Avdeling for mikrobiologi utfører diagnostikk og rådgivning innen bakteriologi, virologi, mykologi og parasittologi for de andre klinikkene i Oslo universitetssykehus samt til våre eksterne rekvirenter og samarbeidspartnere. Vi har en betydelig produksjon av reagenser og dyrkningsmedier, også til eksterne kunder. Avdelingen er akkreditert etter ISO 15189, og i tillegg er medieproduksjonen sertifisert etter ISO 13485.
Vår virksomhet er lokalisert på Ullevål og Rikshospitalet. Vi har fagansvar for mikrobiologi på Radiumhospitalet. Vi har ingen direkte pasientkontakt og alle pasienthenvendelser må gå via henvisende lege/rekvirent.
• Prøvetaking• Parkering• Avdelinger i Klinikk for laboratoriemedisin
• Analyseoversikten• Rekvisisjoner• Bestilling av utstyr• Forsendelse• Elektronisk svarformidling• Hentetjenester• Ledige stillinger• Avdelinger i Klinikk for laboratoriemedisin
Klinikk for laboratoriemedisin (KLM) er en forskningstung klinikk, med flere internasjonalt anerkjente forskningsmiljø i tett samarbeid med Universitetet i Oslo. De 63 forskningsgruppene er fordelt på klinikkens 7 avdelinger, og har ansvaret for 6 av de regionale kjernefasilitetene for forskning. Her finner du oversikt over alle forskninggruppene i klinikken.
Enhet for molekylærdiagnostikk og virologi (MOV) på Ullevål sykehus utfører PCR-diagnostikk for apekopper. Apekoppeviruset tilhører smitterisikogruppe 3.
19. april inviterte Klinikk for laboratoriemedisin til omvisning i Nye OUS sine testarealer på Ullevål sykehus.
Fredag 25. mars ble de nyeste skissene og de siste måneders prosjektutvikling for Nye Aker og Nye Rikshospitalet presentert.
Klinikk for laboratoriemedisin (KLM) sin ambisjon for 2022-2030 er å finne best mulige løsninger for å imøtekomme dagens og fremtidige behov for laboratorie-medisinske tjenester.
Klinikk for laboratoriemedisin har fått tildelt 4,7 millioner kroner i presisjonsmidler fra HSØ. Klinikkleder Andreas Matussek er glad for at Avdeling for mikrobiologi og Avdeling for farmakologi ble prioritert.
Bioingeniøren melder at risikoen for angrep mot IKT-systemer i helsesektoren øker. Laboratoriene og andre kritiske funksjoner er sårbare. Sykehusene er ikke forberedt.
Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo er svært glad for at Livsvitenskapsbygget nå blir realisert.
Klinikk for laboratoriemedisin tilbyr nå en felles analyseliste.
Under pandemien har det vært mye fokus på analysering av koronaprøver og korte svartider. Mange dyktige ressurser har bidratt og jobbet for å tilrettelegge for automatisering og digitalisering av driften når vi trengte det som mest.
Avdeling for mikrobiologi har publisert data om antibiotikaresistens for året 2020.
– God økonomistyring er ingen begrensning, det er en mulighet, sier Kristina Nordskog, økonomileder i Klinikk for laboratoriemedisin.
Oslo universitetssykehus (OUS) får nye forsknings- og laboratorielokaler i Livsvitenskapsbygget, som Statsbygg oppfører for Universitetet i Oslo (UiO). Det ble klart etter styrevedtak hos Helse Sør-Øst (HSØ) i går.
Leder for fag og kvalitet og prosjektleder for pandemilaben ved Klinikk for laboratoriemedisin, Hanne Akselsen, skriver i Tidsskrift for Den norske legeforening om hvordan laboratoriet økte testkapasiteten under koronapandemien.
– God kommunikasjon er avgjørende for å oppnå målene våre - uavhengig om det er i dialog med våre pasienter, pårørende, ansatte, rekvirenter, samarbeidspartnere eller politikere, sier Sandra Dale.
Avdeling for mikrobiologi minner om Legionella som mulig agens ved pneumoni eller lungeabscesser hos immunsupprimerte pasienter.
Fremtidens byggenæring melder at det nye Livsvitenskapsbygget Oslo skal bli mer innholdsrikt. I tillegg til Universitetet i Oslo planlegges det for at også Oslo universitetssykehus skal holde til i deler av bygget.
Avisa Oslo gir et innblikk i hvordan "pandemilabben" ved Klinikk for laboratoriemedisin har analysert over 1 millioner koronaprøver.
Tone Tønjum, professor og overlege Avdeling for mikrobiologi UiO/OUS, forteller om persontilpasset medisin (også kalt presisjonsmedisin). Dagens kunnskap gir utsikter for en skreddersydd medisin som er tilpasset den enkelte pasient som har en infeksjon.
Klinikk for laboratoriemedisin og Universitetet i Oslo tilrettela med webinar for å informere om pågående prosess og eventuell flytting til Livsvitenskapsbygget.
