Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin

Avdelingen har blant annet har ansvar og landsfunksjon for all vevstyping og annen transplantasjonsimmunologisk utredning for organ- og stamcelletransplantasjon i Norge. Blodbanken i Oslo (BiO) er landets største blodbank og skal dekke behovet for blodprodukter til hele Oslo området til en hver tid. Avdelingen har videre et GMP-godkjent Ex vivo cellelaboratorium for dyrkning av celler til terapeutisk bruk.

 

 

Kontaktinformasjon

Oppmøtested

Avdelingen er lokalisert på Rikshospitalet og på Ullevål.

Kontaktinformasjon til de forskjellige seksjonene i avdelingen finnes på sidene for de underliggende enheter.

Telefon
Sentralbord ved Oslo universitetssykehus: 91 50 27 70 / 23 07 00 00
E-post
Postadresse

Oslo universitetssykehus HF
Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin
Postboks 4950 Nydalen
0424 Oslo

Besøksadresser og praktisk informasjon

Praktisk informasjon

Informasjon til pasienter (inkl. blodprøvetaking)

Informasjon til rekvirenter og samarbeidspartnere

Klinikkens forskningsaktivitet

​Klinikk for laboratoriemedisin (KLM) er en forskningstung klinikk, med flere internasjonalt anerkjente forskningsmiljø i tett samarbeid med Universitetet i Oslo. De 63 forskningsgruppene er fordelt på klinikkens 7 avdelinger, og har ansvaret for 6 av de regionale kjernefasilitetene for forskning. Ønsker du oversikt over alle forskninggruppene i KLM? Trykk her.

Nyheter fra avdelingen

 • 24.07.2020
  A range of different COVID-19 vaccines are already being tested in humans. But how will the vaccines actually work?

  At least 200 different vaccines against COVID-19 are under development and more than 20 candidates are being tested on healthy individuals. This gives hope that one or more will give protective immunity. But how are the vaccines designed an...

 • 16.07.2020
  Ny studie: Corona-immunitet kan forsvinne

  En ny britisk studie viser at antistoffene i blodet til corona-pasienter sank drastisk etter tre måneder.

 • 16.07.2020
  Ny studie: Corona-immunitet kan forsvinne

  En ny britisk studie viser at antistoffene i blodet til corona-pasienter sank drastisk etter tre måneder.

 • 13.07.2020
  Vil vaksinene virke?

  Mer enn 200 ulike vaksiner utvikles mot det nye coronaviruset. Flere testes nå ut på friske mennesker. Det gir håp om at en eller flere vil kunne ta knekken på viruset. Men hvordan er vaksinene bygd opp, og vil de virke?

 • 13.07.2020
  Vil vaksinene virke?

  Har du lurt på hvordan vaksiner fungerer?  Hvordan de er bygget opp og testes? Spesielt nå i disse Coronatider, produseres og testes det over 200 nye vaksiner Worldwide.  

 • 03.07.2020
  Advarer mot nye tester: Frykter at annenhver positiv test kan være feil.

  I en ny rapport anbefales tre hurtigtester som skal kunne påvise antistoffer etter koronasmitte. En lege forteller at halvparten av de positive svarene kan være feil.

 • 03.07.2020
  Vi kan se viktig vaksinering allerede i år

  Fremgang i vaksinekappløpet: Flere vaksiner med lovende resultater. To nye testvaksiner for coronaviruset viser oppmuntrende resultater fra kliniske studier. Norsk ekspert tror vi kan se viktig vaksinering allerede i år

 • 01.07.2020
  Anette meldte seg til tjeneste mot covid-19

  Da koronapandemien slo til i mars var molekylærbiologistudenten Anette raskt ute med å kontakte Rikshospitalet og Klinikk for laboratoriemedisin ved Oslo universitetssykehus. Takket være forskergruppen hun er del av kan vi nå teste nordmenn...

 • 29.06.2020
  Screening covid-19

  Informasjon om virusundersøkelse og antistoffscreening vedrørende covid-19

 • 29.06.2020
  Om lag 1 prosent av befolkningen har vært smittet av det nye koronaviruset

  Om lag 1 prosent av Norges befolkning har antistoffer mot det nye koronaviruset SARS-CoV-2 som gir sykdommen covid-19, viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet.

 • 25.06.2020
  Innovasjonsprisen tildeles Bjarne Bogen

  23. juni vedtok Universitetsstyret at Innovasjonsprisen tildeles Bjarne Bogen i Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Klinikk for laboratoriemedisin.

