HELSENORGE

Advarer mot stoffet karfentanil

Karfentanil er et syntetisk og svært potent stoff, og det er grunn til å tro at det er spredt i rusmiljøet i Norge. Karfentanil har ført til overdosedødsfall i Norge og  det advares på det sterkeste mot å kjøpe og bruke det.

​Karfentanil er et ekstremt sterktvirkende og farlig morfinlignende stoff (opioid). Stoffet er et såkalt fentanyl-derivat. Karfentanil er 10.000 ganger sterkere enn morfin, og 100 ganger sterkere enn det potente legemidlet fentanyl.

Stoffet er ikke godkjent for bruk hos mennesker, men har i noen tilfeller vært brukt som narkosemiddel hos store dyr som elefanter.  De siste årene har karfentanil dukket opp på det ulovlige narkotikamarkedet. Brukere vet gjerne ikke at de får i seg stoffet, fordi det typisk er blandet med andre stoffer som eksempelvis heroin. Karfentanil har ført til mange  overdosedødsfall, særlig i Øst-Europa og USA.

Karfentanil selges gjerne som pulver eller blotterpapir, men tabletter, spray og annet finnes også tilgjengelig. Brukere undervurderer hvor farlig stoffet er. Stoffet er ekstremt potent, og selv ett enkelt korn av pulver er nok til å gi dødelig forgiftning. Ett gram karfentanil pulver tilsvarer 50.000 dødelige doser.

Allerede få minutter etter inntak inntrer livstruende virkninger, som er dødelige uten motgift. Man blir desorientert og raskt sløv, og slutter å puste. Pupillene blir små, og huden klam. Ved mistanke om inntak må man kontakte ambulanse/sykehus umiddelbart, for rask og livreddende behandling.

Les nyhetssak hos Kripos: Svært farlig stoff i omløp.