– Klinikk for laboratoriemedisin har under pandemien vist viktigheten av å kombinere fag og kvalitet i alle ledd, og hva vi sammen kan oppnå for å kunne tilby gode tjenestetilbud til våre pasienter, sier Hanne Akselsen.
Da klinikkleder Andreas Matussek startet sin første arbeidsdag ved Oslo universitetssykehus i januar 2020, visste han ikke at hans virksomhet skulle spille en sentral rolle for å bekjempe en av verdens største pandemier hittil.
Etter regjeringens beslutning om videreføring av prosjektet, har det vært arbeidet på høygir for å utarbeide en ny løsning.
Avdelingen opplever nå en enorm pågang av prøver til koronadiagnostikk. Dette kan medføre forsinkelser i annen luftveisdiagnostikk bort sett fra SARS-CoV-2
Det sier Guro Marki-Pleym, ny HR-leder i Klinikk for laboratoriemedisin ved Oslo universitetssykehus (OUS).
Fra 4.3.21 har Enhet for virologi og infeksjonsimmunologi Rikshospitalet oppdatert Cytomegalovirus DNA kvantiteringsanalysen (CMV PCR).
Forskningsleder i Klinikk for laboratoriemedisin Lars Eide er stolt av sine kolleger og jobber nå aktivt sammen med klinikkledelsen for å se hvordan forskningsmiljøene kan samles i Livsvitenskapsbygget.
Fra og med uke 6 utføres variantanalyse og helgenomsekvensering på alle positive prøver på SARS-COV-2.
Antibiotikaresistens er et stadig økende problem på verdensbasis. Forskere spør seg nå om nye typer antibiotika kan utvikles med utgangspunkt i bakterienes egne forsvarssystemer, og på denne måten bruke dette mot dem.
Aspergillus IgG erstatter presipiterende antistoff ved utredning av kronisk og subakutt invasiv aspergillose, ved ABPA og allergisk alveolitt.
Klinikk for laboratoriemedisin analyserte den aller første koronaprøven 19. februar 2020. Denne uken markerer klinikken at mikrobiologen på Ullevål og Rikshospitalet har analysert ikke mindre enn en halv million covid-19 prøver.
Flytting kan føre til økt svartid for koronadiagnostikk i uke 4
På grunn av intern flytting av analyseinstrumenter onsdag 13. januar vil Enhet for virologi og infeksjonsimmunologi (VIM) og Enhet for bakteriologi (BAKR) på Rikshospitalet ha forlenget svartid for de fleste PCR-analyser (påvisning av DNA/RNA).
De ansatte på pandemilaboratoriet i Oslo sier de er forberedt på å ta imot et enda større trykk av koronatester frem mot jul.
Lørdag 21. november inviterte TTA til virtuell debatt for å diskutere antibiotikaresistens i koronatider.
Lørdag 21. november inviterer TTA til det populærvitenskapelige arrangementet "Antibiotikaresistens i koronatiden - er vi klare?".
Vi er nå inne i en ny situasjon med brå og kraftig økning i antall covid-19-analyser tilsendt våre laboratorier ved Avdeling for mikrobiologi (MIK).
Forskere ved Oslo universitetssykehus ser tegn til at tran kan redusere risikoen for koronasmitte, men er det fordi tran forebygger koronasykdom eller er det andre forhold hos tran-brukerne som gir dem redusert risiko? Nå skal dette undersø...
Klinikkleder har siden oppstart i januar besøkt og hatt en aktiv dialog med avdelingene for å lære virksomheten å kjenne. – Det er avgjørende at jeg er tett på prosessene og i dialog med mine kollegaer for å forstå landskapet jeg skal lede....
Når fienden er et ukjent virus, er det forskerne som må gi oss svar
Seksjon for utvikling, Avdeling for mikrobiologi, OUS ønsker å informere om at vi har begrenset testkapasitet for 16S sekvensering av bakterier og ITS sekvensering av sopp.
Roboten blir spesielt viktig når influensasesongen kommer. Når det raskt må avklares om symptomer skyldes covid-19 eller influensa.
Forlenget svartid på koronatest 25.9. – 28.9.
Den 3. april fikk OUS i oppdrag fra Helse Sør-Øst å etablere et eget laboratorium for diagnostikk av SARS-CoV-2 med testkapasitet på minst 10.000 analyser/døgn (senere økt til 15.000 analyser/døgn). – Vi forsto selvfølgelig at dette hastet...
Forskere fra Oslo universitetssykehus og Vestre Viken viser at aktivering av det medfødte immunforsvaret bidrar til pustebesvær hos covid-19 pasienter. Resultater fra forskning og godt samarbeid gjør at det nå kan vurderes å åpne for ny behandling.
Den lange ventetiden for å få svar på koronatester har ført til at Asker og Bærum kommuner nå sender prøvene til laboratorium i Oslo.
