Vellykket utprøving av digital oppfølging av pasienter på hjemmesykehus
PUA Hjemmesykehus ved Regional seksjon psykiatri, utviklingshemning/autisme fikk i begynnelsen av fjoråret innovasjonsmidler for å teste ut et digitalt verktøy. Så langt er de svært fornøyd.

Verktøyet Dignio er spesielt nyttig for pasienter med for eksempel kroniske sykdommer og andre som har behov for jevnlig helsekontroll.
Enheten ønsket å undersøke om det også kunne egne seg for deres pasientgruppe. Ambulant utredning og behandling av pasienter med sammensatte vansker inkludert utviklingshemming og autisme, kan for noen være bedre enn innleggelse i en døgnavdeling

Foto: Knut Hattrem
- Pasientene er gjerne sårbare for endring, er avhengig av kjent personal rundt seg og kjente rammer, sier vernepleier Tom Jensen som har ledet prosjektet.
Seksjonen PUA utreder og behandler personer med utviklingshemming og psykisk lidelse. Pasientene får oppfølging gjennom døgninnleggelse, enten fysisk ved sykehuset eller via hjemmesykehus, eller i spesial-poliklinikk. Pasienter ved PUA Hjemmesykehus får daglig oppfølging av teamet sitt fra PUA – enten ved observasjon der pasienten bor eller oppfølging via telefon eller video.
Verktøyet Dignio brukes til kartlegging av spesifikke symptomer samt vansker fra dag til dag. Det kan for eksempel være døgnrytmeregistrering og aktivitetsmåling. Verktøyet gir også en mer effektiv kommunikasjon mellom omsorgsboligen og PUA samt god oppfølging av pårørende i pasientsaker der pasienten i perioder bor hjemme hos foreldre. I følge Jensen er enheten fornøyd etter utprøving og ønsker å implementere verktøyet i den daglige driften.
- Digital hjemmeoppfølging styrker både pasientmedvirkning og samarbeid mellom ulike aktører som boligpersonell og pårørende. I stedet for en hierarkisk tilnærming fremmer løsningen et samarbeid hvor alle er likeverdige partnere gjennom utredning og behandling, sier han.