Som omtalt i et tidligere nyhetsbrev er det helseforetak med universitetssykehusfunksjoner som forsker mest på behandling av rus- og avhengighetslidelser. Ifølge Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU), var det i tillegg seks andre helseforetak som utførte TSB-forskning i 2017. (se graf).
Varierende innsats
Med fire egne årsverk er Sørlandet sykehus det eneste helseforetaket i Norge som driver TSB-forskning med hjelp av mer enn ett årsverk og i regi av en klinisk avdeling. Sykehuset Innlandet har også mange årsverk (15) avsatt til TSB-forskning, men knyttet til en nasjonal kompetansetjeneste. Hos de øvrige fire helseforetakene som rapporterer til NIFU at de driver TSB-forskning, er omfanget mindre enn ett årsverk.

Årsverk til
TSB-forskning i norske helseforetak 2017 (Kilde: NIFU)
Basis i klinisk avdeling
Ved Sørlandet sykehus er TSB-forskningen knyttet til Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling (ARA). FoU-enheten ble opprettet i 1999 og sysselsetter fire ansatte. Målsetningen er å drive med klinikknær rusbehandlingsforskning, og spesialfeltene er pårørendeforskning og helsetjenestens samarbeid med brukerbaserte ressurser, spesielt 12-trinnsbaserte selvhjelpsgrupper.
Så mye som halvparten av budsjettet er internt finansiert.
– Det gjør at vi driver forskning også uavhengig av om vi har eksterne midler eller ikke, sier forsker John-Kåre Vederhus (Ph.D.): – Med en slik stamressurs tiltrekker vi oss andre forskningsressurser.

John-Kåre Vederhus (Foto: NRK)
Forskeren peker også på at plasseringen midt i klinikken gjør at forskerne blir motiverte til å være til nytte i pasientbehandlingen. Han trekker også fram en betydningsfull personfaktor – gründeren og ildsjelen Øistein Kristensen.
– Hadde det ikke vært for ham hadde jeg ikke begynt på Pd.D-arbeidet.
Vær utadvendt!
Andre faktorer som fremmer forskning har ifølge John-Kåre Vederhus vært
- Fast veiledningsordning fra 2005 fra Seraf/ Universitetet i Oslo
- Samarbeid med andre forsknings- og utviklingsmiljøer i TSB om multisenterstudier
- Å tilby engasjement i forskningsprosjekter som en del av spesialiseringen for legene
Forskertung kompetansetjeneste
Det er Nasjonal kompetansetjeneste ROP (NKROP) som er vertskap for forskningen som NIFU knytter til Sykehuset Innlandet . 22 forskningsprosjekter hos NKROP blir finansiert av eksterne midler fra Helse Sør-Øst, Norges forskningsråd og ved hjelp av konkurranseutsatte forskningsmidler i Sykehuset Innlandet.
– Kompetansetjenesten er tung på forskning, men all forskning på NKROP er eksternt finansiert, altså ikke finansiert av ROP-tjenesten selv, sier forskningsdirektør Ingeborg Hartz ved Sykehuset Innlandet.
Private forsker lite
Av de vel 40 private aktørene som tilbyr behandling for rus- og avhengighetslidelser er det ifølge NIFU to som driver TSB-forskning: Tyrilistiftelsen (4,5 forskerårsverk) og Lovisenberg Diakonale Sykehus (0,1 årsverk).
Av:
Tone Øiern