Flere laboratorier som analyserer koronatester forteller om utfordringer og problemer.
Nye studier ved Avdeling for mikrobiologi har avdekket en helt ny mekanisme for hvordan gener blir slått av og på under tidlig utvikling av embryo. Et viktig bidrag til fremtidig kreftforskning mener Gruppeleder Arne Klungland.
Oppveksten blant leger overbeviste ham på et tidspunkt om at det var i hvert fall ikke lege han skulle bli. I dag er Avdelingsleder for mikrobiologi Fredrik Müller glad for at det kun ble med tanken.
Mandag 24. august feiret Avdeling for mikrobiologi åpningen av nasjonale referansefunksjoner for parasittdiagnostikk. – Vi ser frem til å styrke den molekylære parasittdiagnostikken der vi i Norge hittil har hatt et ganske begrenset tilbud,...
Mikrobiologiavdelingen ved Oslo universitetssykehus (OUS) og Fürst Medisinsk Laboratorium AS er pilotlaboratorier i utprøvingen av spyttprøver for påvisning av SARS-Cov-2.
Da SARS-CoV-2 viruset kom til Norge, var det viktig å komme raskt i gang med å samle inn data for å kunne bedre svare på disse viktige spørsmålene. Den norske Koronastudien ble lansert i mars 2020 med mål om å kartlegge blant annet risikofa...
Å kunne lese virusets arvestoff kan bidra til å gi oss mye nyttig informasjon om hvorfor noen pasienter blir sykere enn andre. Har du lurt på hvordan vi leser av koronavirusets arvestoff? Her får du et lite innblikk.
24. november 2021 varslet Sør-Afrika WHO om en nyoppstått SARS-CoV-2 variant som straks fikk navnet Omikron. To dager etter ble verdens forskningsmiljøer utfordret til å svare på tre spørsmål om den nye varianten: hvor smittsom er den, hvor...
Avdeling for mikrobiologi ved Klinikk for laboratoriemedisin (KLM) ved Oslo universitetssykehus (OUS), har hittil analysert over 2,2 millioner koronaprøver og stort sett holdt den gjennomsnittlige svartiden på under ett døgn.
Hepatitt E-virus er blant de vanligste årsakene til akutt leverbetennelse i verden. Viruset utgjør en stor risiko for gravide kvinner i fattigere land, mens det i rike land kan gi alvorlig infeksjon hos immunsvekkede samt akutt leve...
For første gang viser ny studie hvordan forandringer i RNA-et forsterker signalene som cellen mottar fra omgivelsene. Funnene kan ha betydning for utvikling av morgendagens stamcelleterapi og for å forstå mekanismer for regenerasjon.
Nordisk samarbeidsprosjekt har avdekket biomarkører som kan bidra til å forhindre dødelige tarminfeksjoner.
Persontilpasset medisin (også kalt presisjonsmedisin) er en ny æra innenfor medisin hvor det søkes etter prediktive faktorer for å velge optimal pasientbehandling. Målet er diagnostikk som er god nok til å selektere behandling som er best m...
Det er ikke uvanlig at vi menneskeliggjør bakteriene vi omgir oss med og som en gang iblant forårsaker infeksjoner. Særlig i kampen mot antibiotikaresistens brukes metaforer som snille bakterier, slemme bakterier, superbakterier og så vider...
Gonoré er en kjønnssykdom som er på fremmarsj på verdensbasis, men også i Norge. Bakterien som forårsaker gonoré er en luring og kan lett utvikle resistens mot antibiotika. Her tar vi blant annet for oss hva som da kan skje.
Nasjonalt referanselaboratorium for syfilisdiagnostikk har ansvar for å utføre eller videreføre mikrobiologiske undersøkelser vedrørende syfilis (Treponema Pallidum) på vegne av andre laboratorier i Norge, samt tilby råd, informasjon og til...
Nasjonalt referanselaboratorium for toxoplasmose har som oppgaver - å utføre, utvikle og validere diagnostiske metoder for påvisning av toxoplasmainfeksjoner. - å gi informasjon, råd og anbefalinger om toxoplasmainfeksjoner, inklusive rut...
Nasjonalt referanselaboratorium for medisinsk mykologi (NRMM) har ansvar for identifikasjon og resistensbestemmelse av invasive soppisolat, med særskilt ansvar for oppfølging og overvåkning av invasive Candida infeksjoner. NRMM er en del av...
Nasjonalt referanselaboratorium for HIV har ansvar for å utføre eller videreføre mikrobiologiske undersøkelser vedrørende HIV på vegne av andre laboratorier i Norge, samt tilby råd, informasjon og tilbakemeldinger vedrørende HIV diagnostikk...
Nasjonalt referanselaboratorium for cytomegalovirus (CMV) har ansvar for å utføre, utvikle og validere diagnostiske metoder vedrørende cytomegalovirus-infeksjoner. Videre tilbys råd, informasjon og tilbakemeldinger vedrørende CMV-diagnostik...
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.