Avdeling for medisinsk genetikk er landets største medisinsk genetiske avdeling og arbeider med utredning av arvelige sykdommer og forskning på arvelige årsaker til sykdom.
Analyseoversikt - Avdeling for medisinsk genetikk
• Er du gravid?• Prøvetaking• Medisinsk genetisk poliklinikker• Parkering• Avdelinger i Klinikk for laboratoriemedisin
• Analyseoversikten• Rekvisisjoner• Bestilling av utstyr• Forsendelse• Elektronisk svarformidling• Hentetjenester• Ledige stillinger• Avdelinger i Klinikk for laboratoriemedisin
Klinikk for laboratoriemedisin (KLM) er en forskningstung klinikk, med flere internasjonalt anerkjente forskningsmiljø i tett samarbeid med Universitetet i Oslo. De 63 forskningsgruppene er fordelt på klinikkens 7 avdelinger, og har ansvaret for 6 av de regionale kjernefasilitetene for forskning. Her finner du oversikt over alle forskninggruppene i klinikken.
19. april inviterte Klinikk for laboratoriemedisin til omvisning i Nye OUS sine testarealer på Ullevål sykehus.
Fredag 25. mars ble de nyeste skissene og de siste måneders prosjektutvikling for Nye Aker og Nye Rikshospitalet presentert.
Klinikk for laboratoriemedisin (KLM) sin ambisjon for 2022-2030 er å finne best mulige løsninger for å imøtekomme dagens og fremtidige behov for laboratorie-medisinske tjenester.
Bioingeniøren melder at risikoen for angrep mot IKT-systemer i helsesektoren øker. Laboratoriene og andre kritiske funksjoner er sårbare. Sykehusene er ikke forberedt.
Avdeling for medisinsk genetikk ved Klinikk for laboratoriemedisin introduserte NIPT i siste halvdel av august 2021 som landets første genetiske avdeling.
Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo er svært glad for at Livsvitenskapsbygget nå blir realisert.
Klinikk for laboratoriemedisin tilbyr nå en felles analyseliste.
Under pandemien har det vært mye fokus på analysering av koronaprøver og korte svartider. Mange dyktige ressurser har bidratt og jobbet for å tilrettelegge for automatisering og digitalisering av driften når vi trengte det som mest.
– God økonomistyring er ingen begrensning, det er en mulighet, sier Kristina Nordskog, økonomileder i Klinikk for laboratoriemedisin.
Oslo universitetssykehus (OUS) får nye forsknings- og laboratorielokaler i Livsvitenskapsbygget, som Statsbygg oppfører for Universitetet i Oslo (UiO). Det ble klart etter styrevedtak hos Helse Sør-Øst (HSØ) i går.
Leder for fag og kvalitet og prosjektleder for pandemilaben ved Klinikk for laboratoriemedisin, Hanne Akselsen, skriver i Tidsskrift for Den norske legeforening om hvordan laboratoriet økte testkapasiteten under koronapandemien.
– God kommunikasjon er avgjørende for å oppnå målene våre - uavhengig om det er i dialog med våre pasienter, pårørende, ansatte, rekvirenter, samarbeidspartnere eller politikere, sier Sandra Dale.
Fremtidens byggenæring melder at det nye Livsvitenskapsbygget Oslo skal bli mer innholdsrikt. I tillegg til Universitetet i Oslo planlegges det for at også Oslo universitetssykehus skal holde til i deler av bygget.
Klinikk for laboratoriemedisin og Universitetet i Oslo tilrettela med webinar for å informere om pågående prosess og eventuell flytting til Livsvitenskapsbygget.
– Klinikk for laboratoriemedisin har under pandemien vist viktigheten av å kombinere fag og kvalitet i alle ledd, og hva vi sammen kan oppnå for å kunne tilby gode tjenestetilbud til våre pasienter, sier Hanne Akselsen.
Bachelorstudent Synne Lindahl Neeb forteller om sitt praksisopphold i AMG/NSC
Da klinikkleder Andreas Matussek startet sin første arbeidsdag ved Oslo universitetssykehus i januar 2020, visste han ikke at hans virksomhet skulle spille en sentral rolle for å bekjempe en av verdens største pandemier hittil.
Etter regjeringens beslutning om videreføring av prosjektet, har det vært arbeidet på høygir for å utarbeide en ny løsning.
Det sier Guro Marki-Pleym, ny HR-leder i Klinikk for laboratoriemedisin ved Oslo universitetssykehus (OUS).
