Trichomonas vaginalis


1. Navn på sykdommen
Trichomonas vaginalis (TV), Trichomoniasis eller Trichomonas infeksjon.

2. Kort beskrivelse av sykdommen
Trichomonas er en seksuelt overførbar infeksjon forårsaket av en encellet mikroorganisme (flagellat) som kalles Trichomonas vaginalis (TV). Infeksjonen sees nå relativt sjelden i Norge, men er hyppig i lav- og mellominntektsland, hvor den er en vanlig seksuelt overførbar infeksjon.

3. Hva skjer i kroppen?
TV kan infisere skjeden og/eller urinrøret hos kvinner, og urinrøret hos menn.

4. Hvilke symptomer har sykdommen?
Kun ca. 30 % av de som er smittet vil oppleve symptomer. Selv om symptomer ikke er til stede kan man være smittsom. Plagene kan variere fra milde til intense og de kan komme og gå. Noen vil få plager 5‐28 dager etter smitte og noen utvikler symptomer senere.

Noen kvinner opplever en eller flere av de følgende symptomene:

- Økt mengde utflod, gjerne grålig til gulgrønn farge

- Unormal lukt

- Svie ved vannlatning

- Underlivskløe eller sårhet

- Smerter ved samleie 

De fleste menn er asymptomatiske, men noen menn kan oppleve en eller flere av de følgende symptomer:

- Utflod

- Svie ved vannlatning

- Hyppig vannlatning

- Sårhet rundt forhuden

5. Hva forårsaker sykdommen?
Trichomonas smitter ved ubeskyttet sex med noen som har infeksjonen. Bruk av kondom forebygger smitte. Ikke‐seksuell smitte kan unntaksvis forekomme, dette da flagellaten kan overleve opptil et døgn utenfor kroppen, f.eks. på toalettseter, på håndklær og i badstuer.

6. Hvordan stilles diagnosen?
Ettersom infeksjonen i mange tilfeller er uten symptomer vil den ofte oppdages tilfeldig ved rutineundersøkelse eller ved smitteoppsporing. De fleste tilfeller diagnostiseres hos kvinner fordi infeksjonen oftere gir symptomer hos kvinner enn menn.

Kvinner
Slimhinnen i skjeden og huden rundt skjedeåpningen kan være rød og irritert. Legen kan ta en prøve fra utflod i skjeden og ved undersøkelse i mikroskopet finne bevegelige flagellater typisk for TV. Det er ellers mulig å ta en penselprøve fra skjeden eller evt en urinprøve som sendes til analyse ved laboratoriet.

Menn
Menn får oftest påvist TV fordi deres partner har vært testet positiv. En penselprøve kan tas ytterst i urinrøret eller TV kan påvises i en urinprøve. Hvis slik test er planlagt bør en unnlate å late vannet de siste to timene før legebesøket.

7. Hvordan behandles sykdommen?
Trichomonas behandles med antibiotika, oftest metronidazol. Om behandlingen tas korrekt er den vanligvis meget effektiv, men noen ganger kan det være nødvendig med to antibiotikakurer for å få symptomene til å forsvinne. Bruk av alkohol samtidig med metronidazol og minst 1 dag etter avsluttet behandling må frarådes pga. fare for disulfiramlignende (antabus-) reaksjon som kan gi oppkast, kvalme og diare.

Det er viktig at partnere som kan være smittet blir informert slik at de kan få behandling. Behandling av fast partner er også viktig for at man ikke skal bli smittet på nytt. Seksuell kontakt bør unngås under behandling og inntil symptomene er forsvunnet.

8. Hvordan er forløpet?
Infeksjonen kureres oftest enkelt med riktig antibiotika, men ubehandlet kan infeksjonen vedvare i flere måneder og år.

9. Å leve med sykdommen
Trichomonas infeksjon medfører at en person blir mer smittsom og mer mottakelig for annen type kjønnssykdom pga. betennelse i underlivet. Om man har fått påvist TV anbefales det å ta test for annen soi, som klamydia, gonore, syfilis og HIV.

10. Ofte stilte spørsmål

1: Kan jeg bli smittet av Trichomonas igjen?

Ja, det kan du. For å forebygge resmitte er det viktig at også din partner har fått behandling før dere har sex igjen. Kondom vil beskytte mot smitte.

2: Trichomonas under graviditet.

Det er viktig at Trichomonas infeksjon i graviditet behandles. TV i graviditet kan gi økt risiko for lav fødselsvekt og for tidlig fødsel. Behandlingen er den samme under graviditet som for ikke‐gravide.

11. Kilder for informasjon

https://www.iusti.org/regions/europe/euroguidelines.htm

https://ehandboken.ous-hf.no/folder/218

 
Dokument- og fagansvarlig:
Åse Haugstvedt, overlege, Nasjonalkompetansetjeneste for seksuelt overførbare infeksjoner og Olafiaklinikken.
Karianne Nodenes, overlege, Olafiaklinikken 

Fant du det du lette etter?