Helsenorge

Prototyp på coronavaksine har fungert på aper

New York Times melder at forskere ved Beth Israel Deaconess Medical Centre onsdag har kommet med rapporter om at en prototyp på en vaksine har beskyttet aper fra å få coronaviruset.

Forsker Gunnveig Grødeland, foto Håvard Rønning

​Forskere over hele verden jobber intenst med å få på plass en vaksine mot viruset, som inntil videre har blitt bekreftet hos over 5 millioner mennesker. Totalt er også i overkant av 325.000 mennesker bekreftet omkommet etter å ha fått påvist dette viruset.

Dan Barouch, virolog ved Beth Israel Deaconess Medical Centre i Boston, har sammen med kolleger startet eksperimenter på aper for å se nærmere på hvordan viruset påvirker apene, og om vaksiner kan bekjempe viruset.

Noen av vaksinene som ble testet fungerte bare delvis, men den som fungerte best trente immunforsvaret til å gjenkjenne og angripe hele coronaviruset, og blant åtte aper kunne ikke forskerne finne tegn etter viruset.

- Jeg tror generelt dette vil bli sett på som gode nyheter i vaksinearbeidet. Dette øker optimismen for at en vaksine for covid-19 er mulig, sier Barouch.

Vanligvis tar vaksineutvikling flere år. Spesielt hvis man må bygge vaksinen fra bunnen av, noe man må med coronaviruset.

Vaksineforsker ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin, Gunnveig Grødeland - har vært mer moderate, og sier vi kan forvente en vaksine i starten av 2021.

Vil du lese hele saken fra VG nett: trykk her.