Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Erfaringer fra klinikk

Jobbmestrende oppfølging og kognitiv trening for psykosepasienter

Kognitive vansker kan føre til utfordringer i dagliglivet og med sosial fungering, i tillegg til vansker med å følge opp tradisjonell behandling, som for eksempel samtalebehandling. Ved Sykehuset Telemark, har man lenge hatt et godt samarbeid mellom poliklinikk psykose og Jobbmestrende oppfølging der kognitiv trening er et viktig tiltak.

Tekst
Illustrasjon: TIPS Sør-Øst

Sentralt i samarbeidet står kognitiv trening.  Nå er samarbeidet ytterligere styrket grunnet samlokalisering på sykehuset. Planen videre er å utvide tiltakene med blant annet bruk av VR-briller. I denne artikkelen beskriver Jobbkonsulent Kenneth Nogva hvordan de samarbeider med pasientene om den kognitive treningen.

Bygge relasjon og informere om tilbudet

Som regel starter vi med et uforpliktende møte hvor vi presenterer Jobbmestrende oppfølging. Litt avhengig av hvordan vi opplever pasienten og hvor mye informasjon vedkommende tilsynelatende klarer å prosessere, informerer vi om kognitiv trening allerede første time. Andre ganger venter vi til neste time.

Vi informerer om at mange med psykose har vansker med kognitive ferdigheter, før vi presenterer hva kognitiv trening går ut på. Vi presiserer at kognitiv trening er trening og ikke testing. Det er viktig at pasienten får med seg dette. På lik linje som vi trener andre muskler i kroppen, trener vi hjernen.

Hvordan treningen foregår

En økt med kognitiv trening varer mellom 45 til 60 minutter. Noen ganger blir det en veiledningssamtale i forkant eller etterkant av treningen, noe som gjør at timen kan vare litt lengre. Dette kan være samtaler hvor vi snakker om overføringsverdi fra kognitiv trening til ordinært arbeid. Vi har kognitiv trening to ganger i uka.

En mann og en kvinne som står foran en dør
Psykologspesialist Ingerid Sauar og jobbkonsulent Kenneth Nogva samarbeider om jobbmestrende oppfølging og kognitiv trening for psykosepasienter ved Sykehuset Telemark. Foto: Sykehuset Telemark.

Første time med kognitiv trening gjøres gjerne én til én med pasienten. Noen ganger har vi gjort det i forbindelse med informasjonsmøte om Jobbmestrende oppfølging, men vi opplever at det er best å ta en egen time hvor vi sitter alene med pasienten. I den første timen viser vi programmene og litt av oppgavene. Da er vi nøye med å finne oppgaver vi ser pasienten mestrer og liker. 

Andre time sitter pasientene som regel sammen med andre pasienter i rommet. Det kan være to til fire personer som trener samtidig. Unntaksvis fem personer. Her vil de også få utlevert et pensum. Det skal være en rolig, og hyggelig atmosfære, selv om pasientene som regel ikke snakker mye sammen. Noen ganger kan det likevel bli hyggelige samtaler mellom dem, og de er opptatt av å hjelpe hverandre. De sitte med en eller to stoler mellom seg, slik at de får sitte mest mulig i fred.

Den kognitive treningen foregår hovedsakelig på PC. Pasientene får tilbud om kaffe eller te og vi tillater at de sitter med te eller kaffe foran maskinen, det gir en hyggeligere og mer avslappet stemning.

Innholdet i pensumet og hvilke oppgaver som trener hvilken funksjon blir nøye forklart. I pensumet står det hvilket PC-program de skal bruke, med en introduksjon om hvordan man skal utføre oppgaven, gjerne med tips om hva man skal passe på. I tillegg står det hvilken kognitiv ferdighet du trener på (tempo, oppmerksomhet, hukommelse, konsentrasjon, reaksjonstid, arbeidshukommelse, verbal hukommelse, lesetempo, planlegging, fokusert oppmerksomhet, visuell hukommelse og problemløsning).

Pensumet er på 40 timer med muligheter til å ta ytterligere 20 timer ved behov. Dersom pasienten har flere enn 40 timer, er årsaken som regel at man får tilbud om kognitiv trening i overganger hvor det ikke er annen aktivitet. Eksempel på dette er dersom en hospitering blir avsluttet og vi venter på oppstart i en annen hospitering, overgang til jobb, eller ved andre opphold. Det kan også være aktuelt dersom pasienten blir innlagt og likevel ønsker tilknytning til Jobbmestrende oppfølging.

Pensumet er laget av Torill Ueland som er forsker ved Oslo Universitetssykehus.

Treningsprogrammene

Vi veksler mellom tre forskjellige programmer. I tillegg har vi oppgaver som ikke krever PC.

Programmer på PC:

  • Brain HQ – Et amerikansk program, med språk på engelsk. Språket er enkelt og oppgavene er selvforklarende, trenger ikke gode engelskkunnskaper. Programmet er on-line.
  • Cogpack
  • Cogbuilder

Oppgaver som ikke krever PC:

  • Hukommelse-oppgaver sammen med veileder hvor vi drøfter og prøver ut strategier for å huske bedre.
  • Rush Hour, et prisvinnende brettspill. Problemløsningsspill. 40 forskjellige utfordringer. Få den røde bilen ut av parkeringshuset.
  • Anaconda, brettspill. 77 forskjellige utfordringer. Hvilke deler av slangen mangler?

Andre forhold knyttet til kognitiv trening

Gjennom treningen opplever vi å bli bedre kjent med pasienten. Vi får en oversikt over hvilke utfordringer og hvilke styrker pasienten har. Dette gjør det lettere å finnet egnet jobb og det blir ikke like vanskelig å snakke om utfordringer i jobb. Det er enklere å være mer praktisk og løsningsorientert i møte med utfordringer, hvilket ofte blir et fint fokus (eller enklere problemstilling) for pasienten.

I tillegg opplever vi at vi kan få en «ny sjanse» dersom pasienten ikke håndterer jobb i første omgang, men likevel har mestring fra kognitiv trening. Gjennom treningen får vi «hentet oss inn», og kan motivere pasienten til nye forsøk i jobb, dersom vi ikke lykkes første gang.

Sist oppdatert 30.01.2025