Forslaget er innspill til Helse- og omsorgsdepartementets arbeid med å lage en nasjonal alkoholstrategi som skal være ferdig høsten 2020. Strategiens hovedmål er å redusere alkoholforbruket med 10 prosent innen 2025, slik WHO anbefaler.
Somatiske helsetjenester – en arena for å oppdage alkoholproblemer
NK TSB foreslår at alle landets helseforetak inviteres til å delta i et kompetanseløft for å sette alkohol på dagsorden i pasientbehandlingen. Somatiske sykehusavdelinger, med støtte fra tverrfaglig spesialisert rusbehandling, må være sentrale i et slikt kompetanseløft, heter det i innspillet til departementet. Alkohol medvirker til 15–25 prosent av norske sykehuspasienters skader og sykdommer. At sykehusene har praktiske rutiner for å håndtere rusrelaterte problemer vil virke forebyggende og ikke minst ha stor betydning for utfallet av behandlingen som gis.
Utdanning, implementering og konferering
Dette er tre av elementer som NK TSB foreslår som del av satsingen:
Fullt utbygd TSB er en forutsetning
NK TSB minner i sin høringsuttalelse om at det å gjøre behandling av alkohollidelser mer synlig og tilgjengelig i spesialisthelsetjenesten og mer lik all annen spesialisthelsetjeneste, vil motvirke tabuiseringen av alkohol som helseproblem. I dag er det store variasjoner mellom hvor godt utbygget tilbudet om TSB er i ulike helseforetak.
Normalt omfatter helsefagområder basistjenester innen akutt-, poliklinisk, ambulant behandling og døgnbehandling, der alle tjenestene har en kvalitet som forutsatt i myndighetskrav, som for eksempel nasjonale faglige retningslinjer og pakkeforløp. I dag er det uønsket variasjon mellom helseforetakenes tilbud om behandling av ruslidelser, særlig innenfor akutte tjenester.
«Oppbygging av basistjenester innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling i alle helseforetak er en forutsetning for å lykkes med god oppfølging av den enkelte pasient og realisere en effektiv alkoholstrategi», skriver tjenesten i uttalelsen.
Les hele kompetansetjenestens høringsuttalelse