytende nitrogen er også ofte effektivt.

For øvrig kan noen legemidler som brukes i behandling av vorter også virke på mollusker.

8. Hvordan er forløpet?

Hos de fleste forsvinner molluskene av seg selv i løpet av 6‐9 måneder, men hos noen kan det ta opptil 2‐3 år. Spesielt hos personer med atopisk eksem eller nedsatt immunforsvar kan infeksjonen vare lenger og utslettet bli mer utbredt.

9. Å leve med sykdommen

Ved synlige mollusker anbefales det og ikke barbere‐, klø‐ eller klore på området.

Håndvask etter berøring er viktig og en bør bruke eget håndkle for å unngå smitte.

10. Kilder

EHåndboka ved OUS

Dokument-og fagansvarlig:

Åse Haugstvedt, overlege, Nasjonal kompetansetjeneste for seksuelt overførbare infeksjoner og Olafiaklinikken.

Karianne Nodenes, overlege, Olafiaklinikken.

Fant du det du lette etter?