HELSENORGE

GLUT1-mangelsykdom, ketogen diett og korona

Lurer du på om du må ta spesielle hensyn under koronaviruspandemien fordi du har GLUT1-mangelsykdom eller behandles med ketogen diett?

Illustrasjonsfoto. Foto: Shutterstock

​Det ser ikke ut som om de som har GLUT1-mangelsykdom eller behandles med ketogen diett er spesielt utsatt for å pådra seg Covid-19 eller få et mer uheldig sykdomsforløp. Fra Italia er det rapportert at de som behandles med ketogen diett ikke har fått økning i epileptiske anfall eller encephalopati under Covid-19-sykdom. Det som imidlertid vektlegges i det internasjonale fagmiljøet, er at all medisinsk behandling bør følges opp særlig nøye når helsevesenet er under press. Det betyr at du er nøye med å ta medisinene dine til riktig tid hver dag og spise din ketogene diett helt etter anbefalingene som er laget spesielt for deg. Det er også viktig å følge opp behandlingen med kontroller på sykehuset eller poliklinikken og blodprøver i henhold til din behandlingsplan.

Praktiske råd

Følg de til enhver tid gjeldende rådene fra Folkehelseinstituttet for å beskytte deg og andre mot smitte. Planlegg slik at du har medisiner for noen uker og mat for minst en uke frem i tid, slik at du ikke trenger hyppige besøk til apotek eller matbutikk. Sørg for å ha de viktigste ingrediensene for din eller ditt barns diettbehandling tilgjengelig. Husk at komplette måltider alltid inneholder både fett, karbohydrat og protein. For en uke med ketogen diett, er det nødvendig å ha rikelig av de gode fettkildene tilgjengelig. Matolje, margarin, egg, hvitost og crème fraîche er eksempler på fett- og proteinkilder med god holdbarhet. Ulike nøtter, frø og rotgrønnsaker, for eksempel sellerirot og gulrot, er sunne kilder til karbohydrat med god holdbarhet. Frosne aspargesbønner eller spinat er eksempler på grønnsaker fra frysedisken med lavt karbohydratinnhold.

Ta kontakt med ditt behandlingsteam dersom du er usikker på hvordan du skal forholde deg.

Mer informasjon

Nedenfor har vi samlet noen aktuelle ressurser om GLUT1-mangelsykdom, ketogen diett og Covid-19.
Juan Pascual leder GLUT1Foundations medisinske rådgiverpanel og svarer på spørsmål om GLUT1-mangel og koronavirus

ILAE ved Eric Kossoff skriver om epilepsi, ketogen diett og Covid-19

Matthews Friends’ praktiske tips om ketogen diett under pandemien