Laboratoriets personale gjennomfører renromsproduksjon av celler for samarbeidspartnere innenfor og utenfor Oslo Universitetssykehus. I tillegg har laboratoriet kompetanse til å veilede eksterne brukere som selv ønsker å produsere under GMP-betingelser i lokalene til Ex vivo cellelaboratoriet.
Klinikk for laboratoriemedisin (KLM) er en forskningstung klinikk, med flere internasjonalt anerkjente forskningsmiljø i tett samarbeid med Universitetet i Oslo. De 63 forskningsgruppene er fordelt på klinikkens 7 avdelinger, og har ansvaret for 6 av de regionale kjernefasilitetene for forskning. Her finner du oversikt over alle forskninggruppene i klinikken.
Rekvirenter med områdesykehus i Oslo (inkludert Lovisenberg og Diakonhjemmet) må derfor sende prøver som ønskes analysert på ANA og ANCA til Oslo universitetssykehus.
Milliarder av vaksiner er satt verden over. Dette kan være et enormt forskningsmateriale. Vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin og UIO ser på hva vi har lært så langt.
Endelig er bussen ute og kjører igjen.
TRAS utgår fra analyserepertoaret til Seksjon for medisinsk immunologi
Kvinner har slitt med blødninger og fått menstruasjonsforstyrrelser etter Covid-19 vaksinering. Forsker Gunnveig Grødeland ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin håper på mer forskning på kvinnehelse. "Skremmende hvor lite vi vet"
Nye metoder for øyeblikkelig hjelp og rutinemessig påvisning av MPO- og PR3-ANCA
Helse Sør-Øst tildeler 1, 5 millioner kroner til nytt prosjekt som skal gjøre det enklere å donere blod.
Regjeringen sletter gjelden og gir over 1,6 milliarder til Forskningsrådet kunne Aftenposten fortelle.
OUS innfører Patient Blood Management (PBM) tiltak. Tiltaket vil bidra til å bedre pasientsikkerheten fordi det sparer pasientene for unødvendige blodtransfusjoner som ellers kan føre til komplikasjoner.
Analyse for Mannose bindende lekting (MBL) tilbys ikke lengre ved Seksjon for medisinsk immunologi
Fra og med 21/11-22 tar Seksjon for medisinsk immunologi i bruk ny metode for påvisning av anti-GBM som er basert på kjemiluminiscens.
Hvordan kan akademia og industrien inngå tettere samarbeid for å utvikle nye medisiner?
Seksjon for medisnisk immunologi har mottatt reagenser og driftsstansen opphører
I anledning Blodgiverdagen 14. juni lanserte Blodbanken i Oslo en ny service for sine blodgivere.
Innsamling og bruk av rekonvalesensplasma ved covid-19 har gitt viktig lærdom om organisering, testing og utvelgelse av blodgivere og pasienter. Dette er kunnskap som kan gjenbrukes ved neste pandemi.
Ideprisen 2022 gikk til Absolutt! og forsker Victor Greiff og hans forskningsgruppe ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Oslo Universitetessykehus. Absolutt! er en metodikk for å identifisere og disigne antistoff.
Seksjon for medisinsk immunologi har midlertidig driftsstans på analysen PI-typing av alfa-1-antitrypsin
Seksjon for medisinsk immunologi bytter fra 30.05.22 metode for analyse av ASCA IgA og ASCA IgG. Ny metode er fortsatt ELISA-basert, men tallverdiene kan ikke sammenlignes mellom metodene.
Etter mange års dyptpløyende studier har det åpnet seg et mulighetsrom for å utvikle en ny vaksineteknologi som kan tillate sprøytefri vaksinering der hvor infeksjonen faktisk inntreffer - på slimhinnene.
Styret ved Universitetet i Oslo deler hvert år ut priser til vitenskapelig ansatte for fremragende innsats og resultater. 11.mai bestemte Universitetsstyret at forskningsprisen for 2022 blir tildelt Professor Ludvig Magne Sollid ved Institu...
19. april inviterte Klinikk for laboratoriemedisin til omvisning i Nye OUS sine testarealer på Ullevål sykehus.
Fra og med 04.04.22 skiftet Seksjon for medisinsk immunologi leverandør for analysen C1q.
Fredag 25. mars ble de nyeste skissene og de siste måneders prosjektutvikling for Nye Aker og Nye Rikshospitalet presentert.
Ny analysemetode for serum immunglobulin D (IgD) fra 16.03.2022
Pfizer-dokumentet som har blitt delt og omtalt både på sosiale nettverk og på alternative nettsider i den siste tiden er en rapport fra april 2021. Vaksineforsker Even Fossum ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin forklarer de f...
