Hvor finner du oss?
Barnemedisinsk poliklinikk og dagenhet holder til på Rikshospitalet i 1. etasje på Kvinne-barn-klinikken.
Du finner ekspedisjonen i baseområdet vårt. Her må du henvende deg ved oppmøte for å registrere deg, og hvis du trenger hjelp eller praktisk informasjon.

Slik ser det ut på poliklinikken
Vi har flere ulike ventesoner avhengig av om du skal til poliklinisk kontroll eller dagbehandling.

Konsultasjonene
Konsultasjonene blir gjort inne på et eget rom, som kan se ut som bildene under.
Det varierer fra diagnose til diagnose hvor ofte du kommer til kontroll. Du kan ha med deg en foresatt eller en annen du stoler på til timen, men vi ønsker å snakke litt alene med deg fra det året du fyller 12 år. Dette er frivillig.
Vi har taushetsplikt. Fra du er 16 år er du helsemessig myndig.

Hvem er vi?
Vi er en liten seksjon med sykepleiere og spesialsykepleiere med høy faglig kompetanse. Ved seksjonen mottar vi barn fra syv medisinske fagområder til dag- og poliklinisk behandling.
Vi samarbeider tett med alle aktuelle yrkesgrupper og avdelinger ved sykehuset. Når du er hos oss, vil du ofte treffe på Sykehusmusa Rasmus. Vi får også regelmessig besøk av sykehusklovnene.
Vi supplerer ofte behandlingstilbudet med undersøkelser eller behandlinger ved andre enheter.

Hva skjer hos oss?
Under oppholdet hos oss blir barnet undersøkt. Vi måler vekt, høyde og blodtrykk. Ofte tar vi også blodprøver.
Avhengig av diagnose, kan det også være andre undersøkelser som vi må gjennomføre og en del barn synes prosedyrer og undersøkelser kan være skremmende og/eller vonde.
Hvor lang tid tar det?
Behandlingene er organisert som dagopphold og du må beregne tid deretter. Det kan derfor være fint å ha med seg noe barnet liker å holde på med siden det kan bli litt venting.
Vi tilstreber at behandlingen skal være ferdig til klokken 15.30. I noen tilfeller må dere komme tilbake dagen etter for å fortsette eller avslutte behandlingen på sengeposten. Hvis dere trenger overnatting på grunn av lang reisevei, kan dere bruke pasienthotellet.
Mestring
Vi er svært opptatt av at barn og foreldre skal oppleve mestring under oppholdet sitt hos oss, og at vi gjennomfører prosedyrer uten bruk av tvang. Gode forberedelser reduserer behandlingsrelatert stress og bekymring hos barn og unge. Dette gjøre prosedyrene enklere og reduserer de negative effektene. Vi har flere verktøy for å hjelpe barnet å meste, og sammen med foresatte finner vi det som passer barnet best. Det kan være ulike former for avledning, lokalbedøvelse og bruk av lystgass.
Video for å mestre sykehusoppholdene
Her kan barn i alle aldre og forståelsesnivåer lære mer om kroppen, hvordan det er å være på sykehus og hva som skjer før, under og etter narkose. Her kan du som forelder også forberede sykehusoppholdet til barnet.
Før dere kommer til oss
Viktig informasjon som dere må lese før dere kommer til oss
- Vannkopper: Barn som har vannkopper skal ikke møte opp på klinikken. De kan da smitte andre barn med nedsatt immunforsvar. Har barnet ditt blitt utsatt for vannkoppesmitte, må dere ta kontakt i forkant av avtalen.
- MRSA, ESBL og VRE: Har du tidligere fått påvist MRSA, ESBL eller VRE, må du ta en ny test hos fastlegen din og få dette svaret tilsendt før timen hos oss. Prøveresultatet må du ta med til oss.
- Bruker barnet ditt faste medisiner, spesialkost eller sondeernæring, må du ha med deg dette til timen. Det samme gjelder for medisinske, tekniske hjelpemidler.
- Mat: Vi har ikke mulighet til å tilberede mat ved poliklinikken. Du kan kjøpe mat i kiosken/kaféen i vestibylen, eller spise medbrakt matpakke.
- Parkering: For barn som er til poliklinisk eller dagbehandling, må du selv legge ut for parkering og søke refusjon fra Pasientreiser.
- Endre time: Hvis du må endre timen, må du kontakte pasientkoordinator. Telefonnummeret står i innkallingen.
Nyttig informasjon om barn på sykehus
Barn på sykehus.
Blodprøver
De fleste barn må ta blodprøver under oppholdet sitt på poliklinikken og dagenheten. Vi anbefaler at barnet blir forberedt på dette. Gode forberedelser reduserer behandlingsrelatert stress og bekymring hos barn og unge. Har dere mulighet før dere drar hjemmefra, er det fint å sette på bedøvelsesplaster. Plasteret får dere kjøpt på apoteket.
Vi er opptatt av at barnet skal oppleve mestring og at blodprøvetaking skal bli gjennomført uten tvang. Vi har flere verktøy for å hjelpe med dette, og sammen med foresatt finner vi det som passer barnet best.
Lystgass
Du finner med informasjon om alle behandlingene nedover på denne siden.
Undersøkelser i narkose og fasting
Faste
Alle som skal gjennomføre undersøkelser i narkose må faste. Å faste betyr at barnet ikke kan spise eller drikke i en viss tid før undersøkelsen. Hvor lenge barnet må faste er avhengig av type mat (fast føde, morsmelk, morsmelkerstatning og klare væsker).
Dere vil få beskjed av sykepleieren eller legen om hvor lenge barnet må la være å spise og drikke (faste).
Det er ikke farlig for barnet å faste (unntatt for barn med enkelte metabolske sykdommer), men barnet kan oppleve fastetiden som lang og krevende.
Ringetid
Mange undersøkelser i narkose skjer på såkalt ringetid. Det betyr at vi ikke har en oppsatt tid for når undersøkelsen skal skje. Anestesipersonalet ringer avdelingen rett i forkant av undersøkelsen.
Undersøkelsen kan skje i tidsperioden 08.00–15.00.