 • Lise Sofie Haug Nissen-Meyer, foto Lars Petter Devik
  24.06.2020
  Høster blodplasma- Klare for en ny bølge

  Behandling av alvorlig syke covis-19 pasienter med blodplasma fra friskmeldte covid-19-pasienter ser lovende ut. I Norge er innhøstingen av blodplasma godt i gang. 

 • 22.06.2020
  Forskere tror vanlig forkjølelse kan gi immunitet mot Covid-19

  Antistoff fra en vanlig forkjølelse, som kommer fra et annet koronavirus, kan bidra til å gjøre oss mere motstandsdyktige mot nye koronavirus. Dette tror norske forskere etter å ha testet flere tusen personer. 

 • 18.06.2020
  Høy profilering av klinikken i norske medier

  Klinikk for laboratoriemedisin har de siste månedene hatt høy profilering i norske medier.– Det er viktig at vi synliggjør overfor fagfolk og allmenheten hva vi faktisk driver med da vi spiller en sentral rolle i det norske helsevesenet og...

 • 18.06.2020
  Fra sjeldne sykdommer til pandemier – komplement som en felles link

  Komplementsystemet er en viktig del av det medfødte immunsystemet som umiddelbart registrerer fremmede inntrengere. Når det over-aktiveres blir det imidlertid vår fiende og kan i verste fall ta livet av oss. Finnes det en behandling?

 • 17.06.2020
  COVID-19: Fra omstilling til leveranse

  Siden første smittetilfelle av Korona i februar har Klinikk for laboratoriemedisin hatt en aktiv rolle i å bistå myndighetene med prøvetaking og analysering av innkommende prøver.

 • 16.06.2020
  Endret leverandør for analysen calprotectin i feces

  Fra og med den 12.06.2020 endret seksjon for medisinsk immunologi leverandør for analysen calprotectin i feces.  Den nye og gamle metoden er ikke direkte sammenliknbare. Den nye metoden gir lavere resultater. Denne nye metoden har samme dia...

 • 09.06.2020
  Norske eksperter: Ikke sannsynlig at viruset har oppstått på et laboratorium

  Flere forskere og spesialister ved OUS stiller spørsmål ved Birger Sørensens konklusjon at Covid-10 er et menneskeskaptvirus. Blant dem Gunnveig Grødeland ved avdelingen for Immunologi og transfusjonsmedisin.

 • 27.05.2020
  Antistoff tester - meningsløst dyre

  Stadig flere ønsker å teste om de har gjennomgått en covid-19-infeksjon. Men å vente på positivt svar kan bli en dyr affære.

 • 22.05.2020
  Prototyp på coronavaksine har fungert på aper

  New York Times melder at forskere ved Beth Israel Deaconess Medical Centre onsdag har kommet med rapporter om at en prototyp på en vaksine har beskyttet aper fra å få coronaviruset.

 • 22.05.2020
  Under 2 prosent har korona-antistoff i blodet

  Blodprøver frå ei ny gruppe med 480 personar bekreftar at det er under 2 prosent som har antistoff mot koronavirus i blodet. Dette tyder på at det berre er ein liten del av befolkninga som har vore smitta med koronavirus.

 • 22.05.2020
  Antistoff-funn i 17 år gammelt blod

  Et amerikansk bioteknologifirma hevder de har oppdaget et antistoff som blokkerer coronaviruset, og potensielt også kan virke på framtidige utbrudd fra samme virusfamilie.

 • 14.05.2020
  Hvor mange av de smittede dør egentlig av covid-19?

  I starten av pandemien ble det meldt om høy koronadødelighet verden rundt. Nye tall fra Norge tegner et annet bilde. En ny undersøkelse i Oslo kan gi noen svar.

 • Jan Terje Andersen, foto: Øystein Horgmo, UIO
  11.05.2020
  Lamaen "Winter" kan kanskje sitte på nøkkelen i jakten på et antistoff for coronaviruset.

  Lama er sentral i kappløpet mot et antistoff. Dette er veldig veldig spennende sier forsker og professor i biomedisinsk innovasjon, Jan Terje Andersen. Jan Terje Andersen er forsker ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin ved OUS.

 • Jan Terje Andersen, foto: Øystein Horgmo, UIO
  11.05.2020
  Kan antistoffer få bukt med koronaviruset?

  Det nye koronaviruset, som gir sykdommen covid-19, har ført til global pandemi. I påvente av en vaksine forskes det intensivt på behandlinger. Antistoffer er lovende kandidater. Kan de lindre sykdommen eller ta helt knekken på viruset? Dett...

 • Foto: Privat
  07.05.2020
  Trolig bare en liten andel av befolkninga som har vært smittet av koronavirus

  Det er stor usikkerhet på hvor mange som har blitt smittet med Covid-19 i Norge. Antistoffundersøkelse kan gi informasjon om dette, fordi antistoff er tegn på gjennomgått infeksjon. Forrige uke ble 397 deltagere i Den norske mor, far og bar...

