Autisme, korona og engstelse

Nå er det mange, både med og uten autisme, som er redde for å bli smittet eller smitte andre med korona-virusinfeksjon. Da er det lett å bli ekstra oppmerksom på det som skjer i kroppen. At man blir tungpustet kan være et tegn på korona-sykdom, men det kan også skyldes redsel og engstelse. Å være inne og gjøre hyggelige ting man liker kan bidra både til å dempe engstelsen og redusere sjansen for å spre smitte. Akkurat nå er autisme en superkraft! 

Korona-viruset ikke er spesielt farlig for de fleste mennesker med autisme, skriver Arvid Nikolai Kildahl. Foto: Marit Skram.

​Arvid Nikolai Kildahl, NevSom

Det nye korona-viruset har forandret mange ting på én gang, og da er det ikke så rart at mange blir redde eller engstelige. Det er helt vanlig å bli redd når man ikke har oversikt over hva som kommer til å skje. Det gjelder alle mennesker, både de med og uten autisme. 


Pusten påvirkes av redsel

Når man blir redd reagerer kroppen helt av seg selv. Tankene kommer fortere, hjertet slår fortere og det blir vanskelig å slappe av. Det man er redd for kan «ta over» tankene sånn at det er vanskelig å slutte å tenke på det. Redsel påvirker også pusten, sånn at det kan føles tungt eller vanskelig å puste. Tung pust kan være et tegn på korona-virusinfeksjon, men kan også være et tegn på at man er redd.


Gjør noe hyggelig

Hvis du føler deg tungpustet og redd, så kan det være lurt først å prøve å gjøre noe hyggelig. Jeg anbefaler alle – med og uten autisme - å bruke ekstra mye tid på ting de liker å holde på med disse dagene. Det kan være klistremerker, dataspill, fotografering, å være sammen med dyr - eller andre ting du liker.

 

Skriv ned 

Hvis pusten blir lettere når du holder på med noe du liker, skyldes tung pust sannsynligvis at du er redd. Det er også lurt å snakke med en du kjenner godt om dette. Fortell at du er redd og spør hva de tror. Hvis du må spørre mange ganger, kan det være lurt å skrive ned svar sammen med den du har spurt. Det er også viktig å si fra hvis du føler deg syk på andre måter, og dere kan sjekke om du har feber. 


Korona-viruset er ikke spesielt farlig for deg med autisme

Det kan også hjelpe å huske på at korona-viruset ikke er spesielt farlig for de fleste mennesker med autisme. Når de på nyhetene snakker om at det kan være farlig for folk med «underliggende helseproblemer» er det ikke autisme de mener. Autisme er jo ikke et «underliggende helseproblem». 

Akkurat nå er autisme en superkraft – for nå blir alle i Norge bedt om å oppføre seg som mange med autisme gjør til vanlig: begrense kontakten med andre, holde seg unna folkemengder, ha faste rutiner, lage dagsplaner, hygge seg med inneaktiviteter og vaske hendene ofte.

Les mer om autisme her

Meld deg på NevSoms nyhetsbrev

Til NevSoms forside

Fant du det du lette etter?