Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

forskningsrådet bevilger midler til forprosjekt:

Tegn til bedring: Kostnadseffektive videokonsultasjoner i psykisk helse

Prosjektet "Tegn til bedring" har fått tildelt prosjektmidler fra Pilot Helse gjennom Forskningsrådet. Med fokus på å utvikle en digital tavleapplikasjon som forbedrer videokonsultasjoner i psykisk helse, skal prosjektet levere en fullstendig søknad innen september 2025.

Logo
Illustrasjon: Pixabay

Et videoverktøy for bedre samhandling
Prosjektet Tegn til bedring (TTB) har som mål å forbedre videokonsultasjoner i psykisk helsevern ved å utvikle en digital tavleapplikasjon som gjenskaper det terapeutiske rommet. TTB skal tilby funksjoner som samskriving, tegning og deling av bilder og nettressurser, og dermed erstatte fysiske verktøy som ofte brukes i terapi. Ved å styrke opplevelsen av samhandling og engasjement i videoterapi kan TTB gjøre digitale behandlingstilbud mer attraktive og effektive.

Løsninger på globale og nasjonale utfordringer
Ubehandlede psykiske lidelser er et globalt problem, med Verdens helseorganisasjon (WHO) som fremhever behovet for bedre tilgang til psykisk helsehjelp. I Norge er utfordringen særlig tydelig i form av økte ventetider, geografisk ulikhet og en ineffektiv oppfølging av pasienter. Eksempelvis er andelen videokonsultasjoner ved Oslo universitetssykehus bare en prosent, og ved St. Olavs hospital fem prosent. TTB søker å endre dette ved å gjøre videoterapi mer funksjonell og tilgjengelig for både pasienter og behandlere.

Brukermedvirkning som kjerne
Forprosjektet fokuserer på behovsavklaring i tett samarbeid med pasienter, behandlere og pårørende. Målet er å sikre at den digitale tavlen oppleves brukervennlig, attraktiv og tilpasset eksisterende teknologisk infrastruktur. Prosjektet tar også høyde for samarbeidet med digitale teknologileverandører for å sikre smidig implementering og skalering av løsningen.

Samfunnsøkonomisk potensial
Psykiske lidelser utgjør 20 prosent av sykefraværet i Norge og har en beregnet kostnad på 338 milliarder kroner årlig. Med økende ventetider og ulik tilgang til helsehjelp, risikerer mange i sårbare grupper å falle utenfor utdanning og arbeidsliv. Ved å tilby bedre digitale løsninger som TTB kan man redusere ventetider, forbedre tilgang til spesialisthelsetjenester og forkorte behandlingsforløp. Dette vil gi en betydelig samfunnsgevinst, både økonomisk og helsemessig.

Veien videre
Hovedprosjektet har to faser: Utvikling av den skalerbare tavleapplikasjonen og integrering av TTB i eksisterende nasjonal infrastruktur. Ved å dokumentere klinisk og samfunnsøkonomisk nytteverdi vil TTB bidra til et mer likeverdig og effektivt psykisk helsetilbud for hele befolkningen, uavhengig av bosted.

Med "Tegn til bedring" ligger det et stort potensial for å løfte videoterapi som et verdifullt verktøy i psykisk helsevern.

Sist oppdatert 17.12.2024