 • 06.05.2020
  Antistoff-funn i Israel: - Kan være kjempegjennombrudd

  Fridtjof Lund-Johansen, forsker ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin uttaler seg i denne fasinerende artikkelen i VG fra 5. mai om Israels antistoff-funn.

 • 05.05.2020
  FLERE COVID-19-TESTER PÅ VEI

  Dette har faktisk en del å si. Når en test kan vise om du har høye nivåer av antistoffer, så kan vi bruke den til å si om du har beskyttelse mot covid-19, sier vaksineforsker ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin Gunnveig Grødeland  til VG.

 • 30.04.2020
  Utvikler hurtigtest

  De er blant våre nye superhelter. Vi har fått en del slike de siste ukene. De nye stjernene. Ekspertene og forskerne. De som skal lede oss gjennom dette. De som skal skaffe oss hverdagen igjen. Forsker ved avdelingen for immunologi og tran...

 • 30.04.2020
  OUS skal teste 10 000 personer per dag for koronaantistoffer

  Hensikten er først og fremst å finne ut hvordan pandemien utvikler seg i befolkningen og avdekke om det er store mørketall, slik at flokkimmunitet er mulig om ikke altfor lenge.

 • 27.04.2020
  Coronaviruset - Forskerne bak ny test: - Banebrytende

  Snart kan du sjekke om du har vært smittet av coronaviruset. Forskerne bak testen mener det er teoretisk mulig å teste hele landet.

 • 27.04.2020
  Utvikler koronavaksine

  "Om det dreier seg som koronavirus 24 t i døgnet? Ja, nå er det ganske drøye tilstander" sier forskergruppeleder Jan Terje Andersen ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin.  

 • 27.04.2020
  Planlegger massiv antistofftesting i Norge

  Nå skal man forsøke å måle hvor mye smitte det har vært i befolkningen med antistoff-tester. Deriblant en helt fersk ny metode utviklet av forskere ved Oslo universitetssykehus.

 • 27.04.2020
  Jakter antistoffer mot korona – håper på bred testing i mai

  Ved hjelp av en antistofftest fra Oslo universitetssykehus, kan du snart få vite om du har hatt korona eller ikke. En av forskerne bak er Fridtjof Lund-Johansen fra Eiksmarka.

 • 27.04.2020
  Flere vil bli bioingeniører

  De tester om folk har fått korona, men det er mangel på dem.

 • 24.04.2020
  Jobber med å utvikle norske immunstofftester

  Ved Oslo universitetssykehus utvikles nå egenproduserte antistofftester for SARS-CoV-2.

 • Av Yngve Vogt - Apollon
  22.04.2020
  Organ on a chip

  Les den spennende artikkelen om "organ on a chip" og hvordan levende kopier av organene våre kan brukes til raskere utvikling av medisiner.

 • 15.04.2020
  KLM gratulerer bioingeniørene med dagen!

  15. april markeres den internasjonale bioingeniørdagen. Aldri før har bioingeniørenes rolle og betydning i helsetjenesten vært så åpenbar som nå.

 • 15.04.2020
  Nye funn sår tvil om immunitet mot coronaviruset

  Avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisins forsker Gunnveig Grødeland uttaler seg i denne VG artikkelen om Covid-19 og funnene til forskere i Shanghai rundt imunitet.

 • 15.04.2020
  Blodbankene ber om blod for studie på immunitet for Covid-19

  Blodbanken i Oslo er med i et landsomfattende Covid-19 prosjekt.

 • 15.04.2020
  Koronatesting fører til mangel på forskningsverktøy

  Korona har ført til en kamp om forskingsverktøy. Over hele verden er det ventelister og hamstring, og nå må forskingsmiljøene i Norge produsere mer selv for å ha nok.

 • 15.04.2020
  Ny medisin kan sette koronaviruset sjakkmatt

  På avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisins forskningsavdeling skjer det veldig spennende forskning. Spesielt nå midt under Corona epidemien.

 • 28.03.2020
  To viktige KLM-prosjekter for pandemien

  Klinikk for laboratoriemedisin (KLM) planlegger nå to prosjekt som kan få stor betydning for videre håndtering av pandemien. - Disse prosjektene viser hvor viktig det er at forskjellige fagmiljø og forskere jobber sammen for å løse viktige...

