HELSENORGE

Pasienter får sitte på med unik bil på Radiumhospitalet

Det er ikke alle pasienter og pårørende som er like gode til beins. Da er det godt å få kunne sitte på veien mellom parkeringen og hovedinngangen på Radiumhospitalet.

Bildet viser en kvinne som kjører en stor bil.

Fra denne uka kan pasienter og pårørende sitte på i en flunkende ny internbil på ruta mellom parkeringen og hovedinngangen på Radiumhospitalet. Foto: Elin B. Øvrebø

Ny og fin, med plass til fem-seks passasjerer. Det er rett og slett litt stas å vise frem den nye internbilen på Radiumhospitalet. Bilen er en plugin hybrid av modellen Ford Transit Custom Ladbar Hybrid og er tilnærmet utslippsfri.
— Den går alltid på elektrisk strøm. Bilen har også en reservebeholder med bensin, som brukes for å lade batteriene. Dette er den første bilen av sitt slag i Norge, sier Harald Brekke, leder av Transport- og portøravdelingen ved OUS.

«Buss for bro»

Internbilen går hver dag hele tiden mellom klokken 08 og 17. Pasienter og andre kan sitte på når det er ledig plass. Bussen kjører mellom hovedinngangen og forplassen på Forskningsbygget (glassbygget). Dette er et tilbud som ble opprettet i oktober 2019, og har til nå blitt kjørt med en eldre buss. I setet ved siden av sjåføren vil det være en ekstra hjelpeperson som kan hjelpe pasientene av og på bilen og som henter prøver, medisiner og andre varer oppe i etasjene i OCCI bygget.


For ansatte ved Radiumhospitalet er bussen kjent som «buss for bro». Dette er fordi bilen erstatter den gamle glassbroen mellom den gamle hovedinngangen og Forskningsbygget. Glassbroen ble revet i høst for å gjøre plass til nye sykehusbygg. Internbilen brukes både til å frakte pasienter, prøver og varer til sykehusapoteket.

Ekstra trygghet for pasientene

— Internbilen er en ekstra trygghet for pasientene nå i byggeperioden, enten de er dårlige til beins eller sliter med å finne frem. Det er godt å få på plass den nye bilen. Den er mye lettere for folk å komme inn og ut av, sier Knut Arve Kristiansen, enhetsleder for portørene. 


Bak rattet finner vi Cecilie Egeland. Hun har akkurat hatt opplæring i å kjøre den nye bilen og ser frem til oppdragene som venter.
— Jeg har også kjørt den gamle internbilen. Pasientene er veldig takknemlige for tilbudet. Mange av dem hadde ikke klart å gå denne ruta selv, så bilen er et veldig viktig tilbud, sier hun.