Klinisk farmakologi er et fagområde som har som oppgave å yte service til klinikere gjennom analysevirksomhet, fortolkning av analyseresultater og innsikt i farmakokinetikk og farmakodynamikk. Seksjons for klinisk farmakologi, SSE er spesialisert innen analyser av antiepileptika
Avdeling for farmakologi, fag-og forskningseminar 28.04.2022
19. april inviterte Klinikk for laboratoriemedisin til omvisning i Nye OUS sine testarealer på Ullevål sykehus.
Avdeling for farmakologi ved Oslo universitetssykehus tilbyr nå analyse av alle vanlige antidepressive og antipsykotiske legemidler.
Fredag 25. mars ble de nyeste skissene og de siste måneders prosjektutvikling for Nye Aker og Nye Rikshospitalet presentert.
Klinikk for laboratoriemedisin (KLM) sin ambisjon for 2022-2030 er å finne best mulige løsninger for å imøtekomme dagens og fremtidige behov for laboratorie-medisinske tjenester.
Klinikk for laboratoriemedisin har fått tildelt 4,7 millioner kroner i presisjonsmidler fra HSØ. Klinikkleder Andreas Matussek er glad for at Avdeling for mikrobiologi og Avdeling for farmakologi ble prioritert.
Bioingeniøren melder at risikoen for angrep mot IKT-systemer i helsesektoren øker. Laboratoriene og andre kritiske funksjoner er sårbare. Sykehusene er ikke forberedt.
Seksjon for klinisk farmakologi på Ullevål har tatt i bruk en ny og mer effektiv analysemetode for rusmidler og vanedannende legemidler i serum.
Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo er svært glad for at Livsvitenskapsbygget nå blir realisert.
Klinikk for laboratoriemedisin tilbyr nå en felles analyseliste.
Under pandemien har det vært mye fokus på analysering av koronaprøver og korte svartider. Mange dyktige ressurser har bidratt og jobbet for å tilrettelegge for automatisering og digitalisering av driften når vi trengte det som mest.
Ansatte innen forskning ved Avdeling for farmakologi har viktig innlegg i Aftenposten i debatten om avvikling av dyreforsøk
– God økonomistyring er ingen begrensning, det er en mulighet, sier Kristina Nordskog, økonomileder i Klinikk for laboratoriemedisin.
Den nylig publiserte analysemetoden for busulfan har blitt utviklet og tatt i bruk ved Avdeling for farmakologi. Metoden brukes til persontilpasning av den forberedende behandlingen i forkant av hematopoetisk stamcelletransplantasjon.
Oslo universitetssykehus (OUS) får nye forsknings- og laboratorielokaler i Livsvitenskapsbygget, som Statsbygg oppfører for Universitetet i Oslo (UiO). Det ble klart etter styrevedtak hos Helse Sør-Øst (HSØ) i går.
Arbeidet startet helt tilbake i 2013, da molekylærbiolog Jan Terje Andersen fikk innvilget forskningsmidler for unge talenter fra Forskningsrådet.
– God kommunikasjon er avgjørende for å oppnå målene våre - uavhengig om det er i dialog med våre pasienter, pårørende, ansatte, rekvirenter, samarbeidspartnere eller politikere, sier Sandra Dale.
Fremtidens byggenæring melder at det nye Livsvitenskapsbygget Oslo skal bli mer innholdsrikt. I tillegg til Universitetet i Oslo planlegges det for at også Oslo universitetssykehus skal holde til i deler av bygget.
Klinikk for laboratoriemedisin og Universitetet i Oslo tilrettela med webinar for å informere om pågående prosess og eventuell flytting til Livsvitenskapsbygget.
– Klinikk for laboratoriemedisin har under pandemien vist viktigheten av å kombinere fag og kvalitet i alle ledd, og hva vi sammen kan oppnå for å kunne tilby gode tjenestetilbud til våre pasienter, sier Hanne Akselsen.
Visste du at genene dine kan være med på å bestemme hvordan du reagerer på medisinene dine? En enkel blodprøve kan gi deg svar på sannsynligheten for at behandlingen skal ha forventet effekt og om du har økt risiko for å utvikle bivirkninger.
Jan Terje Andersen i Klinikk for laboratoriemedisin kommenterer i Dagens medisin nye studier som ser på antistoffer og muterte coronavirus
Stein Bergan ved Avdeling for farmakologi i Klinikk for laboratoriemedisin har ledet det internasjonale arbeidet som har ført frem til Konsensusrapport om persontilpasset mykofenolatbehandling
Da klinikkleder Andreas Matussek startet sin første arbeidsdag ved Oslo universitetssykehus i januar 2020, visste han ikke at hans virksomhet skulle spille en sentral rolle for å bekjempe en av verdens største pandemier hittil.
Etter regjeringens beslutning om videreføring av prosjektet, har det vært arbeidet på høygir for å utarbeide en ny løsning.
Det sier Guro Marki-Pleym, ny HR-leder i Klinikk for laboratoriemedisin ved Oslo universitetssykehus (OUS).
Forskningsleder i Klinikk for laboratoriemedisin Lars Eide er stolt av sine kolleger og jobber nå aktivt sammen med klinikkledelsen for å se hvordan forskningsmiljøene kan samles i Livsvitenskapsbygget.
Ny studie publisert i Nature hvor forskere har sett på hvor lenge man er immun etter en Covid-19 infeksjon . Norske eksperter mener resultatene av studien er både overaskende og spennende.
