Den ellers så sosiale og utadvendte journalisten fra Stjørdal, fikk plutselig erfare en stor endring i livet, noe som gjorde at han unngikk store forsamlinger og isolerte seg mer og mer.
- Fra 2011 var ansiktslammelse en tøff psykisk påkjenning, minnes Roar Fordal.
I dagens God morgen Norge på TV 2, fortalte han om sine erfaringer. Om alle spørsmål om hva som var skjedd, om han hadde hatt slag og ikke minst om de vanskelige seks årene før operasjonene i 2015 og 2017.
Her kan du lese mer om ansiktslammelse - facialisparese.
- Jeg klarte å stålsette meg og kom meg gjennom de siste yrkesgrenser. Men jeg trakk meg unna sosiale tilstelninger og trivdes ikke med at jeg så ut som en slagpasient, forteller Roar Fordal.
FORTALTE SIN HISTORIE: Roar Fordal og overlege Hilde Bjærke sammen med programleder Vår Staude i God morgen Norge, TV 2, i dag tidlig. Her kan du se klippet fra God morgen Norge, torsdag 19. april.
Videresendt til Oslo
Overlege Hilde Brunvold Bjærke har i flere år operert pasienter som Roar Fordal. Bjærke er tilknyttet Avdeling for plastikk og rekonstr. kirurgi, Oslo universitetssykehus og har Rikshospitalet som arbeidssted. Hit ble Roar Fordal henvist i 2016.
- Jeg kunne fort konstatere at han var blant annet plaget med at det nedre øyelokket, munnviken, kinnet og øyebrynet på høyre side av ansiktet falt eller seg ned. Roar kunne ikke lenger smile på høyre side eller lukke sitt høyre øye, forklarer Bjærke.
Korrigerte høyre øyet
Roar Fordal ble så operert for å korrigere det høyre øyet, første gang i september 2016.
- Det ble lagt inn en gullvekt på 1,2 gram i hans øvre øyelokk slik at han lettere skulle kunne lukke øyet, forteller overlege og kirurg Hilde Bjærke.
-Så ble det nedre øyelokket strammet opp (Lateral kantoplastikk) samt at det ble lagt inn en liten plate i det nedre øyelokket for å gi støtte.
Flyttet muskel til tinning
I juni 2017 flyttet kirurg Hilde Bjærke og hennes operasjonsteam en tyggemuskel til tinningen.
- Hensikten med denne operasjonen er å løfte opp munnviken slik at munnen blir symmetrisk, og i tillegg kan gi bevegelse slik at Roar skal kunne smile, forklarer kirurgen og overlegen.
- Muskelfestet til tinningmuskelen flyttes fra underkjeven og til munnviken. Ved hjelp av trening og fysioterapi kan man lære at muskelen brukes til å smile i stedet for å tygge.
GOD MORGEN NORGE: Roar Fordal (66) fortalte sin historie sammen med overlege Hilde Bjærke. Her sammen med TV 2's Vår Staude. Foto: OUSIkke så kjent med tilbudet
Det viser seg, som man kan se på det lave antall henvisninger, at dette tilbudet som kan hjelpe tusenvis av ansiktslammede, ikke er godt nok kjent.
- Ja, det er viktig at dette tilbudet blir bedre kjent, da mange av pasientene jeg har på poliklinikken har gått med paresen i mange år, får beskjed fra fastleger, nevrologer og andre som henviser, at det ikke er noe som kan gjøres, forteller Bjærke.
- I det lammelsen inntrer hos disse pasientene er det fryktelig stigmatiserende for dem, og mange av pasientene isolerer seg.
Takknemlig trønder
Roar Fordal arbeidet som journalist fra 1973 til han gikk av med pensjon i 2014. Siden har restaurering av husene på et småbruk til sin bestefar vært en lidenskap og stadig mer praktisk arbeide.
- Men den behandlingen jeg har fått på OUS, Rikshospitalet, det er mitt store livseventyr, sier den blide trønderen og firebarnsfaren.
- Jeg er svært takknemlig, til Hilde Bjærke og hennes medhjelpere, til solstrålene på fysioterapi, - ja, alle jeg har møtt på sykehuset har vært fantastiske!
Tusen tusen takk te aill dåkk på OUS!