Hverdagshelten som trer av

Jarmund Villmo, snart 67 år, gartneren på Aker sykehus skal snart reise hjem igjen for godt til Korgen i Hemnes. Lite skulle han vite hvor mye kolleger hyller ham. For Jarmund er en hverdagshelt, en som passer på at det er hyggelig, pent og rent for de ansatte og for pasientene. Etter 31 år er helten alle er så glad i klar for å gå av med pensjon. Oslo universitetssykehus og alle kolleger på Aker, takker ham!

Bilde av Jarmund Villmmo
ARBEIDSSOM: Jarmund Villmo har passet på at det ser pent og pyntet ut på Aker sykehus sitt område i 31 år. Foto: OUS.

​På en vakker junidag viser Jarmund og hans seksjonsleder i Byggavdelingen, Sonja Vibece Pedersen, oss rundt på Aker sykehus. Området består av flere bygninger, bygninger som er oppført i forskjellig tidsalder og noen av dem vernet. 

Bilde av Sonja V. Pedersen og Jarmund Villmo

GODE KOLLEGER: Seksjonsleder ved Byggavdelingen, OSS, sammen med gartner og snart pensjonist, Jarmund Villmo. Foto: OUS.

Vi er utendørs, for det er der Jarmund Villmo har lagt igjen tusenvis av timer med arbeid.

Hans omsorg for de nydelig beplantede blomsterkasser, de så til de grader velholdte grønnmalte stoler og benker, lyser mot oss under omvisningen.

- Det skal være denne bestemte grønnfargen på tilbehøret, forteller den lavmælte nordlendingen oss. Med stolthet forklarer han at det må være likt, for det er det som er riktig.

Vinter og vår

Jarmund og kollegene rydder snø og måker inngangspartier på vinteren. Det går mange kilo strøsand for å gjøre det gangbart for pasienter, pårørende og ansatte på Aker. Når våren nærmer seg gleder han seg til å se hva som har overlevd vinteren.

På spørsmål om hvordan han planlegger plantingen av blomster og trær forteller han om sin eksperimentering.

- Denne er fra i fjor, den kommer igjen dette året, dette er bra gjenbruk.

Bilde av grantrær fra Korgen

FRA KORGEN: Disse to grantrærne hadde Jarmund med seg fra Korgen på 90-tallet. Foto: OUS.

Vi blir fortalt at Jarmund har full kontroll og oversikt på hvilke planter som er plantet og hvilket årstall.

Rørende nok viser Jarmund oss to grantrær som han hadde med seg fra Korgen i Hemnes til Aker som han plantet på 90-tallet.

- Den ene er en edelgran, den andre er en vanlig norsk gran!

Gjenbrukshelten

Apropos gjenbruk, hans kollega og seksjonsleder Sonja forteller oss at Jarmund ikke kaster noe som helst som kan enten gjenbrukes eller gjøres om til noe annet. Vi ser blant annet syltetøyglass som har fått hull i lokket.

- Ja, dette fanger opp sneiper og snus, sier den ivrige gartneren.

Han viser oss søppelkasser som har fått snekret nytt påbygg, stoler og bord som han kan bruke materialer fra.

Bilde av tysk bygg på Aker

PYNTES TIL JUL: Dette enorme grantreet plantet Jarmund på sin første arbeidsdag. Da nådde treet han til brystet. Ved juletid pyntes treet som står foran et av byggene tyskerne bygget på 1940-tallet under okkupasjonen. Foto: OUS.

- Jarmund kaster ingen ting hvis han kan slippe. Han bruker den samme lua si som er fra 70-tallet. Når gutta (kollegene) erter ham og sier at han må få seg en ny, så sier han bare med et lite smil, den er god som ny, forteller Sonja lattermildt.

Bor i steinhuset

Jarmund har siden 90-tallet bodd på Aker. Hans leder Sonja Vibece Pedersen skryter ham igjen opp i skyene.

- Han har håndtert Aker sykehus som sin egen hage. Selv om det er helg så er Jarmund ute og vanner og steller. I tillegg til å være svært serviceinnstilt så nyter både pasienter, pårørende og ansatte godt av arbeidet han leverer. Alltid hjelpsom og blid og med et lite gullkorn på lager!

Bilde av steinhuset, Aker

HELSEBOLIG: Her har Jarmund bodd siden tidlig på 90-tallet. Bygg 44 på Aker. Foto: OUS.

Pensjonisttilværelsen

Nå er det ikke lenge før Jarmund Villmo skal vende hjemover til Korgen i Hemnes. Der har han en tante og en bror som bor. Han forteller også at han har en søster som bor på Eidsvoll, så helt borte fra å besøke Aker er han ikke.

- Jeg må jo ta turen innom, og se på alt. Nå skal det jo skje mye her fremover, så det blir andre og nye tider for alle, sier han ettertenksom.

På spørsmål om hvordan han skal fylle tiden sin som pensjonist svarer han ganske så kontant:

- Jeg skal bygge ny garasje, male huset mitt, og så skal jeg nyte tiden i skog og mark, og fiske. Og så er jeg blitt helt hektet på kryssord, smiler hverdagshelten fra Aker.

Savn av kolleger

En ting Jarmund ikke kommer unna er savnet av kolleger og ansatte på Aker.

- Det er klart at det blir en omstilling for meg, sier han, - både rutiner og livsstil blir jo helt annerledes. Idrettslaget og alle de gode vennene og kollegene mine, de kommer jeg til å savne, kommer det med litt sorg i stemmen fra Jarmund.  

Bilde av blomsterkasse

Rykter om heder

Vi får også vite at kolleger og leder ved Byggavdelingen ved Oslo sykehusservice planlegger å hedre Jarmund Villmo for den hverdagshelten han er.

Så når han vender hjem igjen til Korgen, så er det ikke uten en skikkelig fin påminnelse om innsatsen og arbeidet som alles gartner på Aker!