Arbeidet med retningslinjer for master- og videreutdanning i psykisk helse- og rusarbeid er en del av prosjektet Rethos som pågår under Kunnskapsdepartementets ledelse (se faktaspalte). Som ledd i Rethos3 er det nedsatt programgrupper for henholdsvis master- og videreutdanningene i rus. Frode Nordhelle er nestleder i Programgruppe for tverrfaglig videreutdanning i psykisk helse- og rusarbeid og representerer spesialisthelsetjenesten i denne gruppen. Rune Tore Strøm representerer spesialisthelsetjenesten i Programgruppe for masterutdanning i psykisk helse- og rusarbeid.

– Til nå er innholdet i disse masterutdanningene basert på hvilken kunnskap som utdanningsstedet sitter på, ikke nødvendigvis pasienters og brukeres behov i praksis, sier Rune Tore Strøm (bilde).
– I dag er det et rusfaglige innholdet i videreutdanningene som tilbys varierende, utdyper kollega Frode Nordhelle; – Rethos gir oss en sjanse til å redusere variasjonen og tydeliggjøre det som er spesifikt for rusfaget.
Les også: Videreutdanninger
og spesialisering i TSB
Verdifullt for fagutøvelsen
Nylig bikket tverrfaglig spesialisert behandling (TSB) 5000 årsverk[1]. Sykepleiere, vernepleiere, barnevernspedagoger og sosionomer fyller halvparten av disse stillingene. Ansatte med utdanning på bachelornivå blir gjerne oppmuntret til å ta mastergrad i fagområdene psykisk helse- og rusarbeid, eller videreutdanning i de samme.
Frode Nordhelle som leder Enhet for forskning og utvikling ved Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling Sørlandet sykehus, er blant TSB-lederne som oppmuntrer sterkt til det. Han håper at økt utdanningsnivå kan få flere følger for virksomhetene:
- At forskningsbasert kunnskap tilføres rusfagområdet
- At medarbeiderne reflekterer over terapeutiske valg og brukerinvolvering i møte med ruspasientene, og
- At flere er fortrolige med bruk av kvalitetssikrende arbeidsmetoder som pakkeforløp, kvalitetsregistre og retningslinjer.
Ønsker tydelige grenser
Frode Nordhelle er opptatt av at utdanningene på rusfagområdet skal skilles klart fra tilstøtende emner.

– I dag nevnes ofte «rus- og psykiske lidelser» i samme åndedrag, men det er viktig å synliggjøre at rus og avhengighet er et eget fagområde, noe som forsterkes ved at man også har fått egne spesialiteter innenfor både medisin og psykologi. Deretter er det behov for at medarbeiderne får nødvendig kompetanse på samhandling med både psykisk helsevern og somatikk. Slik kan vi oppnå at psykiske helsetjenester, rusbehandling og somatikk kan henge bedre sammen. At mennesker med psykiske lidelser og rusavhengighet lever opptil 20 år kortere enn befolkningen for øvrig, understreker hvor alvorlig behovet for utredning og behandling av somatisk sykdom er, sier FoU-lederen.
Les også: Personellsammensetning i TSB
Foreslår atskilt sykepleiemaster
Programgruppen som Rune Tore Strøm deltar i, foreslår å innføre en spesifikt sykepleiefaglig masterutdanning i stedet for at sykepleierne deltar i en tverrfaglig masterutdanning som er felles for sykepleie, vernepleie-, barnevern- og sosionomutdannete. Rune Tore Strøm som til daglig er overlege ved Avdeling for rus- og avhengighetsbehandling i Oslo universitetssykehus, vil løfte fram det spesifikt sykepleiefaglige i rus- og avhengighetsbehandlingen.
– Navnet på utdanningen kan være Master i sykepleie for pasienter med rus- og avhengighetslidelser, foreslår han.
– Et dilemma er at grunnutdanningene ikke gir grunnleggende kunnskaper om rusfaget. For eksempel mangler sykepleiere kunnskap om helsemessige konsekvenser av ulik rusmiddelbruk. Dermed må vi tette kunnskapshull hos studentene når de har nådd masternivå.
Les også: Arbeidet med nasjonale retningslinjer for master- og videreutdanning i psykisk helse- og rusarbeid er i gang
Innspill ønskes!
De to programgruppene arbeider intens. I midten av mai og skal de ha ferdige utkast om kompetanseområder og sentrale læringsmål. Deretter skal utkastene på høring til alle aktuelle interesseorganisasjoner, fagmiljøer og virksomheter i TSB. De to Rethos-representantene understreker imidlertid at de gjerne tar imot innspill allerede nå.
– Benytt sjansen til å påvirke innholdet i utdanningene! oppfordrer de.
[1] SSB- tall fra 2019