Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

TIPS-arbeid i regionen

10 år med TIPS Vestfold – Et solid arbeid med tidlig oppdagelse ved psykose

TIPS Vestfold markerte sitt 10-årsjubileum i 2024 og kan se tilbake på et tiår med banebrytende arbeid, i norsk sammenheng, innen tidlig oppdagelse og behandling ved psykose og alvorlig psykisk lidelse.

En mann og kvinne i en bil
Marit Holter og Tor Morten Rindsem, på farten og til stede, både fysisk og digitalt, med opplysningsarbeid om psykose og tidlige tegn på psykose i Vestfold.

Gjennom dedikert og systematisk innsats har teamet utvilsomt bidratt til å forbedre livskvaliteten for mange unge mennesker og deres pårørende i helseregionen. I tillegg har de vært en kompetent og tilgjengelig ressurs for fagfolk i sitt foretak, for lærere og elevtjenester på videregående skoler og for kommunale tjenestetilbud.

En solid arbeid med tidlig intervensjon


TIPS Vestfold ble etablert 1. januar 2014 som et tidlig oppdagelsesteam under Poliklinikk psykose ved DPS Vestfold. Teamet, bestående av 2,5 årsverk, har hatt som mål å redusere varigheten av ubehandlet psykose, forebygge første psykoseepisode og støtte både pasienter, pårørende og helsepersonell gjennom skreddersydde tiltak.

TIPS Vestfold er en klinikkdekkende, avdelingsovergripende tjeneste. Marit Holter og Tor Morten Rindsem, begge psykiatriske sykepleiere, har vært en del av TIPS Vestfold siden starten. Nå har de i tillegg overlege Mladenka Kecman med i teamet.

Teamets funksjon er blant annet å betjene en TIPS telefon som alle kan ringe ved bekymring. I tillegg har TIPS Vestfold vært en del av prosjektet Ung Arena + der helsetjenester nå jobber sammen på tvers av nivåer for å hjelpe unge mennesker som strever. Dette er et innovativt tiltak som driftes som et tilbud i Tønsberg, der TIPS Vestfold bidrar inn med spesialkompetanse om tidlig oppdagelse ved psykose.

Det avgjørende informasjonsarbeidet


En viktig oppgave for TIPS Vestfold er å drive informasjons- og opplysningsarbeid. Til tross for knappe ressurser, har de benyttet seg av omfattende og systematisk bruk av sosiale medier for å nå ut med budskap og informasjon. I tillegg gjennomfører de rutinemessige besøk med stands på videregående skoler. Det er utviklet informasjon om tidlige tegn på psykose som deles som lysbilder på informasjonsskjermer på fastlegekontor, det er produsert brosjyremateriell, plakater og informasjonsbrev til skoler.

Teamet driver undervisnings- og opplæringsvirksomhet rettet mot egen klinikk, men også mot lærere, helsesykepleiere og elevtjenestene.

Viktigheten av faglige nettverk


Marit Holter, som også er TIPS konsulent ved TIPS Sør-Øst, har i en årrekke bidratt til å drifte og vedlikeholde TIPS nettverket i klinikken. De fleste seksjoner er representert i nettverket med hver sin TIPS kontakt. TIPS kontaktene har et særskilt ansvar for å følge med på kompetansebehov i de ulike enhetene, samt å bidra til psykosefaglige drøftinger av problemstillinger klinikken står i.

TIPS Vestfold bistår klinikken med både utredning og behandling, og utfører betydelig bistand til psykoedukativt familiesamarbeid. I denne sammenhengen er det også verdt å nevne implementering av det digitale hjelpetilbudet til pårørende til personer med psykose – reacttoolkit.no – der Marit Holter har vært med på opplæring og veiledning av mange behandlere i egen klinikk, men også i landet forøvrig.

Fra forskningen vet vi at det å bli fanget opp tidlig dersom man har psykose, har en målbar effekt på både symptomnivå, sosial funksjon og livskvalitet. Gjennom informasjonstiltak, samarbeid med skoler og helsepersonell, gjennom å drifte TIPS-telefonen og å delta i Ung Arena +, fortsetter TIPS Vestfold å styrke tilbudet for denne sårbare gruppen i sitt helseforetak.

Vi gratulerer stort med 10-års jubileet!

Sist oppdatert 29.01.2025