Overvektspoliklinikken tilbyr helsehjelp til barn og unge 2- 18 år og deres familier. Hos oss møter dere barnelege, klinisk ernæringsfysiolog og psykolog.
Behandlingsforløp
Helsesykepleier eller fastlege sender henvisning til seksjonen. Barn og unge som oppfyller henvisningskriterier blir tatt inn. Behandlingen går i utgangspunktet over to år. Det er viktig at oppfølging i bydel fortsetter selv om barnet/ungdommen får oppfølging hos oss. Vi samarbeider med helsepersonell i bydel, f.eks. helsesykepleier og fastlege, ved at vi utveksler informasjon om behandling (om vi får lov til det), deltar i arbeidsgruppemøter, samarbeidsmøter og lignende.
Barnet/ungdommen og familiene tilbys først en time til barnelege, deretter klinisk ernæringsfysiolog og psykolog. Etter disse tre individuelle timene er det kontrolloppfølging 3-4 ganger i året over 2 år – hver gang med klinisk ernæringsfysiolog, og annen hver gang med lege. Konsultasjonene har en varighet på 60–90 minutter.
Vil du vite mer om undersøkelse hos lege (trykk her), time til klinisk ernæringsfysiolog (trykk her) eller behandling av overvekt/ fedme (trykk her).
Hva må jeg passe på som pasient/pårørende?
Vi ber om at dere møter presis til timene hos oss. Dersom du skal ta blodprøver etter avtale med oss, bes dere møte minst 40 minutter før avtalt konsultasjon slik at du/dere rekker å ta blodprøve før timen. Vi ber om at begge foresatte kommer til konsultasjonen så langt dette er mulig. Dersom dere ikke har anledning til å møte til konsultasjon, må vi ha beskjed minst 24 timer før konsultasjonen. Ved avbestilling kortere enn 24 timer før tiden, påbeløper dessverre purregebyr på 690 kr. Dersom du dere ikke møter til to oppsatte timer på rad (uten å melde ifra), vil vi måtte vurdere å avslutte oppfølgingen hos oss. Ikke nøl med å ta kontakt dersom dere har spørsmål.
Barnefedmeregisteret
Vi jobber hele tiden med å forbedre helsetilbudet vi gir til barn og unge med overvekt og fedme og deres familier. Som ledd i dette, ønsker vi å lære mer om hvem som følges hos oss, hvilket tilbud de får, og hvilken effekt de har av behandlingstilbudet de får hos oss. Som pasient hos oss, vil du derfor bli spurt om du ønsker å hjelpe oss med å bli bedre, ved å delta inn i Barnefedmeregisteret.
Samhandlingsprosjekt om barnefedme
Vi har også i 2020-2023 et prosjekt med to bydeler i Oslo hvor vi jobber med å bli enda flinkere til å samarbeide på tvers av primær- og spesialisthelsetjenesten. Dersom du tilhører disse bydelene, kan det hende du blir spurt om å delta i dette prosjektet.
Henvisning til Overvektspoliklinikken
Henvisning til overvektspoliklinikken OUS.pdf
Samhandlingsprosjekt om barnefedme
Barnefedme blir mer og mer vanlig i Norge og ellers i verden. Årsakene er komplekse, og ikke alltid like enkle å forstå. Med ditt bidrag inn i «Samhandlingsprosjektet om barnefedme» og «Barnefedmeregisteret» vil vi å få mer kunnskap om overvekt og fedme hos barn og unge og slik at vi kan bruke denne kunnskapen til å bedre forebygge, diagnostisere og behandle overvekt og fedme.
«Samhandlingsprosjekt om barnefedme» er et prosjekt mellom Oslo universitetssykehus og bydelene Bjerke og Grünerløkka, hvor vi tester en ny modell for behandling av overvekt og fedme hos barn og unge. Med dette prosjektet vil vi øke samarbeidet mellom sykehus og fastlege / helsesykepleier og bytte ut hyppig behandling på sykehus med et sterkere og bedre behandlingstilbud der familiene bor.
Dersom du er bosatt i denne bydelen eller barnet/ungdommen har helsetilbud i bydelen, vil dere få tilbud om å bli med i en ny behandlingsmodell i behandling av overvekt og fedme hos barn og unge. Dere vil tilbys en kombinasjon av kontroll på sykehus og hos fastlege / helsesykepleier avhengig av barnets /ungdommens helsesituasjon. Hensikten med prosjektet er å finne den optimale kombinasjonen av oppfølging hos fastlege / helsesykepleier versus oppfølging på sykehus for hver pasientgruppe. Vi ønsker at prosjektet skal kunne gi mest mulig av behandlingen nærme der barn og unge bor, for å forhindre unødvendig reise og oppfølging på sykehus. For å få til dette, vil det være nødvendig å styrke behandlingen i bydelene gjennom økt samarbeid mellom sykehus og bydeler. Det innebærer at personale fra sykehus også kan bidra inn i behandlingen i bydelene, og omvendt, og at behandlingsrelatert informasjon kan utveksles mellom dine behandlere i bydel og på sykehus. Hensikten er å gi en behandling som er pasientnær og mer individuelt tilpasset tilbud.
