Røntgenmetoden kalles videofluoroskopi av svelgefunksjon, og her blir hele svelgeprosessen fra pasienten tar maten inn i munnen til maten går ned i magesekken røntgenfilmet.
– Vi får et fantastisk bilde av hva som skjer når pasienten svelger, og ser hvordan pasienten takler mat av ulike konsistenser og om maten dermed er trygg å spise, forklarer logopedene Anne-Linn Kristiansen og Therese Senneset. – Vi benytter metoden for å vurdere svelgfunksjonen hos pasienter som vi for eksempel er usikre på om har en risiko for å svelge feil slik at maten går i luftveiene. I tillegg får vi informasjon om hvorfor de har vansker med å svelge, men også hva som fungerer.
VIDEO: Se logopedene Anne-Linn Kristiansen og Therese Senneset forklare og demonstrere videofluoroskopi - og teste Kristiansens kontrastbakverk.
Seksjon for logopedi i Medisinsk klinikk har siden august 2013 samarbeidet med Geriatrisk avdeling og Radiologisk avdeling om å tilby videofluoroskopi én halv dag annenhver uke. Tilbudet her er rettet mot et relativt lite antall geriatriske pasienter, pasienter som har hatt hjerneslag eller eldre pasienter med funksjonssvikt og spise- og svelgevansker, som er inneliggende på avdelingen.
Ellers i OUS blir denne undersøkelsen også gjort på barn med svelgevansker.
Utfordring med kontrastmiddel
Når man skal røntgenfilme svelgfunksjonen, må pasienten spise mat som er tilsatt kontrastmiddel slik at man kan se hvordan maten tygges og svelges.
Drikke og jogurter er som regel ikke noe problem å blande kontrastmiddel i. Fastere matvarer er mer utfordrende. – Normalt smører vi en kontrastpaste på muffins eller lefser, eller dynker muffins i en tyktflytende bariumløsning, men dette forandrer gjerne konsistensen på matvaren, forteller Kristiansen.
– Dermed blir det vanskelig å teste hvordan pasienten takler konsistenser som kake og brød, fordi kontrastvæsken gjør matvaren for fuktig.
Tok bakeutfordringen
Kristiansen, som er en ivrig hobbybaker, gikk derfor i gang med å se på om man kan bake kontrastmiddelet inn i bakverket slik at konsistensen blir mest mulig likt det pasienten skal spise til daglig.

Så langt har hun bakt bariumvesken inn i muffins og knekkebrød.
Sammen med radiograf Anne-Lise Lundeby har hun og kollega Senneset testet om bakverkene gir gode bilder og om de er lette å spise.
– Muffinsene ble litt seigere enn jeg hadde håpet, så de må det jobbes mer med. Knekkebrødene ble derimot svært vellykka, forteller hun.
I dag skal de tre også teste gele med kontrastvæske. – Grunnen til at jeg vil teste gele, er at det er en konsistens som er ganske lett å svelge for pasienter med svelgproblemer. Det hender ofte at pasienter ikke klarer å svelge noen av konsistensene vi tester, og dermed blir satt på "ingen mat eller drikke gjennom munnen", men det er mulig de hadde klart å svelge og trene med gelékonsistens. Dette har vi ikke hatt anledning til å teste før nå, sier Kristiansen.
Etter at kollega Therese Senneset har prøvespist geleen foran røntgenkameraet, kan de slå fast at den oppskrifta var en suksess.
Radiograf Anne-Lise Lundeby gir Therese Senneseth en muffins med kontrast.
Kontrastmat vanlig i andre land
I USA er kontrastbakst er et kjent og kommersielt produkt, og i Sverige har man egne kokker som tilbereder kontrastkonsistenser til videofluoroskopi. – I Norge er dette fortsatt på utprøvingsstadiet og så vidt vi vet er OUS førstemann til å eksperimentere med dette, sier Kristiansen.