Steroideprosjektet

Steroideprosjektet er et nasjonalt behandlings- og kunnskapsutviklingsprosjekt. Vi arbeider med et hovedmål om at brukere av anabole steroider med helseproblemer og deres pårørende skal få kunnskapsbasert og god behandling uansett hvor i landet de bor. Vi bistår veiledende til helsepersonell, brukere, pårørende og andre som ønsker mer informasjon om anabole steroider og behandling.

Om Steroideprosjektet

Vi i Steroideprosjektet jobber for å å bedre kompetansen på behandling av brukere av anabole steroider med helseproblemer og deres pårørende. Fokuset i helsetjenestene på bruk av anabole steroider er fremdeles relativt nytt, og det var først i 2013 behandlingsansvaret for denne pasientgruppen ble tildelt enheter for rus og avhengighet, tverrfaglig spesialisert behandling (TSB). Steroideprosjektet er et nasjonalt behandlings- og kunnskapsutviklingsprosjekt som ble opprettet som et svar på utfordringer mange klinikere opplever i møte med denne bruker/pasientgruppen.

Hovedmålet til prosjektet er at brukere av anabole steroider og deres pårørende skal få god og kunnskapsbasert behandling uansett hvor i landet de bor.

For å nå dette målet jobber vi blant annet med:

Du vil finne mer informasjon om Steroideprosjektet, hvordan vi er organisert, målsetninger og resultater med mer i denne oppsummeringsrapporten fra 2014-2016:

Steroideprosjektets oppsummeringsrapport

Prosjektet er organisert under Nasjonal Kompetansetjeneste TSB, ved Oslo universitetssykehus, og ble opprettet på initiativ og med midler fra Helse- og omsorgsdepartementet i 2014.

Ansatte

Christine Wisløff

Christine Wisløff

Prosjektleder

chrwis@ous-hf.no

Ingrid Amalia Havne

Ingrid Amalia Havnes

Forskningsleder

uxamav@ous-hf.no

Marie Lindvik Jørstad

Prosjektmedarbeider

lindvm@ous-hf.no

Medieuttalelser og ekstern omtale av Steroideprosjektet

 • Kompetansesenteret rus Oslo (KoRus) gir to ganger i året ut nyhetsbrevet "Russisk rulett", om bruk av anabole steroider som doping utenfor organisert idrett. Nyhetsbrevene inneholder blant annet reportasjer fra seminarer og konferanser og en oversikt over relevante nyheter og ny forskning på feltet. Steroideprosjektet og steroideforskningen i NK-TSB er omtalt i flere av utgavene, og du kan lese disse ved å trykke her.

 • I oktober 2015 uttalte vi oss i nrks artikkel om hvordan brukere av anabole steroider ikke blir behandlet systematisk fordi helsevesenet ikke vet nok om treningsdoping. Den kan du lese her.

 • Her kan du lese en artikkel fra 9.12.2017 hvor tidligere bruker av anabole steroider Christian Mathisen forteller sin historie i Bergens Tidende.

 • Steroideprosjektet og Håndboken ble 11. september 2016 omtalt i en artikkel av Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA). Artikkelen kan du lese ved å trykke her.

 • Prosjektleder Christine Wisløff og tidligere bruker av anabole steroider Christian Mathisen ble intervjuet av God Morgen Norge på tv2 7.mars 2016, med påfølgende nettprat. Intervjuet og nettpraten kan du finne ved å klikke her.

 • Prosjektleder Christine Wisløff var gjest i radioprogrammet EKKO i P2 fredag 19.05.2017. Sammen med Per Medbøe Thorsby fra Hormonlaboratoriet til OUS og Bjørn Barland fra Politihøyskolen svarte hun på spørsmål om anabole steroider. Trykk her for å høre.

 • Forsker Astrid Bjørnebekk og prosjektleder i Steroideprosjektet Christine Wisløff uttalte seg begge i en stor artikkel om anabole steroider i Aftenposten 20.05.2017. Artikkelen er kun tilgjengelig for abonnenter av Aftenposten, og ligger her.

 • Vi gjestet Aftenpostens podcast "Sprekpodden" 17.10.2017. Denne kan du høre her.

 • Prosjektleder Christine Wisløff og tidligere bruker av anabole steroider Christian Mathisen var med i programmet Helsekontrollen på tv 2 i midten av desember 2017. Innslaget er ikke lenger tilgjengelig, men du kan lese om det her.

 • Tidligere bruker av anabole steroider Mikael Ali og Steroideprosjektets leder Christine Wisløff var på God Morgen Norge på tv 2 9.4. 2018 for å fortelle om virkninger av anabole steroider og om Steroideprosjektets nye kampanjenettside www.steroidelab.no. Trykk her for å se innslaget.

 • Les mer om hvorfor vi gikk ut med kampanjen www.steroidelab.nodenne siden og her. Du kan også lese litt om hvorfor kampanjen slo an i denne artikkelen på Kreativt forum, og denne artikkelen på Oslo universitetssykehus sin blogg.

 • Mannens helse var fokus i Ekspertsykehusets blogg i april 2018, og i den forbindelse skrev våre forskere et blogginnlegg om våre forskningsprosjekter på anabole steroider, avhengighet og behandling. Les saken "Hvordan påvirker treningsdop hjertet og hjernen?" her.

 • Prosjektleder Christine Wisløff har blitt intervjuet av Nettavisen om trenden i Danmark hvor unge mennesker sprøyter parafinolje i kroppen for å få større muskler. Saken ble publisert 21.1.19 og kan leses her.

