Steroideprosjektet

Steroideprosjektet er et nasjonalt behandlings- og kunnskapsutviklingsprosjekt. Vi arbeider med et hovedmål om at brukere av anabole steroider med helseproblemer og deres pårørende skal få kunnskapsbasert og god behandling uansett hvor i landet de bor. Vi bistår veiledende til helsepersonell, brukere, pårørende og andre som ønsker mer informasjon om anabole steroider og behandling.

Om Steroideprosjektet

Vi i Steroideprosjektet jobber for å å bedre kompetansen på behandling av brukere av anabole steroider med helseproblemer og deres pårørende. Fokuset i helsetjenestene på bruk av anabole steroider er fremdeles relativt nytt, og det var først i 2013 behandlingsansvaret for denne pasientgruppen ble tildelt enheter for rus og avhengighet, tverrfaglig spesialisert behandling (TSB). Steroideprosjektet er et nasjonalt behandlings- og kunnskapsutviklingsprosjekt som ble opprettet som et svar på utfordringer mange klinikere opplever i møte med denne bruker/pasientgruppen.

Hovedmålet til prosjektet er at brukere av anabole steroider og deres pårørende skal få god og kunnskapsbasert behandling uansett hvor i landet de bor.

For å nå dette målet jobber vi blant annet med:

Du vil finne mer informasjon om Steroideprosjektet, hvordan vi er organisert, målsetninger og resultater med mer i denne oppsummeringsrapporten fra 2014-2016:

Steroideprosjektets oppsummeringsrapport

Prosjektet er organisert under Nasjonal Kompetansetjeneste TSB, ved Oslo universitetssykehus, og ble opprettet på initiativ og med midler fra Helse- og omsorgsdepartementet i 2014.

Samarbeidspartnere

Kontakt

Postadresse:

Nasjonal kompetansetjeneste TSB

Oslo Universitetssykehus HF

Postboks 4959 Nydalen

0424 Oslo

Besøksadresse:

Nasjonal kompetansetjeneste TSB

Sognsvannsveien 21/ Gaustad sykehus

Bygg 6

Kart

Telefon: 469 59 791

Mail: steroider@ous-hf.no


Leder: Christine Wisløff

Ansatte

Christine Wisløff

Christine Wisløff

Prosjektleder

chrwis@ous-hf.no

Ingrid Amalia Havne

Ingrid Amalia Havnes

Forskningskoordinator

uxamav@ous-hf.no

Marie Lindvik Jørstad

Marie Lindvik Jørstad

Prosjektmedarbeider

lindvm@ous-hf.no

Medieuttalelser og ekstern omtale av Steroideprosjektet 

  Kompetansesenteret rus Oslo (KoRus) gir to ganger i året ut nyhetsbrevet "Russisk rulett", om bruk av anabole steroider som doping utenfor organisert idrett. Nyhetsbrevene inneholder blant annet reportasjer fra seminarer og konferanser og en oversikt over relevante nyheter og ny forskning på feltet. Steroideprosjektet og steroideforskningen i NK-TSB er omtalt i flere av utgavene, og du kan lese disse ved å trykke her.
 • I oktober 2015 uttalte vi oss i nrks artikkel om hvordan brukere av anabole steroider ikke blir behandlet systematisk fordi helsevesenet ikke vet nok om treningsdoping. Den kan du lese her.

 • Her kan du lese en artikkel fra 9.12.2017 hvor tidligere bruker av anabole steroider Christian Mathisen forteller sin historie i Bergens Tidende.

 • Steroideprosjektet og Håndboken ble 11. september 2016 omtalt i en artikkel av Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA). Artikkelen kan du lese ved å trykke her.

 • Prosjektleder Christine Wisløff og tidligere bruker av anabole steroider Christian Mathisen ble intervjuet av God Morgen Norge på tv2 7.mars 2016, med påfølgende nettprat. Intervjuet og nettpraten kan du finne ved å klikke her.

 • Prosjektleder Christine Wisløff var gjest i radioprogrammet EKKO i P2 fredag 19.05.2017. Sammen med Per Medbøe Thorsby fra Hormonlaboratoriet til OUS og Bjørn Barland fra Politihøyskolen svarte hun på spørsmål om anabole steroider. Trykk her for å høre.

 • Forsker Astrid Bjørnebekk og prosjektleder i Steroideprosjektet Christine Wisløff uttalte seg begge i en stor artikkel om anabole steroider i Aftenposten 20.05.2017. Artikkelen er kun tilgjengelig for abonnenter av Aftenposten, og ligger her.

 • Vi gjestet Aftenpostens podcast "Sprekpodden" 17.10.2017. Denne kan du høre her.

 • Prosjektleder Christine Wisløff og tidligere bruker av anabole steroider Christian Mathisen var med i programmet Helsekontrollen på tv 2 i midten av desember 2017. Innslaget er ikke lenger tilgjengelig, men du kan lese om det her.

 • Tidligere bruker av anabole steroider Mikael Ali og Steroideprosjektets leder Christine Wisløff var på God Morgen Norge på tv 2 9.4. 2018 for å fortelle om virkninger av anabole steroider og om Steroideprosjektets nye kampanjenettside www.steroidelab.no. Trykk her for å se innslaget.

 • Les mer om hvorfor vi gikk ut med kampanjen www.steroidelab.nodenne siden og her. Du kan også lese litt om hvorfor kampanjen slo an i denne artikkelen på Kreativt forum, og denne artikkelen på Oslo universitetssykehus sin blogg.

 • Mannens helse var fokus i Ekspertsykehusets blogg i april 2018, og i den forbindelse skrev våre forskere et blogginnlegg om våre forskningsprosjekter på anabole steroider, avhengighet og behandling. Les saken "Hvordan påvirker treningsdop hjertet og hjernen?" her.

 • Prosjektleder Christine Wisløff har blitt intervjuet av Nettavisen om trenden i Danmark hvor unge mennesker sprøyter parafinolje i kroppen for å få større muskler. Saken ble publisert 21.1.19 og kan leses her.

 • I november 2019 publiserte Stavanger aftenblad og Aftenposten en artikkel hvor Arild Haugen og Frode Kjær snakker om sine erfaringer med bruk av anabole steroider. Her er også Christine Wisløff og Astrid Bjørnebekk sitert. Artikkelen er kun for abonnenter, men kan leses i Aftenbladet her og i Aftenposten her for medlemmer.



Nyheter fra Steroideprosjektet

Se alle nyhetene
Fant du det du lette etter?