Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Forskning

Hvordan bør barn og unge med barneleddgikt som er i remisjon best behandles?

Torsdag 14. november var det oppstartsmøte for MOVE-JIA-studien. Studien er et nasjonalt samarbeid som inkluderer alle barne- og revmatologiske avdelinger i Norge.

En gruppe mennesker som poserer for et bilde på trappen

Foto: OUS

MOVE-JIA -studien er i gang

Studieledelsen i MOVE-JIA samlet studiepersonell fra alle sykehusene til nasjonalt oppstartsmøte på Legenes hus torsdag 14. november. MOVE-JIA-studien er et nasjonalt samarbeid som inkluderer barne- og revmatologiske avdelinger i Bergen, Drammen, Kristiansand, Stavanger, Trondheim, Tromsø og Oslo. 

Prosjektleder i MOVE-JIA Anna-Birgitte Aga, overlege ved Seksjon for revmatologi ved OUS, RIkshospitalet innledet med å dele en god nyhet. De tre første pasientene er nå inkludert i studien, noe som markerer en milepæl i dette viktige prosjektet. Vi er helt avhengig av at pasientene ønsker å delta slik at vi kan forske på bedre behandling for flere. 

Ny og effektiv behandling gjør at de fleste barn med Juvenil Idiopatisk Artritt (JIA) - barneleddgikt i dag når målet om inaktiv sykdom (remisjon). Imidlertid, når remisjon er oppnådd, mangler vi kunnskap om hvilken behandlingstilnærming som er best ved JIA. På den ene siden er medikamentfri remisjon et ønsket mål ved JIA for å unngå bivirkninger av behandling. På den andre siden medfører nedtrapping og seponering av medisiner høy risiko for sykdomsoppbluss. Det foreligger ingen nasjonale eller internasjonale retningslinjer for vedlikeholdsbehandling ved JIA. Klinisk praksis varierer og det foreligger ikke kunnskap om hvilke vedlikeholds­behandlingsstrategier som gir optimal balanse mellom fordeler og ulemper av behandling hos JIA-pasienter i vedvarende remisjon.

Studiens hovedmål er å optimalisere behandlingen av pasienter med JIA som er i stabil remisjon. Å finne riktig behandlingsnivå hvor risikoen for sykdomsoppbluss er balansert med byrden av å ta medisiner og deres bivirkninger er svært viktig for barn og unge med barneleddgikt, foreldre og helsepersonell.

En kvinne som står ved siden av en annen kvinne

Foto: OUS

Prosjektleder i Move-Jia Anna-Birgitte Aga, overlege ved Seksjon for revmatologi ved OUS, RIkshospitalet og Nina Sundlisæter, overlege, postdoc, Diakonhjemmet sykehus.

Etter å ha gått igjennom alle praktiske og nødvendige punkter ble dagen avsluttet med litt faglig påfyll. Nina Sundlisæter, overlege, postdoc, Diakonhjemmet sykehus delte resultater fra nedtrappingsstudier ved revmatoid artritt og Johanna Gehin, overlege, postdoc, Oslo universitetssykehus snakket om terapeutisk legemiddelmonitorering i voksen og barnerevmatologi – status og framtid.

Nå starter arbeidet med å inkludere barn og ungdom med JIA i vedvarende inaktiv sykdom under stabil behandling med anti-TNF OG metotreksat fra alle norske helseregioner.

Mer informasjon om MOVE-JIA -studien finner du ved å følge denne lenken.

Prosjektledelse

Anna-Birgitte Aga, revmatolog, PhD, prosjektleder 

Pernille Bøyesen, revmatolog, PhD, nasjonal koordinator  

Siri Opsahl Hetlevik, revmatolog, PhD, prosjektleder ved OUS  

Irene Urnes Tjernlund, studiesykepleier/koordinator  

Merete Lindèn Dahle, forskningskoordinator  

Sist oppdatert 20.11.2024