Forskningsleder i Klinikk for laboratoriemedisin Lars Eide er stolt av sine kolleger og jobber nå aktivt sammen med klinikkledelsen for å se hvordan forskningsmiljøene kan samles i Livsvitenskapsbygget.
Tverrfaglig samarbeid har identifisert mutasjoner som forårsaker abnorm vekst av kroppsdeler og vev. – Dette prosjektet er et konkret eksempel på hvordan persontilpasset medisin kan bli en realitet for pasienter, sier senior forsker Tim Hughes.
NRK melder at FHI brukte 13 dager på å analysere det muterte viruset fra Nordre Follo. Norske sykehuslaboratorier mener de kunne hjulpet til å gjøre jobben langt raskere. Flere norske sykehus mutant-analyserer nå på egenhånd.
Avdeling for medisinsk genetikk ved Klinikk for laboratoriemedisin fikk tildelt 7 millioner kroner av Norges Forskningsråd for å utvikle løsninger som gjør at man kan automatisere tolkningen av genetiske data.
Daglig ser han at nye former for genetisk diagnostikk gir svaret på hva som feiler pasienter som de for få år siden ikke hadde noen mulighet til å gi en diagnose.
– Det er ingen tvil om at vi trenger en debatt om genetikere og deres rolle både i det medisinske fagfeltet, men også i samfunnet. Dette blir et av våre viktigste satsningsområder i tiden fremover, sier seksjonsleder og professor Vessela Kristensen.
Klinikk for laboratoriemedisin ved Oslo universitetssykehus var godt representert da presisjonsmedisinprosjektet BigMed hadde sin sluttkonferanse på Sentralen i Oslo 19. oktober. – Det er flott at klinikken er aktive bidragsytere på et så v...
Klinikkleder har siden oppstart i januar besøkt og hatt en aktiv dialog med avdelingene for å lære virksomheten å kjenne. – Det er avgjørende at jeg er tett på prosessene og i dialog med mine kollegaer for å forstå landskapet jeg skal lede....
Avdeling for medisinsk genetikk kjøpte på slutten av 2019 verdens råeste sekvenseringsinstrument. Maskinen har gjort det mulig å sekvensere hele genomet hos mennesker, men også andre arter, både innen diagnostikk og forskning. Oslo universi...
Internettutgaven av eHåndbok (ehandboken.ous-hf.no) er dessverre midlertidig utilgjengelig for eksterne på grunn av sikkerhetstesting.
Stortinget har vedtatt at non-invasiv prenatal test (NIPT) skal være tillatt i Norge fra 01.07.20
Klinikk for laboratoriemedisin har de siste månedene hatt høy profilering i norske medier.– Det er viktig at vi synliggjør overfor fagfolk og allmenheten hva vi faktisk driver med da vi spiller en sentral rolle i det norske helsevesenet og...
Indikasjon for å rekvirere genpanelet er nevrogent hørselstap hvor det mistenkes genetisk årsak. Dette gjelder først og fremst barn med alvorlig medfødt hørselshemming hvor det vurderes cochleaimplantat.
Tett samarbeid mellom akademia og bioteknologiselskaper vil bidra til flere gevinster mener forskere.
Ny film gir informasjon om det fosterdiagnostiske tilbudet ved OUS.
Medisin er empirisk disiplin som bygger på erfaringer og data fra tidligere behandlinger. Kan vi samle og systematisere slike data og akselerere den generering av erfaring på en formalisert og objektiv måte ved å behandle disse svulstene in...
En oversikt over genetiske analyser som finnes ved alle laboratorier i Norge finnes på Norsk portal for medisinsk-genetiske analyser Her kan du enten velge ut fra indikasjon eller navn på genet som ønskes testet.
Genpanelet kan benyttes som ledd i utredning av pasienter med nyresykdom slik som langvarig og behandlingsresistent proteinuri, kronisk hematuri, cystiske forandringer i nyrer, nefrokalsinose, tubulær nyresykdom eller medfødte utviklingsavv...
Medfødte glykosyleringsdefekter er en gruppe hovedsakelig autosomalt recessivt arvelige sykdommer som affiserer syntesen av glykoproteiner. Det er svært stor variasjon i alvorlighetsgrad og symptombilde. Tilstandene manifesterer seg oftest i barndommen.
I tillegg til å utføre genetisk laboratoriediagnostikk, så har Enhet for hjertegenetikk tilbud om genetisk veiledning for genetisk betingete lipidforstyrrelser. Nedenfor følger en liste over indikasjoner hvor vi kan tilby genetisk utredning.
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.