Internasjonal epilepsidag markeres ved Spesialsykehuset for epilepsi

Den andre mandagen i februar er den internasjonale epilepsidagen. Ved Spesialsykehuset for epilepsi får pasientene høre korte foredrag om ketogen diett og får smaksprøver av ketogene kaker.

Illustrasjonsbilde av ketogen diett
Den internasjonale epilepsidagen ved SSE: Kliniske ernæringsfysiologer informerer om ketogen diett ved epilepsi. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Tilgang på informasjon om epilepsi er temaet for epilepsidagen. I år informerer de kliniske ernæringsfysiologene ved Spesialsykehuset for epilepsi pasienter og ansatte om ketogen diett.  De får høre det korte foredraget: «Ketogen diett fra antikken til i dag». Og det vanker smaksprøver på ketogene kaker. På kveldstid er det tilbud om kinovisning av filmen: ”First, do no harm”. Filmen introduseres av en klinisk ernæringsfysiolog.

KEF-1-400-pxl-web.jpg

Den internasjonale epilepsidagen markeres ved SSE. Her forbereder de kliniske ernæringsfysiologene smaksprøver til foredragsrunden om ketogen diett: Kathrine C. Haavardsholm,  Sara Linn Saunes og Sigrid Pedersen. Magnhild Kverneland var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Oslo universitetssykehus.

Ketogen diett har vært et etablert behandlingstilbud for barn ved Spesialsykehuset for epilepsi siden 2005 og for voksne fra 2011. Sykehuset har nasjonal behandlingstjeneste for diettbehandling ved epilepsi, og tilbyr behandling med både klassisk og modifisert ketogen diett. Over 400 pasienter har forsøkt diettbehandling siden oppstarten. Hvert år starter ca. 50 pasienter med behandlingen. I dag følger sykehuset opp 110 pasienter på ketogen diett.

Her kan du lese mer om ketogen diett ved epilepsi

Internasjonal epilepsidag – hva er det? Den internasjonale epilepsidagen markeres i rundt 120 land verden over. Omtrent 50 millioner mennesker har epilepsi globalt. Dette gjør epilepsi til en av de mest utbredte nevrologiske sykdommene i verden. Initiativet til internasjonal epilepsidag ble tatt i 2015 og er organisert av International Bureau for Epilepsy og International League Against Epilepsy. Verdens helseorganisasjon (WHO) er også med på markeringen. WHO sier på sine nettsider: «Ikke bare er det nødvendig at de som trenger det mottar behandling, det er like viktig med tilgang på informasjon om epilepsi».

Les: "Bedre informasjon til pasienter med epilepsi", artikkel i Tidsskriftet mandag 12.02.2018

Les om hvordan Norsk Epilepsiforbund markerer dagen