OUS v/RELIS Sør-Øst, Avdeling for farmakologi, Klinikk for laboratoriemedisin deltar i vurdering av meldinger om bivirkninger av covid-19-vaksiner
Det er den nye lederen av legemiddelkomiteen ved OUS opptatt av.
Til tross for behandling med gode blodtrykkssenkende legemidler som er på markedet, sliter mange pasienter fortsatt med for høyt blodtrykk, som ikke lar seg behandle. Kan et velkjent blodtrykkssenkende hormonsystem være løsningen?
Forskningsgruppeleder Jan Terje Andersen ved Klinikk for laboratoriemedisin forstår verdien av å bli satset på som ung forsker. Nå tilrettelegger han for at unge, lovende forskere skal få muligheten til å lykkes.
Det europeiske legemiddelverket EMA har nylig gitt anbefaling om å forhåndsteste pasienter for en farmakogenetisk analyse før de skal starte behandling med kreftlegemidler av typen fluoropyrimidiner
En etterforskningsgruppe ved Oslo universitetssykehus har fått ansvaret for å finne pasienter som kan ha betalt for egen sykehusmedisin.
Forskere ved OUS og UiO tester nå ut om innsprøyting av målsøkende missiler fra undervurderte immunceller kan brukes mot kreftsvulster.
Antistoffbehandling kan raskt vise seg å bli et viktig behandlingstilbud ved siden av vaksiner.
– Vi bidrar sterkt til at pasientene får tilgang til best mulig legemidler samtidig som vi sørger for at sykehuset ikke bruker mer penger på legemidler enn nødvendig, sier leder for Avdeling for farmakologi, Berit Muan.
Simone Mester ved Klinikk for laboratoriemedisin er en av de unge og talentfulle kvinnene rundt 30 år som blir presentert i Kapitals liste som de mener har potensiale til å komme inn på listen over Norges mektigste kvinner i fremtiden.
Klinikkleder har siden oppstart i januar besøkt og hatt en aktiv dialog med avdelingene for å lære virksomheten å kjenne. – Det er avgjørende at jeg er tett på prosessene og i dialog med mine kollegaer for å forstå landskapet jeg skal lede....
Kroppen vår er fantastisk, men den klarer seg ikke alltid på egen hånd
Onsdag publiserte forskningsgruppen til molekylærbiolog Jan Terje Andersen en artikkel i det velrennomerte tidsskriftet Science Translational Medicine på såkalt «superalbumin».
Når fienden er et ukjent virus, er det forskerne som må gi oss svar
Nå flytter to ph.d.-studenter inn i ShareLab i Forskningsparken. Her vil de gjennomføre avklarende forsøk med mål om selskapsetablering og bedre løsninger for pasientene.
Internettutgaven av eHåndbok (ehandboken.ous-hf.no) er dessverre midlertidig utilgjengelig for eksterne på grunn av sikkerhetstesting.
Klinisk Forskningspost i FAR ligger ved siden av hjerteovervåkningen , midt i hjertet av Rikshospitalet, i konkret og overført i betydning. «Vårt kvalitetsmerke er god leveranse i krevende tidligfasestudier», sier Kristin Sandnes, studiekoordinator
Jan Terje Andersen lærte seg laboratoriearbeid da han studerte til å bli bioingeniør. Vitenskapelig nysgjerrighet drev ham videre til Institutt for biovitenskap på Blindern. I dag er han en av forskerne med flest innovasjoner hos Inven2
SJJ Solutions, the Department of Ophthalmology at OUH and the Laboratory of Adaptive Immunity and Homeostasis of both OUH and UIO, have entered an industry development agreement.
Et nytt professorat i innovasjon er et viktig grep for å styrke nyskaping på Det medisinske fakultet, sier Hilde Nebb, videdekan for innovasjon og internasjonalisering.
Kroppen som maskineri for vår eksistens og hva som forårsaker sykdom har alltid fascinert meg. Uten et velfungerende immunsystem så står det ikke til liv.
At least 200 different vaccines against COVID-19 are under development and more than 20 candidates are being tested on healthy individuals. This gives hope that one or more will give protective immunity. But how are the vaccines designed an...
Systemisk mastocytose er en diagnose som stilles alt for sjelden i Norge og mange pasienter har en mengde kroniske plager og smerter. Pågående forskningsstudier ved Oslo universitetssykehus (OUS) viser at nyutviklede legemidler kan endre sy...
Oslo universitetssykehus, i samarbeid med St. Olavs Hospital og Lovisenberg Diakonale Sykehus, er nå i gang med å lage bedre systemer for å kartlegge og hjelpe pasienter med høyt forbruk av alkohol, rusmidler og vanedannende legemidler. Gre...
Ny studie har funnet at noen typer medfødte hvite blodceller (NK-celler og ILC3) utvikler funksjonsforstyrrelser i forkant av en potensielt dødelig komplikasjon etter stamcelletransplantasjon.
En ny norsk teknologi kan bane vei for utvikling av langtidsvirkende medisin, som kan gi forbedret forebyggende behandling av blødersykdommer.
International Association of Therapeutic Drug Monitoring and Clinical Toxicology har intervjuet seksjonsleder Nils Tore Vethe på Seksjon for klinisk farmakologi RH ved Avdeling for farmakologi, OUS
En mann i 50-årene ble brakt bevisstløs til akuttmottaket, Pasientens hadde promille på 2,1 men det kunne neppe være årsaken til bevisstløsheten. Årsaken til bevissthetstapet ble påvist først fire timer etter innleggelse.
I studien er det systematisk testet ut med placebokontroll om anbefalte doser statiner for hjertepasienter faktisk forårsaker muskelsymptomer hos dem som rapporter slike plager.
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.