Avdeling for mikrobiologi utfører diagnostikk og rådgivning innen bakteriologi, virologi, mykologi og parasittologi for de andre klinikkene i Oslo universitetssykehus samt til våre eksterne rekvirenter og samarbeidspartnere. Vi har en betydelig produksjon av reagenser og dyrkningsmedier, også til eksterne kunder. Avdelingen er akkreditert etter ISO 15189, og i tillegg er medieproduksjonen sertifisert etter ISO 13485.
Vår virksomhet er lokalisert på Ullevål og Rikshospitalet. Vi har fagansvar for mikrobiologi på Radiumhospitalet. Vi har ingen direkte pasientkontakt og alle pasienthenvendelser må gå via henvisende lege/rekvirent.
• Prøvetaking• Parkering• Avdelinger i Klinikk for laboratoriemedisin
• Analyseoversikten• Rekvisisjoner• Bestilling av utstyr• Forsendelse• Elektronisk svarformidling• Hentetjenester• Ledige stillinger• Avdelinger i Klinikk for laboratoriemedisin
Klinikk for laboratoriemedisin (KLM) er en forskningstung klinikk, med flere internasjonalt anerkjente forskningsmiljø i tett samarbeid med Universitetet i Oslo. De 63 forskningsgruppene er fordelt på klinikkens 7 avdelinger, og har ansvaret for 6 av de regionale kjernefasilitetene for forskning. Her finner du oversikt over alle forskninggruppene i klinikken.
Klinikk for laboratoriemedisin analyserte den aller første koronaprøven 19. februar 2020. Denne uken markerer klinikken at mikrobiologen på Ullevål og Rikshospitalet har analysert ikke mindre enn en halv million covid-19 prøver.
Flytting kan føre til økt svartid for koronadiagnostikk i uke 4
På grunn av intern flytting av analyseinstrumenter onsdag 13. januar vil Enhet for virologi og infeksjonsimmunologi (VIM) og Enhet for bakteriologi (BAKR) på Rikshospitalet ha forlenget svartid for de fleste PCR-analyser (påvisning av DNA/RNA).
De ansatte på pandemilaboratoriet i Oslo sier de er forberedt på å ta imot et enda større trykk av koronatester frem mot jul.
Lørdag 21. november inviterte TTA til virtuell debatt for å diskutere antibiotikaresistens i koronatider.
Lørdag 21. november inviterer TTA til det populærvitenskapelige arrangementet "Antibiotikaresistens i koronatiden - er vi klare?".
Vi er nå inne i en ny situasjon med brå og kraftig økning i antall covid-19-analyser tilsendt våre laboratorier ved Avdeling for mikrobiologi (MIK).
Forskere ved Oslo universitetssykehus ser tegn til at tran kan redusere risikoen for koronasmitte, men er det fordi tran forebygger koronasykdom eller er det andre forhold hos tran-brukerne som gir dem redusert risiko? Nå skal dette undersø...
Klinikkleder har siden oppstart i januar besøkt og hatt en aktiv dialog med avdelingene for å lære virksomheten å kjenne. – Det er avgjørende at jeg er tett på prosessene og i dialog med mine kollegaer for å forstå landskapet jeg skal lede....
Når fienden er et ukjent virus, er det forskerne som må gi oss svar
Seksjon for utvikling, Avdeling for mikrobiologi, OUS ønsker å informere om at vi har begrenset testkapasitet for 16S sekvensering av bakterier og ITS sekvensering av sopp.
Roboten blir spesielt viktig når influensasesongen kommer. Når det raskt må avklares om symptomer skyldes covid-19 eller influensa.
Forlenget svartid på koronatest 25.9. – 28.9.
Den 3. april fikk OUS i oppdrag fra Helse Sør-Øst å etablere et eget laboratorium for diagnostikk av SARS-CoV-2 med testkapasitet på minst 10.000 analyser/døgn (senere økt til 15.000 analyser/døgn). – Vi forsto selvfølgelig at dette hastet...
Forskere fra Oslo universitetssykehus og Vestre Viken viser at aktivering av det medfødte immunforsvaret bidrar til pustebesvær hos covid-19 pasienter. Resultater fra forskning og godt samarbeid gjør at det nå kan vurderes å åpne for ny behandling.
Den lange ventetiden for å få svar på koronatester har ført til at Asker og Bærum kommuner nå sender prøvene til laboratorium i Oslo.
Flere laboratorier som analyserer koronatester forteller om utfordringer og problemer.
Nye studier ved Avdeling for mikrobiologi har avdekket en helt ny mekanisme for hvordan gener blir slått av og på under tidlig utvikling av embryo. Et viktig bidrag til fremtidig kreftforskning mener Gruppeleder Arne Klungland.
