
Slik skal Radiumhospitalet se ut når det nye klinikk- og protonbygget er ferdig. Skisse: Helse Sør-Øst
- Grunnsteinsnedleggelse er stas. Nå er vi endelig kommet dit at byggene vi har samarbeidet om i mange år reises, og vi får bedre inntrykk av hvordan dette blir. Radiumhospitalet er et viktig sted for kreftsatsingen i Norge. Nye bygg med nytt utstyr og systemer er med på å styrke dette tilbudet i lang tid fremover, sier Inger Heiberg, prosjektansvarlig på Radiumhospitalet for Oslo universitetssykehus.
En symbolsk markering
Grunnsteinnedleggelsen er en viktig milepæl i arbeidet med videreutviklingen av Radiumhospitalet som spesialisert kreftsykehus. En grunnstein er vanligvis en spesiell steinblokk som settes ned i grunnen i starten av et større byggearbeid. Som regel legges det dokumenter og andre ting i grunnsteinen med informasjon om bygget og tiden det ble bygget.
Les mer om byggeprosjektet på Radiumhospitalet her

Grunnsteinen til det opprinnelige Radiumhospitalet finner du på baksiden av bygget, tvers over strålebygget/sykehotellet. Foto: Elin B. Øvrebø
Det har naturlig nok vært flere grunnsteinnedleggelser ved Radiumhospitalet tidligere. Forrige gang var i 2004 da kronprinsesse Mette-Marit la ned grunnsteinen til Forskningsbygget. I det opprinnelige Radiumhospitalet (bygg F) ble grunnsteinen lagt ned 15.juni 1929 av kong Haakon VII. Grunnsteinen var et kobberskrin som inneholdt tegninger av hospitalet, hospitalets historie i pergament skrevet av professor dr. med E. Poulsson, Dr F.G.Gades bok «Kreftsykdommer» og «de gangbare mynter» i 1929.
Skal fungere som en utstilling
Tirsdag er det helse- og omsorgsminister Bent Høie som setter ned grunnsteinen for nytt klinikk- og protonbygg på Radiumhospitalet. Innholdet i grunnsteinen avsløres først under seremonien, men vi kan allerede si at den er en mer utradisjonell grunnstein. Innholdet skal nemlig plasseres i et synlig glassmonter ved den nye hovedinngangen i 2024 og dermed fungere som en utstilling.

Prosjektansvarlig Inger Heiberg
- Vi synes det var synd at folk ikke skulle kunne se innholdet, så vi har valgt å lage gjennomsiktige glassmontre der innholdet blir godt synlig og forklart. Vi har hatt idédugnad i prosjektet der mange forslag er vurdert og vi mener vi har landet på få, men viktige symbolbærende elementer, sier Heiberg.
Se direktesending på intranett/internett
Covid19-situasjonen og lite plass på byggeplassen fører til at bare noen få inviterte kan være fysisk tilstede under seremonien på tirsdag. Derfor lager vi til en direktesending med video fra arrangementet som kan ses på intranett og internett. Det blir også mulighet til å se opptaket etterpå.
Seremonien varer nesten en time og starter klokken 11. Det blir musikk fra fiolinist Arve Tellefsen, sang fra Radiumhospitalets eget kor, og taler fra helse- og omsorgsminister Bent Høie, konstituert administrerende direktør i Helse Sør- Øst Jan Frich og administrerende direktør i Oslo universitetssykehus Bjørn Atle Bjørnbeth. I tillegg vil Kreftforeningen si noen ord om innholdet i grunnsteinen.