Ingrid Helle Trana arbeider som spesialsykepleier i en av Oslo universitetssykehus (OUS) sine fire ruspoliklinikker. Disse enhetene er tverrfaglig bemannet og skal gi tilbud til personer med rus- og avhengighetslidelser i Oslo, herunder de som har et helseskadelig bruk av anabole-androgene steroider.
Sentralt tema på faglige møteplasser
Et par dager i uken har ruspoliklinikken på Ullevål faglige møteplasser, og denne våren skal de benyttes til å dele kunnskap om anabole-androgene steroider.
– Hvorfor akkurat nå?
– Pasientgruppen øker i tverrfaglig spesialisert behandling. I 2015 fikk 35 pasienter i TSB i Helse Sør-øst diagnosen F 55.5, ICD-10s betegnelse på misbruk av steroider. I 2016 vil det nok komme fram at det var enda flere. Ganske nylig ble bruk av steroider inkludert i Rusdata — kartleggingen av alle pasienter som får tilbud i Oslo universitetssykehus sin avdeling rus- og avhengighetsbehandling. Vi skal altså tematisere bruk av anabole-androgene steroider i inntakssamtaler med alle pasienter.
Deler kunnskap i klinikken
Ruspoliklinikken på Ullevål er ifølge Trana heldige å ha ansatte med spesialkompetanse på behandling av denne pasientgruppen. En psykolog og en overlege med mye kunnskaper skal nå ta del i et tverrfaglig behandlingsnettverk slik at alle behandlerne får del i kunnskapen om hvordan å oppdage og se behandlingsmuligheter for gruppen.
— Planene har ligget og ulmet en stund, og opplæringsvideoene som Steroideprosjektet har latt oss få prøvesmake på, ga oss det endelige støtet til å sette i gang. Terskelen for oppstart er mye lavere nå når det bare er å trykke på knappen, så er vi i gang!
Bruker- og behandlererfaring
I kurset møter vi behandleren og prosjektlederen av Steroideprosjektet Christine Wisløff. Hun har behandlet russkader og -avhengighet siden 2005, fra 2013 hovedsakelig skadelig bruk av anabole-androgene steroider. Vi møter også en tidligere bruker av anabole steroider, Christian Bærøe Mathisen som forteller om sine erfaringer med å bruke anabole steroider, og å komme ut av det.
– Lenker til animasjoner som beskriver virkninger og intervjuer med tidligere brukere som det kan være lett å identifisere seg med, kan også benyttes som ekstra ressurs i behandlingen, minner Trana om. – Det kan bygge godt opp under det som skjer i behandlingsrommet.
Se:
Nettressurser om anabole-androgene steroider. Powerpointpresentasjon
Av:
Tone Øiern