Målet med MinJournal var å sørge for sikker dialog mellom pasient og sykehus over internett.
Åpne og innloggede tjenester
MinJournal utviklet stadig nye tjenester og hadde fått flere brukere. Noen av tjenestene i MinJournal lå åpent på internett, men de aller fleste krevde at du logget deg inn med BankID, Commfides eller Buypass smartkort.
Tjenestene omfatter blant annet
- Endre/avbestille time
- Sikker meldingsløsning (sikker e-post)
- Skjemaløsninger der pasienten fyller ut skjemaer elektronisk,
- Journalnotater på nett
- MineMedisiner
- "Nettbutikk" der pasienter kan bestille forbruksmateriell til behandlingshjelpemidler
Pasientsikkerhet i MinJournal
Når pasienter og pårørende skal kommunisere med ansatte i helsevesenet via internett, byr dette på helt spesielle utfordringer. Det stilles strenge krav til sikkerheten, men løsningene må også være enkle å bruke og tilpasset mange ulike behov. Å bruke vanlig e-post til å kommunisere mellom helsepersonell og pasienter er ikke lov i Norge, samtidig som det er svært mange som ønsker seg nettopp en slik mulighet.
Helseopplysninger er svært sensitiv informasjon. Derfor hadde Oslo universitetssykehus bygget sikkerhetsarkitekturen i MinJournal slik at den tilfredsstilte sikkerhetsnivå 4 (høyeste nivå ment for anvendes på tilgang til og sikring av sensitiv informasjon). Dette sikkerhetsnivået er definert av norske myndigheter og forvaltes av Post- og Teletilsynet. Oslo universitetssykehus har også utført flere sikkerhetsrisikovurderinger av løsningen slik Datatilsynet krever.
Oslo universitetssykehus har som ett av få fagmiljøer i landet erfaring med etablering av en plattform for å tilby trygge og juridisk akseptable tjenester for et større antall pasienter og klinikere/ helseinstitusjoner gjennom MinJournal.
Utviklet med pasienten
Løsningen MinJournal er utviklet i nært samarbeid med pasienter, klinikere og personvernombudet i Helse Sør-Øst, slik at tjenestene skulle vøre både nyttige og sikre å bruke.
Ved å tilby pasientene tjenester på nett, støtter vi opp under pasienters mulighet for å ta en aktiv rolle i egen helse og behandling. Dette kan også bidra til å forbedre kvalitet og effektivitet i helsevesenet.
Samarbeid med helsenorge.no
MinJournal er et samarbeid mellom flere store helseforetak med Oslo universitetssykehus som prosjektleder. Flere helseforetak som ønsket det , tilbød sine pasienter tjenester i MinJournal. MinJournal samarbeider med Direktoratet for e-Helse om tjenester som skal inn i den nasjonale helseportalen, helsenorge.no.