Oppveksten blant leger overbeviste ham på et tidspunkt om at det var i hvert fall ikke lege han skulle bli. I dag er Avdelingsleder for mikrobiologi Fredrik Müller glad for at det kun ble med tanken.
Mandag 24. august feiret Avdeling for mikrobiologi åpningen av nasjonale referansefunksjoner for parasittdiagnostikk. – Vi ser frem til å styrke den molekylære parasittdiagnostikken der vi i Norge hittil har hatt et ganske begrenset tilbud,...
Mikrobiologiavdelingen ved Oslo universitetssykehus (OUS) og Fürst Medisinsk Laboratorium AS er pilotlaboratorier i utprøvingen av spyttprøver for påvisning av SARS-Cov-2.
Det er stor pågang på telefon med spørsmål rundt koronatestingenDa leger og bioingeniører på vakt har mange oppgaver, må vi henvise til følgende:
Informasjon om virusundersøkelse og antistoffscreening vedrørende covid-19
Klinikk for laboratoriemedisin har de siste månedene hatt høy profilering i norske medier.– Det er viktig at vi synliggjør overfor fagfolk og allmenheten hva vi faktisk driver med da vi spiller en sentral rolle i det norske helsevesenet og...
12. juni fikk Avdeling for mikrobiologi godkjent CE merking etter IVD-direktivet for egenprodusert metode for analyse av DNA i plasma og andre prøvematerialer. Avdelingsleder Fredrik Müller er glad for at det nå endelig foreligger en godkje...
Siden første smittetilfelle av Korona i februar har Klinikk for laboratoriemedisin hatt en aktiv rolle i å bistå myndighetene med prøvetaking og analysering av innkommende prøver.
På det meste analyserte de ansatte 1200 coronatester hvert døgn. Skulle det komme en ny smittetopp, kan de analysere 16.000 prøver i døgnet.
Koronasmitten i Norge har roet seg kraftig siden mars, og ved Ullevål sykehus har de nå startet jakten på antistoffer mot koronaviruset.
Et stikk i armen er nok til å gi svar på om du har vært smittet. Nå håper forskere ved OUS at studien kan gi svar på noen av coronavirusets største mysterier.
Ordinær luftveissesong er over for denne gang. Enhet for Molekylærdiagnostikk og Virologi (MoV) hadde derfor sin siste lørdagskjøring av luftveisprøver den 23. mai.
Kohortstudien ved Oslo universitetssykehus "Norwegian SARS-CoV-2 study - Virological, clinical and immunological characterisation of inpatients during the covid-19 outbreak" har nå blitt innvilget ca. 5 millioner kroner i støtte fra Norges forskningsråd.
Siden begynnelsen av mai ser vi ved Oslo universitetssykehus at koronasituasjonen har roet seg betraktelig, sammenlignet med hvordan det så ut fire uker tidligere, da vi hadde det hittil største pasientvolumet sålangt i pandemien.
Etter iherdig innsats og uttesting kan Avdeling for mikrobiologi ved Klinikk for laboratoriemedisin nå tilby antistofftest for SARS-CoV-2.
Klinikk for laboratoriemedisin (KLM) har nå etablert molekylær SARS-CoV-2 analyse som innen ca. 1 time gir spesifikt svar på COVID-19 sykdom.
Grunnet globalt begrenset tilgang på reagenser og forbruksmateriell til analysemaskinen Cobas 6800, må Avd. for mikrobiologi analysere prøver til SARS-CoV-2 på en mer effektiv måte.
De tester om folk har fått korona, men det er mangel på dem.
15. april markeres den internasjonale bioingeniørdagen. Aldri før har bioingeniørenes rolle og betydning i helsetjenesten vært så åpenbar som nå.
Forrige informasjonsskriv ble lagt ut 21.03.20, og allerede nå er det behov for oppdatering av informasjonen.
Klinikk for laboratoriemedisin (KLM) planlegger nå to prosjekt som kan få stor betydning for videre håndtering av pandemien. - Disse prosjektene viser hvor viktig det er at forskjellige fagmiljø og forskere jobber sammen for å løse viktige...
Fra og med 18.02.20 tilbyr Avdeling for mikrobiologived OUS førstelinje screeninganalyse ved mistanke om COVID-19/Nytt coronavirus 2019-nCoV for rekvirenter ved OUS og resten av Helse Sør-Øst.
Tilbakemeldingen vil ikke bli besvart. Ikke send personlig informasjon, for eksempel epost, telefonnummer eller personnummer.