Forskningen har som mål å øke kunnskapen om psykiske lidelser i barne- og ungdomsalder, noe som kan heve kompetansen og kvaliteten i det kliniske arbeidet. Seksjonen er forankret både i Oslo universitetssykehus HF, Klinikk psykisk helse og avhengighet, (Forsknings- og innovasjonsavdelingen) og Universitetet i Oslo, Institutt for klinisk medisin. I tillegg samarbeider seksjonen med andre relevante institusjoner innenfor ulike forskningsområder.
Ansatte
Kristin Romvig Øvergaard, Konst. seksjonsleder. Spesialist i barne- og ungdomspsykiatri.
Anne Margrethe Myhre, overlege/Dr. med., Spesialist i barne- og ungdomspsykiatri
Beate Ørbeck, psykolog/Dr. Philos. spesialist i barne- og ungdomspsykologi og klinisk nevropsykologi
Svein Friis, konsulent/Professor emeritus/Dr.med. Spesialist i psykiatri
Christine Baalsrud Ingeborgrud, Universitetsstipendiat. Spesialist i barne- og ungdomspsykiatri
Ragnhild Elisabet Hoel, LIS i barne- og ungdomspsykiatri -fordypningsperiode
Astrid Irene Brænden, psykolog/stipendiat
Cecilie Klem Funderud, psykolog/ stipendiat
Randi Ulberg/Professor
Ellen Bjørnstad, spesialbibliotekar
Forskningsprosjekter
- Forløp av ADHD fra førskole til skolealder
- Ungdoms-TOP
- Forløp av psykiatriske lidelser fra barnealder til voksen alder.
- Alvorlig emosjonell dysregulering hos barn
- “Hvordan har du det?” - Psykiske vansker hos barn og unge med Juvenil Neuronal Ceroid Lipofuscinose (JNCL)
- Utredning av autismespekterforstyrrelser» – bruk av diagnostisk intervju og kartlegging av selektive spisemønstre og sensoriske opplevelser
- Bruk av psykotrope medikamenter i norske barnevernsinstitusjoner
- Forekomst, henvisning og behandling av ADHD i Norge
- Mindre stress» - behandling av angst ved autismespekterforstyrrelser
- Når taushet ikke er gull; hvordan best hjelpe barn med selektiv mutisme
- Psykisk helse og livskvalitet hos barn og ungdom med hørselshemming
- Villet egenskade hos ungdom, 12-18 år
- Kan musikkterapi til ungdom med tristhet/ depresjon gi signifikant bedring av symptomer og funksjon?
Forskningsgrupper
Seksjon forskning psykisk helse barn og unge har to forskningsgrupper som sammen har som mål å bedre forstå og behandle psykiske vansker hos barn og ungdommer:
1.
«Forskningsgruppe for barn med utviklingsforstyrrelser og emosjonelle vansker» ledes av overlege Kristin Romvig Øvergaard. Forskningsgruppen har som mål å gi ny kunnskap om barn med utviklingsforstyrrelser (som ADHD, autismespekterforstyrrelser), med hovedvekt på emosjonelle vansker (som angst, depresjon og emosjonelle reguleringsvansker). Det er kjent at barn med utviklingsforstyrrelser har overhyppighet av emosjonelle vansker – uten at man forstår hvorfor, eller hvorledes disse best behandles. Det er høy forekomst av utviklingsforstyrrelser i barne- og ungdomspsykiatrien, og de emosjonelle vanskene kan bli overskygget av utviklingsforstyrrelsen. Forskerne i denne gruppen arbeider med prosjekter som kartlegger forekomst, forløp, tilleggsvansker og behandlingsbehov/-respons av utviklingsforstyrrelser og emosjonelle vansker.
2.
«Forskningsgruppen ungdom i barne- og ungdomspsykiatri» ledes av overlege Anne M. Myhre. Gruppens faglige mål er knyttet til kartlegging og forløp av psykiske vansker og tilstander hos ungdom. Vi har hovedfokus på psykoselidelser som debuterer i ungdomsalder og villet egenskade i denne aldersgruppen. I studien Ungdoms-TOP (Tematisk Område Psykose) er målet å øke kunnskapen om årsaker til psykose blant ungdommer. Dette er sjeldent forekommende tilstander, men de ofte svært invalidiserende for dem som rammes. Med Ungdoms-TOP ønsker vi å bidra til sikrere diagnostikk, forbedrede behandlingsmuligheter og mulige preventive tiltak. Villet egenskade hos ungdom er et omfattende folkehelseproblem. Hos voksne er det ofte forbundet med personlighetsforstyrrelser. Nyere forskning viser at dette også ofte gjelder for ungdom. Kunnskap om underliggende personlighetsfungering vil være til stor nytte for å forebygge og øke muligheten for tidlig intervensjon hos ungdom. I tillegg har forskningsgruppen et nystartet behandlingsprosjekt som skal se på effekten av musikkterapi hos deprimerte ungdommer.
Fagbilioteket BUP
Fagbiblioteket BUP er et spesialbibliotek innen psykisk helse for barn og unge som har eksistert i 50 år. Det har også mye litteratur innen psykisk helse generelt og tilgrensende fagområder som psykologi og barnevern, samt bøker om forskningsmetoder.
Bibliotektjenestene tilbys i første rekke til ansatte, stipendiater og studenter i Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA) og Forsknings- og innovasjonsavdelingen FIA), men alle i klinikken kan benytte bibliotektjenestene ved kapasitet.
Bibliotektjenestene består hovedsakelig av:
- utlån av bøker fra egen samling
- fjernlån fra andre bibliotek
- hjelp til å finne tidsskriftartikler
- litteratursøk i ulike databaser (f.eks. PsycInfo, Medline)
- opplæring og veiledning i litteratursøk
Biblioteket er vanligvis åpent mandag til fredag i normal arbeidstid, men er stengt innimellom når bibliotekaren deltar på møter o.l. eller har ferie. Send gjerne en e-post hvis du ønsker å avtale tid.
Kontakt:
Ellen Bjørnstad (spesialbibliotekar)
uxbjll@ous-hf.no
Sognsvannsveien 53