HELSENORGE

Hva skal syklotronen hete?

Syklotronen er ferdig produsert i Tyskland og klar til innsats når protonbehandling blir en realitet ved Radiumhospitalet om tre år. Har du et godt forslag til hva den bør hete?

S27 syklotron.jpg

Bilde av syklotronen på fabrikken i Tyskland

​- Det er tradisjon at kunden kommer til fabrikken når syklotronen er ferdig produsert og gir den et navn. Vi håper å få til en slik dåpsseremoni til høsten, når smittesituasjonen tillater det. Per nå lyder syklotronen det kjedelige navnet S27, så vi ønsker å kalle den noe annet. Derfor lager vi til en navnekonkurranse for ansatte og håper på å få inn mange gode forslag, sier Einar Waldeland, seksjonsleder for protonterapifysikk.

Mer skånsom strålebehandling

S27 er den første syklotronen for protonterapi som er laget til Norge En syklotron er en type akselerator for partikler. Denne gir såpass høy fart til protonene slik at de kan trenge langt inn i kroppen til pasienten.

Strålebehandling med protoner er mer skånsom og presis enn tradisjonell stråleterapi ved at den i større grad skåner friskt vev uten å redusere stråledosen til svulsten. Dette gir færre bivirkninger og langtidsskader. Behandlingen passer spesielt godt for barn og unge og for pasienter som skal leve et langt liv etter at de er ferdige med kreftbehandlingen. Behandlingen finnes allerede i utlandet, men blir endelig en realitet i Norge sommeren 2024. Tilbudet etableres først i Oslo og deretter i Bergen.

Bildet viser en ung jente som sitter på en behandlingsbenk. En sykehusansatt hjelper henne på benken.

Skissebilde av et protonbehandlingsrom i det nye protonbygget på Radiumhospitalet: Helse Sør-Øst RHF/ Henning Larsen Architects, AART Architects, Momentum Arkitekter


Les mer om fremtidens protonbehandling ved Radiumhospitalet


- Protoner har egenskaper som overgår dagens strålebehandling. Dette vil gi flere pasienter et bedre behandlingstilbud. Til å begynne med er det flest barn og unge som får tilbudet, men også utvalgte grupper av voksne pasienter vil få muligheten, mange gjennom kliniske studier. Ved full kapasitet vil rundt 580 pasienter få denne behandlingen hvert år, forteller Waldeland.

Ønsker særegent navn

Det er ønskelig at syklotronen får et navn som kan knytte den til stedet eller virksomheten, slik at den får mer særegenhet.
- Navnet som velges, blir blant annet inngravert på en plakett på fabrikken. Derfor bør navnet heller ikke være for langt, sier Waldeland.


Har du noen gode ideer til navn på syklotronen? Da kan du sende ditt forslag til nyeous@ous-hf.no senest 31.august. Forslagene skal vurderes av en egen komité ledet av Sigbjørn Smeland, leder av Kreftklinikken.