OUS-forsker fikk pris for banebrytende diabetesforskning

På verdens diabetesdag 14.11. mottok overlege og professor Knut Dahl-Jørgensen Diabetesforbundets pris for sin fremragende forskning på om virus kan utløse diabetes.  Forskningen kan resultere i en vaksine mot diabetes type 1.

Foto av Knut Dahl-Jørgensen
Foto: Diabetesforbundet. Premien til Dahl-Jørgensen på 100 000 kroner skal gå inn i virusforskningen.

​Internasjonale forskere satt i juryen som kåret vinneren av årets pris.

Og den banebrytende forskningen har flere viktige funn.

– Først påviste vi at pasienter med nyoppdaget diabetes type 1 i dette forskningsprosjektet, har en lavgradig enterovirus-infeksjon i bukspyttkjertelen. Dette kan ødelegge insulinproduksjonen, sier professor Dahl-Jørgensen.

Medisin som fjerner virus

Den pågående forskningen kan resultere i en vaksine mot diabetes type 1.

Dahl-Jørgensen forklarer at det første funnet er et resultat av samarbeid med mer enn tjue anerkjente internasjonale laboratorier. Her har de kartlagt en rekke nye mulige mekanismer for ødeleggelsen av de insulinproduserende cellene.

Forskeren forteller at tilstedeværelse av virus i bukspyttkjertelen ikke er tilstrekkelig til å si at virus forårsaker sykdommen. Hvis forskerne kan vise en effekt av anti-virus behandling, vil saken være klar.

– Vi har derfor startet en skandinavisk, randomisert legemiddelstudie med anti-viral medisin hos barn med nyoppdaget diabetes. Slik kan vi se om dette kan bevare restproduksjonen av insulin. For den enkelte pasient vil det være en stor fordel fordi det vil gi dem en lettere sykdom å insulin-behandle, og det vil minske risikoen for diabetes-senkomplikasjoner som blindhet, nyresvikt, amputasjoner, hjerteinfarkt og slag, sier Dahl-Jørgensen.

Vaksine mot diabetes?

Hvis antivirusmidlene virker, så er det naturlig å utvikle en vaksine mot de påviste enterovirusene.

– Ettersom den typen virus vi forsker på ligner på polio-virus, og det er utviklet en meget effektiv vaksine mot dette, så er det mulig. Hvis man skulle klare det, så kan man på sikt tenke seg at man kunne forebygge diabetes type 1. En ny vaksine ville i så fall vært en naturlig del av barnevaksinasjonsprogrammet, forklarer Dahl-Jørgensen.

Forskeren forteller at det er langt frem, og mange studier som må til.

– Men kanskje er det håp i den andre enden, sier Dahl-Jørgensen.

Han forteller at forskerne deltar i et internasjonalt initiativ for å skaffe penger til å utvikle vaksine.

Stor betydning for diabetesomsorgen

Dahl-Jørgensen har forsket på diabetes i mange år. Merittlisten er lang, og forskningen har bidratt til at behandlingen for de med diabetes type 1 har blitt bedre.
– Vi var de første i Norge til å ta i bruk insulinpumper- og penner som ga mer stabilt blodsukker og færre episoder med insulinsjokk som gir kramper og bevisstløshet. I en flerårig prospektiv randomisert studie viste vi at slik behandling reduserte utviklingen av senkomplikasjoner. Sammen med andre Skandinaviske studier førte dette til at pasientene våre tidlig fikk slik behandling. Funnene ble senere bekreftet i en meget stor amerikansk studie, og behandlingen ble standard, forteller Dahl-Jørgensen.

Fakta om Knut Dahl-Jørgensen:

 • Overlege ved Barne- og ungdomsklinikken, OUS
 • Professor ved Klinmed, UiO.
 • En av grunnleggerne av Oslo Diabetes Forskningssenter. Senteret har 10 forskningsgrupper og omfatter alle diabetesforskere ved OUS og UIO.
 • Leder en forskergruppe på barnediabetes.
 • Dahl-Jørgensen har i mange år vært tilknyttet Diabetsforbundet, som rådgiver, medlem av medisinsk fagråd og leder av konferansen Nasjonalt Diabetesforum.
 • Dahl-Jørgensen også vunnet:
  1.) Diabetesforbundets hederspris (2017).
  2.) The Swedish Child Diabetes Foundation’s Johnny Ludvigsson-prize for excellent research in childhood and adolescent diabetes (2014).
  3.) International Society Pediatric and Adolescent Diabetes (ISPAD) Prize of Achievement (2013).

FAKTA:

 • 14.november er en offisiell FN-dag og bygg over hele verden lyses opp i blått.
 • I verden i dag er det over 460 millioner som har diabetes.
 • I Norge er det over 200.000 som har diabetes type 2, og mellom 100.000 og 200.000 som ikke vet at de har denne sykdommen. I tillegg har 28.000 diabetes type 1.
 • I Norge markerer Diabetesforbundet dagen med å dele ut en forskningspris for å hedre, inspirere og motivere til mer diabetesforskning.
 • Nytt i år er at den også deles ut til en yngre forsker (under 40 år).
  • Diabetesforbundet har i tillegg lang tradisjon med utdeling av forskningsmidler til diabetesforskning gjennom forskningsfondet.
 • Hver dag får ett barn diabetes type 1, og 34 nye mennesker diabetes type 2 i Norge.