Følgende lenker fører til SAMDATAs database. Den bygger på opplysninger om pasienter som venter på eller har fått behandling i spesialisthelsetjenesten, samlet i Nasjonalt pasientregister (NPR). På dashbordene til databasen kan du hente grafer og tallmateriale om ulike regioner, pasientgrupper eller typer behandling.
Døgnplasser i TSB
Aktivitet og profiler innen TSB
Befolkningens bruk av tjenester innen TSB
Produktivitet i TSB
Den gyldne regel
Nøkkeltall
Det var 1883 døgnplasser i TSB ved utgangen av 2019 (Døgnplasser ved HF-ene og avtaleplasser ved private foretak).
i 2019 var antall oppholdsdøgn 603 770 døgn, en nedgang på 3.1 prosent fra året før.
i 2019 var antall polikliniske kontakter 605 463, en økning på 2,5 prosent fra året før. (kilde)
33 000 personer mottok behandling innen TSB i 2019. Dette var en økning på to prosent fra året før.(kilde)
- På landsbasis økte antall polikliniske kontakter i TSB med 5 prosent fra 2018 til 2019. Den ambulante virksomheten utgjorde i underkant av ti prosent av den polikliniske virksomheten i sektoren.
I 2018 var det 4516 ansatte i tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). 72 prosent hadde helse- og sosialfaglig bakgrunn. Det var en økning på 10 prosent fra 2009. (Kilde: SSB)
- 30
prosent av innleggelsene ved HF-ene er akuttinnleggelser
der behandlingens varighet gjennomsnittlig er fem dager. (kilde)
For opplysninger om geografisk variasjon, se faktaark fra helseatlaset.
Rapporter og notater
Tjenester
i psykisk helsevern og
TSB 2015-2019 Samdata, 2020
Døgnplasser i TSB 2019, Samdata 2020
Befolkningens bruk av tverrfaglig spesialisert rusbehandling 2017 (Analysenotat 04/2018 Samdata)Produktivitet, aktivitet og ressursinnsats i psykisk helsevern og TSB (Analysenotat 18/2017 Samdata)
Status og utviklingstrekk for spesialisthelsetjenesten, Kostnader, aktivitet og kvalitet, SAMDATA spesialisthelsetjenesten 2018
Statusrapport for Legemiddelassistert rehabilitering
Statusrapportene for LAR er årlige evalueringer som bygger på rapportering om antall i behandling sammen med en status for hver enkelt pasient i behandling.
Statusrapporter for legemiddelassistert rehabilitering (Seraf)
Brukerplan
BrukerPlan er et verktøy for kommuner som ønsker å kartlegge omfanget og karakteren av rusmiddelproblematikk og/eller psykiske helseplager blant brukerne av kommunens helse-, omsorgs- og velferdstjenester. Formålet med BrukerPlan er å få oversikt kommunens rus- og psykisk helseproblematikk, samt brukernes livsvilkår, tjenestetilbud og tjenestebehov. Kartleggingen dokumenterer tjenestene som brukere får per dags dato og forventet etterspørsel av tjenester i året som kommer. Dette kan gi grunnlag til å prioritere mellom grupper og typer av tjenestetilbud.
Brukerplan - kartlegging av personer med rusproblemer i kommunene