Ekspertsykehuset
Obduksjon uten kniv
Uten radiologiske undersøkelser hadde rettsmedisinere ofte stått på bar bakke. Både CT- og MR-undersøkelser kan framstille skader og sykdom på en helt annen måte enn det som er mulig ved klassisk obduksjon alene. Sammenlikning av radiologifunn og obduksjonsfunn hever kvaliteten på begge undersøkelsene.
Tekst: Silje Osberg, overlege og stipendiat og Arne Stray-Pedersen, overlege og professor ved Seksjon for rettspatologi og klinisk rettsmedisin, Avdeling for rettsmedisinske fag, Klinikk for laboratoriemedisin (KLM), OUS og Universitetet i Oslo. Foto: OUS.
Se for deg at du er rettsmedisiner og skal undersøke en fullstendig utbrent og forkullet person. Skyldes døden brann eller kan det være det være et drap forsøkt kamuflert ved at kroppen er påtent etter døden?
Silje Osberg og Arne Stray-Pedersen
Uten radiologiske undersøkelser hadde vi rettsmedisinere ofte stått på bar bakke. CT og MR gjør det lettere å påvise fremmedlegemer som prosjektiler eller hagl og viser brudd og luftansamlinger som vi kunne oversett dersom vi gjorde obduksjon alene.
Fig 1. 3D CT-bilde av avdød funnet etter brann. Piler viser til innskuddsåpning i høyre tinning og utskuddsåpning i venstre tinning, begge deler usynlig forkullet hud.
CT som en del av rettsmedisinsk rutine ved OUS
I Avdeling for rettsmedisinske fag ved Oslo universitetssykehus blir alle avdøde rutinemessig skannet med vår egen CT-maskin før ordinær obduksjon. I tillegg til å gi oss viktig informasjon i forkant av en ordinær obduksjon, sikrer CT-bilder objektiv dokumentasjon som vi kan bruke i rettsaker. Vi kan påvise brudd i ansiktet uten å måtte gjøre estetisk skjemmende undersøkelser, som vanskeliggjør syning av den avdøde etter obduksjonen. Generelt får vi også bedre oversikt i saker med stort skadeomfang. Undersøkelsene gir oss også mulighet til å etterprøve obduksjonsfunnene i ettertid for eksempel i forbindelse kvalitetsforbedring og forskning.
Fig 2. 3D CT-bilde som viser bruddlinjer i overkjeven og i neseroten (piler).
Klassiske rettsmedisinske problemstillinger som kvelning og nedkjøling vil sjelden medføre endringer som lar seg påvise ved bruk av CT/MR. Skader i huden, blodpropper, hjerteinfarkt og blødning i mage-/tarmkanalen kan også være vanskelig å påvise ved radiologiske undersøkelser.
Ikke alle brudd er lettere å se på CT-bilder enn ved obduksjon. Noen brudd, spesielt brudd i skallebasis, kan være usynlige på CT, men er åpenbare ved obduksjon. Funn av brudd i skallegulvet gjør ofte at vi rettsmedisinere konkluderer med hodeskader som dødsårsak. Kanskje går likevel en høyere andel rundt med udiagnostiserte brudd i skallebasis som de overlever enn hva man har antatt tidligere?
Brudd i nakken og i fremre del av ribbena, som inneholder mye brusk, kan være vanskelige å se på CT. Dette kan være vanskelig selv for erfarne radiologer. Brudd i virvelskiver i nakken kan være umulige å se, men vises først ved obduksjon når nakken settes på strekk. Også brudd i små skjelettstrukturer som tungeben og skjoldbrusk kan lett overses eller feiltolkes. Sammenlikning av radiologifunn og obduksjonsfunn hever kvaliteten på begge undersøkelsene og potensialet for opplæring og forskning er stort.
Fig 3. CT-bilde av en person funnet død i sengen plutselig og uventet. I magesekken er det bunnfall av røntgentett materiale (pil). Dette viste seg å være delvis fordøyde tablettrester og analyse bekreftet at dødsårsak var medikamentforgiftning.
Postmortem CT gir ikke bare informasjon om bruddskader eller prosjektiler og fremmedlegemer i kroppen til avdøde personer. CT-bildene kan fremvise blødninger, svulster og ansamlinger av gass, væske og luft. Funnene blir bekreftet ved klassisk obduksjon.
Også forandringene som skjer etter døden har egne karakteristika på CT-bilder. Gassbobler kan oppstå i bløtvev og blodkar allerede få timer etter døden og kan gjøre diagnoser som pneumothorax (luft rundt lungene) og gassembolier (luftbobler i blodkar) krevende å tolke, spesielt om man ikke er vant til å vurdere slike CT-bilder. Fortetninger på et lungebilde må tolkes med stor forsiktighet fordi stuvning av blod i store blodkar kan se ut som blodpropper og stuvning i kapillærer kan være «indre dødsflekker». Det vil si uttrykk for at tyngdekraften har ført til at blodet synker ned i lavest liggende områder.
CT-teknologien setter også begrensninger fordi man måler tetthet i vevet som skannes, ikke kjemiske egenskaper. En blodlevre har samme tetthet som blodpropp og et ferskt hjerteinfarkt har samme tetthet som frisk hjertemuskulatur.