– Hvordan bruker dere teknologi i oppfølging og behandling av ruspasientene, særlig sett i lys av Koronaviruset med de begrensninger som legges på klinisk virksomhet?
– Oppfølging av polikliniske pasienter i perioden vi nå er inne i løses primært med hjelp av to teknologiske løsninger:
- Telefonoppfølging: Pasienter tilbys samtaler over telefon, og SMSer sendes ut til pasienter som en ikke når via telefon.
- Videosamtaler: Pasienter som har tilgang til smarttelefon, nettbrett eller datamaskin, og som klarer å ta imot innkallinger til Skype for Businesss, tilbys oppfølging via video. Ansatte med hjemmekontor og laptop har som regel mulighet til å tilby samtaler med pasientene fra hjemmekontoret.
– Hvilke erfaringer har dere om hva som fungerer godt, og hva som eventuelt fungerer mindre godt?
– De fleste unge pasienter har kjennskap til bruk av video på ulikt vis. Samtidig så oppstår det ofte utfordringer - batteri som går tomt, mangel på data på kontantkort og trådløse nett som ikke fungerer, er vanlig. Noen pasienter bruker e-posten sin i begrenset grad og får derfor ikke tatt imot invitasjon til videokonferanse, eller har vansker med å få den tekniske løsningen til å fungere. Det er også en del pasienter som ønsker å ha samtaler på ikke-godkjente plattformer, som Facebook-video eller Facetime, ettersom de kjenner disse videoløsningene fra før.
– Elektronisk kommunikasjon er en utfordring for enkelte pasienter. Det må derfor foreligge en klinisk vurdering om hvem som denne type oppfølging passer for.
– Hvilke teknologiske plattformer er i bruk?
– Som videoløsning bruker Stavanger universitetssjukehus Skype for Business. Avtaler lages i Outlook og oversendes pasientens e-post. I mailen som pasienten mottar er det en link som lar pasienten koble til en kryptert samtale med behandler.
– Hvilke barrierer møter dere?
– Barrierene vi møter handler i stor grad om at bruk av videoløsninger fremdeles ikke er godt innarbeidet:
- Bruk av videoassistert behandling faller mer naturlig for behandlere med erfaring fra denne type kommunikasjon fra før av.
- Vi har per i dag lite erfaring med å etablere behandlingskontakt med nye pasienter over video.
- De fleste kartleggingsverktøy (som selvutfyllingsverktøy) vi bruker i klinikken har vi tilgjengelig på papir, og det kan være vanskelig å administrere disse for pasienter som en møter via Skype eller telefon. Noen steder brukes Checkware i kartlegging av pasienter, men dette har ikke vi innarbeidet i TSB ved Stavanger universitetssjukehus enda.
- Pasientene må laste ned Skype for Business-appen for å klare å ta imot videokonferanse på smarttelefon.
- Enkelte pasienter ønsker ikke kontakt over nett.
Se også:
Digital behandling ved TSB-poliklinikk (refleksjonsnotat)