Det er frivillig å delta. Ønsker du ikke å delta i «Samhandlingsprosjektet om barnefedme», eller du velger å trekke samtykket, blir du tilbudt det behandlingstilbudet som til enhver tid er gjeldende ved Overvektspoliklinikken
Ved spørsmål om Samhandlingsprosjekt om barnefedme, kontakt Sara Shah på tlf 23 02 55 50.
Enkel brosjyre med informasjon om Samhandlingsprosjektet (og Barnefedmeregisteret) finner du her.
Informasjonsskriv om Samhandlingsprosjektet (og Barnefedmeregisteret) finner du her.
Barnefedmeregisteret (BFR) i Oslo
Barnefedme blir mer og mer vanlig i Norge og ellers i verden. Årsakene er komplekse, og ikke alltid like enkle å forstå. Med ditt bidrag inn i «Samhandlingsprosjektet om barnefedme» og «Barnefedmeregisteret» vil vi å få mer kunnskap om overvekt og fedme hos barn og unge og slik at vi kan bruke denne kunnskapen til å bedre forebygge, diagnostisere og behandle overvekt og fedme.
I «Barnefedmeregisteret» samler vi inn informasjon om utredning, behandling og oppfølging av barn og unge med overvekt og fedme. I tillegg har registeret en forskningsbiobank hvor vi legger inn en blodprøve og urinprøve fra alle barn og unge som følges hos oss for overvekt og fedme. Hensikten med Barnefedmeregisteret er å øke systematisk kunnskap om årsaker og effekt i behandling av overvekt og fedme. Hensikten med forskningsbiobanken er å kunne forske på om det er sammenheng mellom overvekt / fedme og funn i blod eller urin etter hvert som vi får mer kunnskap.
Barnet ditt og dere som foresatte vil kunne bli bedt om fylle ut skjema i forbindelse med konsultasjoner. I tillegg blir informasjon og funn fra konsultasjonene registrert i «Barnefedmeregisteret». All data blir avidentifisert (det betyr at ingen kan knytte informasjonen til spesifikke personer). Det blir også samlet inn blodprøver og urinprøver fra barnet / ungdommen som blir lagret i en forskningsbiobank. Det vil bli samlet litt ekstra blod i forbindelse med rutinemessig blodprøvetaking (det blir dermed ikke et nytt stikk) og barnet / ungdommen blir bedt om å levere en urinprøve i forbindelse med en ordinær konsultasjon på sykehuset. I tillegg vil vi ved første konsultasjon også veie og måle mor og far, og spørre om sykdommer hos mor og far. Dette er viktig for å kunne kartlegge mer presist, og vi vil dermed også trenge samtykke fra foresatte til å lagre deres informasjon i barnets profil. All data (inkludert vekt og høyde-mål av mor og far) blir avidentifisert. Det betyr at det ikke skal være mulig å kople informasjonen til spesifikke personer.
Informasjon fra «Barnefedmeregisteret» vil senere bli brukt til forskning slik at man hele tiden kan lære mer, og forbedre helsetilbudet og anbefalingene til barn, unge med overvekt og fedme og deres familier. Ved å delta i Barnefedmeregisteret, vil du bidra til å øke denne svært viktige kunnskapen.
Det er frivillig å delta. Ønsker du ikke å delta i Barnefedmeregisteret, vil det ikke ha noe å si for behandlingstilbudet du får hos oss.
Ved spørsmål om Barnefedmeregisteret, kontakt Sara Shah på tlf 23 02 55 50.
Enkel brosjyre med informasjon om Barnefedmeregisteret (og Samhandlingsprosjektet) finner du her.
Informasjonsskriv om Barnefedmeregisteret (og Samhandlingsprosjektet) finner du her.
Informasjon til brukere om overvekt og fedme hos barn og unge
Kostverktoyet.no
Informasjon til behandlere om overvekt og fedme hos barn og unge
Kostverktoyet.no
Forebygging, utredning og behandling av overvekt og fedme hos barn og unge – Nasjonal faglig retningslinje.pdf