Overvekt
Helsesykepleier og fastlege kan henvise barn og ungdom mellom 2-18 år til Overvektspoliklinikken for barn og unge dersom de oppfyller et av punktene under:
- Overvekt (iso-KMI ≥ 25) med følgetilstand hos barnet/ungdommen
- Fedme (iso-KMI ≥ 30) med hereditet (f. eks diabetes type 2, forhøyet blodtrykk eller fettlever hos førstegradsslektning) og/eller følgetilstand hos barnet/ungdommen
- Alvorlig fedme (iso-KMI ≥ 35)
Mer utfyllende informasjon om Overvektspoliklinikken finner du her: Mer informasjon om overvektspoliklinikken
Undervekt
Spiseforstyrrelser hos barn og ungdom behandles hovedsakelig i barne- og ungdomspsykiatrien. Her finner du mer om Spiseforstyrrelser hos barn og ungdom - pakkeforløp . De mest kjente tilstandene er anoreksi og bulemi.
Ved hurtig vekttap (>25% av utgangsvekten på 2-3 måneder), lavt blodtrykk, puls eller temperatur kan det være grunnlag for vurdering ved sosialpediatrisk seksjon og innleggelse på barneavdelingen. For mer om kriterier med tanke på vurdering for innleggelse se ehåndbokkodument Anorexia nervosa
Barnegynekologi
Fastlegen kan henvise til poliklinisk vurdering ved underlivsplager hos barn. Ved skader mot underlivet kan barn henvises for en snarlig undersøkelse.
Fysisk mishandling
Barn eller ungdom mellom 0-18 år som har vært utsatt for, eller som man mistenker har vært utsatt for fysisk mishandling kan henvises til Sosialpediatrisk seksjon. Barnevern, politi, helsesykepleier eller lege kan ta kontakt for å diskutere om en undersøkelse er aktuelt.
Hva gjør vi?
- Vi foretar en medisinsk undersøkelse av barnet
- Gir barnet og pårørende en samtale med lege og sykepleier
- Deltar i tverrfaglig virksomhet
- Gir råd og veiledning til fagpersoner
Seksuelle overgrep
Barn og ungdom med alder under 14 år som det er mistanke om har blitt utsatt for et seksuelt overgrep, kan tilbys undersøkelse ved Sosialpediatrisk seksjon. Politi, barnevern, helsesykepleier eller lege kan ta kontakt for å avklare om pasienten bør tilbys undersøkelse. Ungdom som har fylt 14 år skal som hovedregel undersøkes ved sitt lokale overgrepsmottak.
Har du mistanke om at barn eller unge utsettes for vold eller seksuelle overgrep?
Dersom du som privatperson er bekymret kan du ta kontakt med barnevern, politi eller helsevesen.
Offentlige ansatte som jobber med barn og unge, og private ansatte som yter tjenester på vegne av det offentlige kan rådføre seg med Konsultasjonsteamet ved Statens barnehus i Oslo (telefon 22 70 56 50, Brosjyre konsultasjonsteam.PDF)når de er i tvil om hvordan de skal håndtere mistanke om at et barn eller en ungdom er utsatt for vold eller seksuelle overgrep. Konsultasjonsteamet er et tverrfaglig og tverretatlig team og sakene drøftes anonymt. Konsultasjonsteamet overtar ikke saker eller ansvar fra de som søker råd.