Nevropsykiatrisk enhet tar i mot henvisninger fra Barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker (BUP) i opptaksområdet til Oslo Universitetssykehus (også fra Nic Waals Institutt og BUP Vest). Inntak ved den lokale BUP krever henvisning fra fastlege.
Enheten har tilbud til barn og unge opp til 18 år. Når barn og ungdom har sammensatte former for lærevansker, atferdsproblemer eller strever med sosialt samspill, kan dette henge sammen med hjerneorganiske forhold. Det kan være funksjonssvikt eller svak funksjon på ett eller flere områder. Nevropsykiatrisk enhet tilbyr tverrfaglig utredning av barn og unge når det er spørsmål om utviklingsforstyrrelser som omfatter blant annet autismespekterforstyrrelser, oppmerksomhetsforstyrrelser og språkforstyrrelser.
Vi kartlegger bredt hvordan barnet/ungdommen fungerer på ulike områder og får frem de sterke og svake sidene. Målet er å bidra til en økt forståelse av barnet og gi en bakgrunn for tilrettelegging av tiltak i hjemmemiljø, skole eller barnehage.
Forberedelse
Det er viktig at barnet/ungdommen blir forberedt på hvorfor det skal gjennomføres en utredning og hva som skal skje hos oss. Vår erfaring er at de fleste trives og synes
mye er spennende og morsomt, selv om noe også kan være slitsomt eller kjedelig. Barnet/ungdommen møter erfarne fagfolk som formidler forståelse for det
barnet/ungdommen sliter med.
Utredning
Utredningen/undersøkelsen gjøres av et tverrfaglig team med psykolog og pedagog og ofte lege. Vi setter oss inn i det som foreligger av informasjon om barnet, og planlegger utredningene så den skal passe best mulig for barnets alder og de spørsmål henviser og foreldre har.
Vi gjennomfører samtaler med foreldre for å få grundig informasjon om barnets/ungdommens utviklingshistorie og aktuelle livssituasjon og kartlegger barnets/ungdommens funksjon i dagligliv, samspill, aktivitet og lek.
Psykologen gjennomfører et bredt utvalg tester som kartlegger innlæring og hukommelse, språkfunksjon, oppmerksomhet, konsentrasjon og generelle evner.
Pedagogen har et særlig ansvar for å kartlegge barnets/ungdommens språk og gjennomfører observasjon og samtaler i barnehage og skole.
Pedagogen gjennomfører også samtaler med barnet/ungdommen og foreldrene for å få grundig informasjon om opplæringshistorie og aktuell situasjon. Lege gjør vurdering av kroppsbeherskelse, reflekser og allmenn helsetilstand. Undersøkelsen innebærer ingen stikk eller annet smertefullt.
Underveis i undersøkelsene får vi et inntrykk av hvordan barnet/ungdommen forholder seg i kontakt og vi danner oss et inntrykk av motivasjon, opplevelse av mestring og selvoppfatning.
Tilbakemelding og oppfølging
Når alle undersøkelser er avsluttet, legger de som har undersøkt barnet/ungdommen frem sine vurderinger og drøfter resultatene med foresatte samt henvisende poliklinikk og andre aktuelle instanser i et tilbakemeldingsmøte.
Det kan være aktuelt å møtes flere ganger for å sikre at de som har med barnet/ungdommen å gjøre får en god forståelse for vurderingene som er gjort og hvilken hjelp og tilrettelegging barnet kan trenge. Etter avtale med foresatte vil barnet/ungdommen selv også få en tilbakemelding om resultatene og vurderingen.
Foreldrene bestemmer hvem som skal ha våre rapporter.
Epikrise og rapport sendes henvisende instans med kopi til foreldene.
Oftest vil ansvaret for videre oppfølging av barnet/ungdommen, ligge hos poliklinikken (BUP) og pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) i samarbeid med primærhelsetjenesten ev. Habiliteringstjenesten.
Fagutvikling
Nevropsykiatrisk enhet bidrar til fagutvikling innen området nevropsykiatri, i form av undervisning, veiledning og forskning bl.a. i samarbeid med Universitetet i Oslo.
Henvisninger
Send henvisninger til Oslo universitetssykehus til sentralt henvisningsmottak. Husk BUP henvisningsskjema. Enheten har utarbeidet henvisningsrutiner med egne krav til innholdet i henvisningen. Vennligst følg disse: Henvisninger sjekkliste NPe 2018.pdf
Informasjon
Rettigheter og støtteordninger barn med ASF april2018.pdf