Her kan du få hjelp til å finne hvilket nivå alkoholbruk som ikke er ødeleggende for din helse, råd for å drikke mindre og oversikt over selvhjelpsressurser og behandling dersom forbruket er for høyt.
Psykolog og professor Fanny Duckert har lang erfaring med å behandle personer som trenger veiledning i å mestre sin alkoholbruk. Her er hennes 10 viktigste råd.
I Norge finnes det mer enn 500 selvhjelpsgrupper av og med personer med rusproblemer. Bruk egne og likemenns krefter og ressurser til å mestre eller komme ut av et rusproblem.
Mange alkoholbrukere vil ha festpromille, men når den øker vil du etter hvert få redusert hukommelse, bli mindre kritisk og mer villig til å ta større risiko. Du kan bruke hjelpemidler til å holde kontrollen.
Disse tjenestene gir deg svar via telefon eller chat hvis du lurer på noe om rusmidler eller rusproblematikk. Tjenestene er landsdekkende, gratis og du kan være anonym.
Tverrfaglig spesialisert behandling av rusmiddelproblemer (TSB) omfatter tilbud om øyeblikkelig hjelp, døgnbehandling og polikliniske tjenester. Slik går du fram for å henvises eller få øyeblikkelig hjelp.
Mange får legemidler der effekten blir en annen enn forventet ved samtidig bruk av alkohol. Sjekk hvordan alkohol interagerer med dine legemidler.
Hvor mye er for mye? Norske helsemyndigheter gir ingen fasitsvar på hvor mange enheter en person tåler ukentlig, men anbefaler at du sjekker egne alkoholvaner og at det er et tema mellom deg og din lege.
Lærings- og mestringssentre gir tilbud til de som ønsker innsikt om helseproblemer og tilstander og hjelp til å mestre hverdagen.
Det gode liv som 60+ gir mer tid til deg selv og frihet til å velge hva du spiser og drikker. Men lar det seg forene med å være fullt til stede som besteforelder?
Er det trygt å drikke like mye når du er 70 år som da du var 50? Kroppens sårbarhet for alkohol og legemidler endres med alderen. Filmer og nettside gir informasjon om alkohol og helse for deg som er 60+.
Eldre i Norge unner seg stadig oftere et glass eller to, og har kontroll på inntaket. Eller? Se hvordan det gikk når vi ga våre testpersoner i oppgave å skjenke hverandre én enhet.
Aldring kan innebære å venne seg det nye, som det å være aleneboende. Hva skjer når alkoholen får en for stor rolle? I filmen skjer et vendepunkt.
– Alkoholbruken øker mest blant middelaldrende og eldre. Utfordringen er ikke først og fremst at de utvikler avhengighet, men får helseskader som følger av «vanlig» drikking, sier Fred Rune Rahm.
www.mestrerus.no driftes av Nasjonal kompetansetjeneste TSBAnsvarlig redaktør: Guri SpilhaugWebansvarlig: Tone ØiernFotodesign: @designlaboratoriet