 • 24.02.2020
  Ny test for påvisning av Anti-Sm

  Anti-Sm er en markør som ses hos 5-30 % av pasienter med SLE. Fra og med 24/02-20 skifter laboratoriet leverandør for analysen. Den nye testen påviser antistoff mot Sm D3-peptid i en forbedret versjon

Det norske benmargsgiverregisterethttps://oslo-universitetssykehus.no/avdelinger/klinikk-for-laboratoriemedisin/avdeling-for-immunologi-og-transfusjonsmedisin/det-norske-benmargsgiverregisteretDet norske benmargsgiverregisteretDet norske benmargsgiverregisteret (BMGR) er et register av norske vevstypede (HLA-typede) frivillige givere av benmarg og blodstamceller.
Seksjon for blodgivninghttps://oslo-universitetssykehus.no/avdelinger/klinikk-for-laboratoriemedisin/avdeling-for-immunologi-og-transfusjonsmedisin/seksjon-for-blodgivningSeksjon for blodgivningBlodbanken i Oslo - Seksjon for blodgivning
Seksjon for cellulær immunologihttps://oslo-universitetssykehus.no/avdelinger/klinikk-for-laboratoriemedisin/avdeling-for-immunologi-og-transfusjonsmedisin/seksjon-for-celluler-immunologiSeksjon for cellulær immunologiSeksjon for cellulær immunologi (Cellelab) har et bredt tilbud av analyser for diagnostisering og monitorering av immunsvikttilstander, autoimmunitet og blod- og benmargssykdommer, hovedsakelig vha flowcytometrisk teknikk.
Seksjon for drift- og forskningsstøtte https://oslo-universitetssykehus.no/avdelinger/klinikk-for-laboratoriemedisin/avdeling-for-immunologi-og-transfusjonsmedisin/seksjon-for-drift-og-forskningsstotte-aitSeksjon for drift- og forskningsstøtte Seksjon for drift- og forskningsstøttes hovedoppgaver er å støtte hele avdelingen på tvers, både på Ullevål og Rikshospitalet, innenfor pasientadministrasjon, service og forskning.
Seksjon for Ex vivo cellelaboratoriumhttps://oslo-universitetssykehus.no/avdelinger/klinikk-for-laboratoriemedisin/avdeling-for-immunologi-og-transfusjonsmedisin/seksjon-for-ex-vivo-cellelaboratoriumSeksjon for Ex vivo cellelaboratoriumLaboratoriet gjennomfører renromsproduksjon av celler for samarbeidspartnere innenfor og utenfor Oslo Universitetssykehus.
Seksjon for immunhematologi (Blodbanken i Oslo) https://oslo-universitetssykehus.no/avdelinger/klinikk-for-laboratoriemedisin/avdeling-for-immunologi-og-transfusjonsmedisin/seksjon-for-immunhematologiSeksjon for immunhematologi (Blodbanken i Oslo) Seksjon for immunhematologi utfører pretransfusjonstester, blodtypeserologisk utredning svangerskapsprøver og blodtyping av blodgivere. Seksjonen leverer ut blodprodukter til alle sykehus i Oslo.
Seksjon for komponentfremstilling (Blodbanken i Oslo) https://oslo-universitetssykehus.no/avdelinger/klinikk-for-laboratoriemedisin/avdeling-for-immunologi-og-transfusjonsmedisin/seksjon-for-komponentfremstillingSeksjon for komponentfremstilling (Blodbanken i Oslo) Seksjon for komponentfremstilling er et prosesserings- og produksjonslaboratorium som står for behandling av ca. 38.000 enheter blod. Dette består av produksjon av trombocyttkonsentrat, plasma og erytrocyttkonsentrat.
Seksjon for medisinsk immunologihttps://oslo-universitetssykehus.no/avdelinger/klinikk-for-laboratoriemedisin/avdeling-for-immunologi-og-transfusjonsmedisin/seksjon-for-medisinsk-immunologiSeksjon for medisinsk immunologiSeksjon for medisinsk immunologi utfører autoantistoffpåvisning og ulike proteinanalyser relatert til inflammasjon. Analysene utføres som ledd i diagnostikk av bl.a. revmatiske sykdommer, autoimmune endokrinopatier, nevropatier og monoklonale gammopatier.
Seksjon for transplantasjonsimmunologihttps://oslo-universitetssykehus.no/avdelinger/klinikk-for-laboratoriemedisin/avdeling-for-immunologi-og-transfusjonsmedisin/seksjon-for-transplantasjonsimmunologiSeksjon for transplantasjonsimmunologiSeksjon for transplantasjonsimmunologi har ansvar og landsfunksjon for all vevstyping og annen transplantasjonsimmunologisk utredning for organ- og stamcelletransplantasjon i Norge.

Fant du det du lette etter?