 • I november 2019 publiserte Stavanger aftenblad og Aftenposten en artikkel hvor Arild Haugen og Frode Kjær snakker om sine erfaringer med bruk av anabole steroider. Her er også Christine Wisløff og Astrid Bjørnebekk sitert. Artikkelen er kun for abonnenter, men kan leses i Aftenbladet her og i Aftenposten her for medlemmer.

Samarbeidspartnere

Kontakt

Postadresse:

Nasjonal kompetansetjeneste TSB

Oslo Universitetssykehus HF

Postboks 4959 Nydalen

0424 Oslo

Besøksadresse:

Nasjonal kompetansetjeneste TSB

Sognsvannsveien 21/ Gaustad sykehus

Bygg 6

Kart

Telefon: 469 59 791

Mail: steroider@ous-hf.no


Leder: Christine Wisløff

Nyheter fra Steroideprosjektet

 • 18.03.2020
  Erfaring med anabole steroider er vanlig blant pasienter i TSB

  Ny forskning viser at bruk av anabole steroider blant pasienter i TSB er mer vanlig enn mange klinikere er klar over.

 • 24.09.2019
  Steroidelab til topps!

  Nesten en million har sett Steroideprosjektets kampanje Steroidelab. Under Helseforetakenes kommunikasjonskonferanse i Bergen nylig ble kampanjen også kåret til den mest informative av alle helseforetakenes kandidater

 • 20.02.2019
  Steroidbrukens sexologiske side

  Steroidbruk kan være seksuelt motivert og seksuell uhelse er nesten alltid en følge av steroidbruk. Lege, psykiater og sexolog Haakon Aars vil åpne det sexologiske rommet i møte med pasientgruppen som sliter med helseskader etter bruk av steroider.

 • 18.02.2019
  Vil løfte steroidebehandling

  Hva slags kompetanse trenger vi for å yte best mulig helsehjelp til personer med helseskader etter bruk av anabole-androgene steroider? Vi spurte deltakere ved Steroideprosjektets vinterseminar i Oslo.

 • 28.09.2018
  Trening er rusbehandling

  – For pasienter med rusmiddelavhengighet, med steroidproblem eller med et utfordrende kroppsbilde, kan trening som terapi være ekstra relevant, sier treningsterapeut i TSB, Thomas Dahl Orø.

 • 31.08.2018
  Når fagfolk søker pasienter

  Ved Steroideprosjektet (NK-TSB) satt de på masse kunnskap om en sky og bortgjemt pasientgruppe. De måtte gå nye veier for å opprette kontakt.

 • 28.08.2018
  YouTube senker terskelen for å søke hjelp med steroidproblem

  – Jeg hadde aldri trodd jeg skulle ende opp på ruspoliklinikk på grunn av steroidbruken min, sier «Friday». Men det gjorde han. Og fikk hjelp i OUS. Historien hans ble den femte mest sette YouTube-annonsen i juni måned.

 • 24.04.2018
  Nye forskere i TSB

  I sitt tredje år er Steroideforskningsprosjektet i Nasjonal kompetansetjeneste TSB utvidet med tre nye, heltidsansatte forskere. Prosjektet blir det første i verden som måler både fysiske, psykiske og kognitive langtidseffekter av bruk av a...

 • 27.02.2018
  Vellykket og plaget

  Det synes ikke utenpå at de plages etter steroidbruk, men avhengigheten og andre helseplager kan være dramatiske. Les bidragene fra brukere, klinikere og forskere til Steroideprosjektets fagdag 13. februar 2018, og møt noen seminardeltakere.

 • 19.01.2018
  Vil spre svensk kunnskap om steroidepasienter

  Thord Rosén er svensk gjesteforeleser i Steroideprosjektets nasjonale seminar om uønskete effekter, utredning og behandling av helseskader etter steroidebruk i februar 2018. Hans innlegg bygger på erfaringer med et stort antall svenske pasi...

 • 14.12.2017
  Er obs på steroider

  Phoenix Haga er obs på faren for at personer med rusproblem erstatter en avhengighet med en annen underveis i behandlingen,

 • Foto av Christine Wisløff
  14.12.2017
  Steroidbrukere – en lite synlig pasientgruppe

  – Ifølge et pågående forskningsprosjekt har én av tre mannlige pasienter i behandling i TSB på Østlandet erfaring med bruk av anabole-androgene steroider. Vi må ta behovene til disse pasientene på alvor, sier Christine Wisløff, leder av Ste...

 • 27.10.2017
  Steroidebrukere kan nås med hjelp

  Avhengighet av steroider likner annen avhengighet og avhengighetsbehandling er relevant. Barrierer mot å oppsøke slik behandling kan overkommes ved bruk av informasjonssamtaler. Dette er noen av resultatene som norske forskere la fram for e...

 • 14.06.2017
  - Anabole steroider er et folkehelseproblem

  Les mer

 • 01.02.2017
  Opplæringspakke gir støtet til kunnskapsdeling om steroider i klinikk

  Les mer

 • 04.11.2016
  Slik en bruker opplevde det

  Les mer

 • 02.11.2016
  Spør oss om doping via nettstedet ung.no

  Les mer

 • 11.10.2016
  Norsk og internasjonalt forskerfokus på steroidebruk

  Les mer

Se alle nyhetene
Fant du det du lette etter?