Thomas Dahl Orø tilber utdannet helse- og treningsterapeut ved Norges idrettshøgskole, i tillegg til utdanning i rusbehandling. Han har vært med på å bygge opp daværende Bergensklinikkens tilbud om fysisk trening som del av tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Han arbeider nå som fagleder for treningsterapi i Akt kompetanse i Bergen.
Anbefales i TSB-retningslinjen – og av pasientene
– Undersøkelser har bekreftet at rusmiddelavhengige er blant de mest inaktive og har forhøyet risiko for å få fysiske helseproblemer, sier Thomas Dahl Orø.
TSB-retningslinjen fra 2017 foreslår å bruke treningskontakter og systematisk fysisk aktivitet som del av rusbehandling.
– Tilbakemeldinger fra pasientene er at bedre rusmestring, bedre søvn, mindre angst og depresjon og mindre ADHD-symptomer er viktige motivasjonsfaktorer for å trene, sier han.
Del av teamet rundt pasienten
Thomas er spesielt opptatt av synergieffekter mellom ulike terapiformer.
– Det er viktig at den enkeltes treningsopplegg ses i lys av den hvilke mål vedkommende har satt for sin behandling.
Trening kan gi bedre søvn og bedre evne til å holde fokus. Og den kan gjøre en mer mottakelig for samtaleterapi. For de som er ukomfortable med «snakkingen», kan treningen by på en arena der det kan være lettere å bygge relasjoner og allianse enn på et kontor.
– Kan trening erstatte rus?
– Ja, men bare delvis. Det viktige er hvordan trening inngår i helheten i behandlingen. Samt at vi kan tilrettelegge for mestring, gode opplevelser, og økt livskvalitet.
Relevant i behandling av steroidebrukere
Thomas er med i et nyopprettet klinisk nettverk for helsepersonell som har behandlingsansvar for brukere av anabole steroider med helseproblemer og som Steroideprosjektet har tatt initiativ til.
Ifølge treningsterapeuten er trening ekstra aktuelt for pasienter i TSB som har hatt erfaring med steroidebruk.
– Nettopp å regulere og tilpasse fysisk aktivitet kan være hensiktsmessig for dem med tvangsmessig bruk. Vi tilbyr et alternativ til «snarveien» om steroidene. I tillegg gir dialogen rundt treningen muligheten til å avdekke nåværende eller tidligere steroidebruk, informasjon som mange holder tilbake i fra den generelle rus-kartleggingen. Det gir oss anledning til å bearbeide dette, sier treningsterapeuten.
Kroppsbevissthet – ikke kroppsbygging
– Hvordan kan treningsterapi tilpasses personer som kanskje har brukt trening for å opprettholde et selvbilde?
– Det er viktig å fokusere på kroppsbevissthet, ikke på å «bygge kropp». Komponenter som mestring, sosiale faktorer og psykisk helse er viktigere enn fysisk prestasjon eller utseende.

Foto: Steroidehåndboka
Les mer
Bergensklinikken treningsterapi
Manualer og håndbøker om fysisk aktivitet som tilbud i rusbehandlingen
Av:
Tone Øiern