Hilde Therese Juvodden forsvarer sin doktorgrad om narkolepsi

Velkommen til disputas om narkolepsi 18. oktober på Rikshospitalet. Hilde Therese Juvodden og kollegaer har forsket på blant annet hjerneaktivering hos pasienter med narkolepsi. Doktorgraden tas ved Universitetet i Oslo, Institutt for klinisk medisin og NevSom – Nasjonalt kompetansesenter for nevroutviklingsforstyrrelser og hypersomnier.

Hilde Therese Juvodden disputerer med doktorgrad om narkolepsi 18. oktober. Foto: Marit Skram

​Lege Hilde Therese Juvodden har siden 2014 forsket på narkolepsipasienter som fikk diagnosen etter svineinfluensa-vaksineringen i 2009/2010 og deres slektninger med både hjerneavbildning og genetiske metoder. Juvodden og hennes kollegaer har undersøkt hjernens hvite substans (hjernens ledningsnett) hos narkolepsipasienter og funnet utbredte forandringer.

Videre har de sett på hjerneaktivering hos pasienter ved humor da katapleksi ofte kan utløses hvis noe er morsomt. Dette viste annerledes hjerneaktivering hos pasientene sammenlignet med deres friske søsken. De har også funnet at pasientene som fikk narkolepsi etter svineinfluensa-vaksineringen hadde lignende genetiske risikofaktorer som det man tidligere kjente for narkolepsipasienter, noe som kan tyde på en lignende sykdomsmekanisme uavhengig av om man har fått sykdommen i relasjon til svineinfluensa-vaksineringen eller ikke.

Forskningsleder Stine Knudsen Heier og Hilde Therese Juvodden demonstrer søvntesten MSLT på NevSoms søvnlaboratorium.

Forskningsleder Stine Knudsen Heier og Hilde Therese Juvodden demonstrerer søvntesten MSLT på NevSoms søvnlaboratorium. Foto: Marit Skram.

Doktorgraden tas ved Universitetet i Oslo, Institutt for klinisk medisin og NevSom – Nasjonalt kompetansesenter for nevroutviklingsforstyrrelser og hypersomnier.

Juvodden har publisert to artikler om temaet (en upublisert artikkel inngår også i avhandlingen), under veiledning av Stine Knudsen Heier, som er forskningsleder for narkolepsistudien ved NevSom.


Tittel på doktorgraden er “Pathogenesis of Narcolepsy after H1N1-vaccination - a neuroimaging and immunogenetic study”.

Alle interesserte er velkommen på prøveforelesningen fredag 18. oktober klokken 10:15, og på disputasen samme dag klokken 13:15.

Tema for prøveforelesningen er “Cerebral physiology and metabolism in sleep and wakefulness”.

Begge forelesningene blir holdt på Rikshospitalet, blått auditorium 3, som ligger til høyre for hovedresepsjonen og ned en etasje.

Se mer omtale av disputasen på UiOs nettside her.

Les mer om Juvoddens studie her
 
Til NevSoms forside

Fant du det du lette etter?
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.