Klinikk for laboratoriemedisin (KLM) sin ambisjon for 2022-2030 er å finne best mulige løsninger for å imøtekomme dagens og fremtidige behov for laboratorie-medisinske tjenester.
Det melder nettavisen Health Talk. Funnene kan få stor betydning for utvikling av vaksiner og behandling av blodkreft.
Bioingeniøren melder at risikoen for angrep mot IKT-systemer i helsesektoren øker. Laboratoriene og andre kritiske funksjoner er sårbare. Sykehusene er ikke forberedt.
Grunnet forsinket leveranse av nødvendige reagenser, må desverre seksjon for medisinsk immunologi utsette analysene Revmatoid faktor IgM og IgA.
Smittetallene i Norge er økende, spesielt i Oslo. Om det skal innføres nasjonale og lokale tiltak er ekspertene uenige.
Du er bedre beskyttet med Moderna enn med Pfizer viser flere internasjonale studier.
Kan en pille være en så effektiv ensym hemmer at cøliakere kan spise kost som inneholder gluten uten å få tarmskader? "Tidsskriftet" omtaler en nylig publisert artikkel i det meget prestisjetunge New England Journal of Medicine. Professor K...
Seksjon for medisinsk immunologi vil fra og med mandag 4.10.2021 fase ut følgende to tester som inngår i deres polyendokrint syndrom pakke:
Klinikk for laboratoriemedisin tilbyr nå en felles analyseliste.
Donoruka 2021, "Livet på vent" På de lange organventelistene er det over 500 navn. Personer som venter på å få livet tilbake. Bioingeniørene på transplantasjonsimmunologisk seksjon er essensielle for å få dette utført.
Forskningsgruppen til Tom Eirik Mollnes ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin har i en årrekke forsket på proteinet i blodets funksjon.
En 3. vaksinedose har vist seg å ha effekt på pasienter med redusert immunforsvar på grunn av medisinering viser den store norske studien.
Under pandemien har det vært mye fokus på analysering av koronaprøver og korte svartider. Mange dyktige ressurser har bidratt og jobbet for å tilrettelegge for automatisering og digitalisering av driften når vi trengte det som mest.
Vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin peker på 5 årsaker til at nordmenn kan være bedre beskyttet sammenlignet med andre land.
Norske forskere med Knut Lundin, professor og forsker ved avdelingen for immunologi og transfusjonsmedisin i spissen, har utviklet en medisin som gir full beskyttelse mot gluten.
– God økonomistyring er ingen begrensning, det er en mulighet, sier Kristina Nordskog, økonomileder i Klinikk for laboratoriemedisin.
Oslo universitetssykehus (OUS) får nye forsknings- og laboratorielokaler i Livsvitenskapsbygget, som Statsbygg oppfører for Universitetet i Oslo (UiO). Det ble klart etter styrevedtak hos Helse Sør-Øst (HSØ) i går.
Leder for fag og kvalitet og prosjektleder for pandemilaben ved Klinikk for laboratoriemedisin, Hanne Akselsen, skriver i Tidsskrift for Den norske legeforening om hvordan laboratoriet økte testkapasiteten under koronapandemien.
Arbeidet startet helt tilbake i 2013, da molekylærbiolog Jan Terje Andersen fikk innvilget forskningsmidler for unge talenter fra Forskningsrådet.
Hva vet vi egentlig om koronavaksinens evne til å hindre smittespredning? Les artikkelen på faktisk.no, som ser nærmere på det.
Vi har svært høy oppslutning om vaksineprogrammet i Norge, og per 23.oktober var 66% i aldersgruppen over 75 år vaksinert med 4.dose av koronavaksine (54% over 65 år). Entydige data viser at gjentatt boosting er viktig for å beskytte eldre...
Den 5. oktober 2022 publiserte det prestisjetunge tidsskriftet Nature et intervju med OUS-forsker Fridtjof Lund-Johansen. Her forteller han om innsatsen som han og hans kolleger ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin (IMM) og re...
Ny forskningsstudie har avslørt hvordan antistoffet IgG3 kan aktivere immunsystemet effektivt på innsiden av våre celler, og beskytte mot virusangrep.
Rekonvalesensplasma fra godkjente blodgivere er Blodbankens bidrag til behandling av covid-19. Effekten er usikker, men en liten gruppe pasienter ser ut til å ha hatt glede av behandlingen.
Nye forskningsfunn har avdekket mekanismene som styrer aktivering av immunceller. Funnene vil kunne ha avgjørende betydning for vaksinasjons- og sykdomsprosesser.
Nytt EU-prosjekt skal undersøke hvordan individuell variasjon kan påvirke effekten av vaksinering.
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.