Inntil 17 000 vet ikke at de har arvelig høyt kolesterol

24. september markerer Oslo universitetssykehus (OUS) den internasjonale dagen for arvelig høyt kolesterol, familiær hyperkolesterolemi (FH). Cirka 8 600 personer vet at de har FH, men fortsatt lever inntil 17 000 i Norge uvitende om at de har tilstanden.

Illustrasjonsfoto av hender som holder et rødt hjerte.
Foto: Shutterstock

– Personer med FH har arvet høyt kolesterol. Dette betyr at kolesterolet er høyt fra første leveår og at risikoen for hjertesykdom er høyere enn hos andre som har fått høyt kolesterol først i voksen alder, forteller Ingunn Narverud, postdoktorved Nasjonal kompetansetjeneste for familiær hyperkolesterolemi (NKTforFH).

2 av 3 vet ikke om tilstanden

Hittil har bare 8 610 fått bekreftet at de har FH med gentest. Men det er fortsatt inntil 17 000 i Norge som ikke kjenner til at de har FH.

– Det er synd fordi den økte risikoen for hjerte- og karsykdom enkelt kan reduseres med forebyggende behandling, sier Narverud.

Hvem bør teste seg for høyt kolesterol?

Med nye retningslinjer for forebygging av hjerte- og karsykdom kan fastlegen hjelpe deg med å finne ut om ditt kolesterol er farlig.

Dagens markering​

Markeringen av FH-dagen skjer i regi av Nasjonal kompetansetjeneste for familiær hyperkolesterolemi på sykehus i 5 norske byer, inkludert Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet. Dagen markeres med informasjonsstands hvor kolesterol måles på forbipasserende i Bergen, Trondheim, Tromsø, Bodø og Oslo.

Les mer om hva FH er og hvem som bør teste seg på www.kolesterolbehandling.no

Les mer på helsenorge.no

Du finner informasjonsstands på:

  • Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet, Oslo – Glassgata utenfor kantina
  • Haukeland Universitetssjukehus, Bergen – Foajé utenfor Deli de Luca
  • St Olavs Hospital, Trondheim – Kunnskapssenteret
  • Nordlandssykehuset, Bodø – Inngangspartiet
  • Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tromsø – foran apoteket og Pingvinhotellet