Trygt å komme på sykehuset

Færre kommer til sykehuset nå enn vanlig

Oslo universitetssykehus opplever en tydelig nedgang i antallet pasienter som kommer til sykehuset av andre årsaker enn koronasykdom. - Alle som opplever symptomer, som de normalt ville tatt kontakt med sykehuset for, må fortsatt gjøre det, sier en bekymret Bjørn Atle Bjørnbeth, lege og administrerende direktør ved OUS.

​Det er alvorlig når vi ser opp til så mye som 25 prosent reduksjon i antall henvendelser innenfor enkelte fagområder, sier Bjørn Atle Bjørnbeth. - Dette ser vi faktisk både for øyeblikkelig hjelp og akutt oppstått sykdom, men også innenfor det elektive - altså planlagte avtaler på sykehuset.

- Alle som opplever symptomer, som de normalt ville tatt kontakt med sykehuset for, må fortsatt gjøre det. De skal føle seg helt trygge på å få god hjelp hos oss, og helt trygge på at de ikke vil bli smittet av koronaviruset, sier han.

Bjørnbeth, som er både lege og administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus, har vært en tur innom slagposten (seksjon for hjerneslag) ved OUS Ullevål for å høre hvordan de opplever situasjonen i disse koronatider.

Der kan enhetsleder Anne Marie Dahl bare bekrefte direktørens ord. Dahl er også bekymret. Det hun frykter mest er at pasienter med hjerneinfarkt (slag) og TIA ikke oppsøker hjelp fordi de frykter smitte og sprengte sykehus. Men dette er altså en helt unødvendig engstelse.

- For vi har både kapasitet og trygghet mot koronasmitte å tilby våre pasienter, slår de begge fast i denne lille filmen.

 

Og husk: PRATE - SMILE - LØFTE - Dersom du opplever at partneren, et familiemedlem eller en venn ha spontane utfordringer med dette, så skal du mistenke hjerneslag. Da må du ringe 113 med én gang. Det er trygt på sykehus - også nå!